Ethereum’un paribu.com verilerine göre TL bazındaki günlük grafiği aşağıda gösterilmiştir. Grafikte 1744 TL seviyesinden gelen orta vadeli düşen trend çizgisi, olası yatay destek ve direnç seviyeleri ile mavi renkteki kısa vadeli “olası” yükselen kanal gösterilmiştir. Bu kanala olası dememin sebebi, kanal alt çizgisinin henüz teyit almamış olmasıdır. Ancak kanal üst çizgisi iki kez teyit almış ve orta çizgisi ise farklı zamanlarda çok iyi bir şekilde test edilmiş durumda.
Kısa vadeli yükselen kanal oluşumu, aynı zamanda 1200 TL seviyesinde başlayan son sert düşüş hareketinden sonra ortaya çıkan bir ters bayrak formasyonunun bayrak kısmını oluşturuyor olabilir. Eğer bu gerçekleşecek olursa, bayrak kısmının yani kısa vadeli yükselen kanalın alt çizgisinin geçtiği seviyeler olan 785 – 740 aralığı altında kapanışların gelmesi durumunda hızlı bir düşüş daha gelebilir. Böyle bir durumda, ters bayrak formasyonunun logaritmik ölçeğe göre hedefi 450 TL seviyelerinde karşımıza çıkıyor. 450 TL seviyesi aynı zamanda, uzun vadeli yatay destek özelliği de taşıyor.
Diğer taraftan, kısa vadeli yükselen kanal orta çizgisi 945 TL seviyelerinden geçiyor. Bu seviyenin üzerinde kapanışlarda kanal üst çizgisinin geçtiği 1100 TL seviyeleri hedeflenebilir. 1740 TL seviyesinden gelen orta vadeli düşen trend çizgisinin üzerinde kapanışlar gelmedikçe orta ve uzun vade için yükseliş yönünde bir beklentiye girilmemesinde fayda var. Bu düşen trend çizgisinin de bugünler için gösterdiği direnç seviyesi 1150 TL seviyelerinde ancak, zaman geçtikçe bu değer, düşen trend çizgisinin negatif eğiminden dolayı azalmakta.
İndikatörler Ne Söylüyor?
Aşağıdaki grafikte İşlem hacmi, RSI, STOCH RSI ve ADX indikatörleri gösterilmiştir. İşlem hacminin son zamanlarda azalarak devam ettiği görülmekte. Bu da aslında, ters bayrak formasyonunun özelliklerinden birisidir. Bayrak kısmını oluşturan yükselen kanal boyunca yükselişin yaşandığı günlerde görülen işlem hacminin, düşüş yaşanan günlerde görülen işlem hacmine göre daha az olması dikkat çekici. Buna göre, işlem hacmi açısından değerlendirildiğinde düşüş trendinin devam ettiği sonucu çıkarılabilir.
RSI’ın kendi içinde kısa vadeli yükselen bir trend çizgisi üzerinde hareket ettiği görülüyor. Bu trend çizgisinin üzerinde kalmayı başardıkça kısa vadeli yükselen kanal orta ve üst çizgi seviyelerinin hedeflenmesi durumu devam edecektir.
STOCH RSI ise 80 seviyesinin üzerinde ve aşırı alış bölgesinde yeniden alış sinyali üretmiş durumda. Bilindiği gibi, STOCH RSI, RSI indikatörünün bir indikatörüdür ve RSI’daki yukarı hareketin devam etme olasılığının “şu an için” yüksek olduğunu gösteriyor.
Diğer taraftan ADX indikatörünün 20 ile 40 arasında olması kısa vadeli trendin, zayıflıyor(ADX yönü aşağı) olmasına rağmen, hâlâ devam ettiğini göstermektedir. ADX eğrisinin yönünü yukarı çevirdiği görülürse ters bayrak formasyonunun sonuç verme ihtimaline karşı destek seviyelerinin daha yakından takip edilmesi gerekir. Unutulmaması gereken nokta şu: ADX indikatörü trendin yönü hakkında bilgi vermez, piyasada bir trend olup olmadığını gösterir. Yani, fiyatlarda aşağı ya da yukarı güçlü bir hareketin gelmesi durumunda ADX indikatörünün değerinde artış beklenir.
Bütün bunları değerlendirdiğimizde, Ethereum’un kısa vadeli yükselen kanal içindeki hareketinin bir süre daha devam etme olasılığı yüksek gibi ancak, kanal alt çizgisi seviyelerinin dikkatle takip edilmesi gerekmektedir. Olası destek ve dirençler aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. Herkese sağlıklı ve bol kazançlar dilerim.
Destekler: 815, 780, 710, 634
Dirençler: 920, 945, 965, 1010, 1100