Gana, CBDC ile Ülke Ekonomisini Güçlendirmeyi Hedefliyor

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Gana, bir CBDC pilotu ile finansal katılımı desteklemeye yardımcı olmayı planlıyor.

Gana Bankası, ülke nakit ekonomisine doğru ilerlerken Eylül ayında bir CBDC pilotu uygulayacağını duyurdu.

Gana, CBDC Pilot Uygulamasını Başlatacak

Gana CBDC pilot uygulamasını duyuran son Afrika ülkesi oldu.

Başkan Yardımcısı Maxwell Opoku-Afari, ülkenin merkez bankasının Eylül ayında bir CBDC pilotu başlatacağını söyledi.

Opoku-Afari, CBDC’nin finansal katılımı daha da ilerleyeceğini, ödeme sisteminin verimliliğini ve istikrarını destekleyeceğini ve finans sektöründe rekabeti teşvik edeceğini söyledi.

Günümüzde birçok Ganalı, mevcut finansal sistem ihtiyaçlarını karşılayamadığı için, değer depolama adına banka dışı mobil hizmetlerden yararlanıyor. Bununla birlikte bu mobil sağlayıcılar da nakit olarak desteklenmeye e-para piyasaya sürmektedirler. Başkan yardımcısı konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Mobil para işlemleri nakit olarak desteklenmiyor ve dolayısıyla katma değeri sınırlıyor. Merkez bankasının dijital para birimi aynı zamanda bir fiat paradır. Böylece bankalar ve fintech gibi finansal kurumlar dijital nakit üzerinde katma değer yaratabilecektir.”

Gana’da kripto para birimleri henüz yasal olmasa da, CBDC hareketi merkez bankasının dijital ödemelere ve finansal hizmetlerin dijital sunumuna olan ihtiyacı kabul ettiğini gösteriyor.

Gana, dijital para birimlerini deneyen tek Afrika ülkesi değil. Güney Afrika geçtiğimiz şubat ayında ikinci CBDC denemesini duyurdu.

Gana’nın CBDC pilot programı Eylül ayında başlıyor, ancak tam lansman tarihi henüz açıklanmış değil.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Cem Yavuz

Öne Çıkan DePIN Projeleri

Bu yazımda MV Capital tarafından hazırlanan “The State of DePIN” raporunun detaylarını bulabilirsiniz. Rapora göre DePIN sektörünün geleceğini, tokenomi yapısını ve öne çıkan projelerden birkaçını yorumlayacağım. Öncelikle DePIN (decentralized physical infrastructure) kelimesiyle merkeziyetsiz fiziksel altyapı projelerini kastediyorum. Buradaki fiziksel kelimesi önemli çünkü bu kelime ile gerçek dünya problemlerine yönelik somut çözümler üretmeye çalışan projelerin kümesine ...

Bağlantıyı kopyala