bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,528.29 5.44%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,084.06 3.56%
bnb
BNB (BNB) $ 554.99 2.02%
solana
Solana (SOL) $ 143.55 10.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.495614 0.94%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455892 3.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.1522 6.33%

Ethereum Classic (ETC) Nedir?

ethereum classic 1

Merkezsiz hesaplama platformu olarak çalışan Ethereum Classic (ETC), akıllı kontratların ve uygulamaların tasarlandığı şekilde çalıştırılması için kullanılır. Bu ağda sansür, üçüncü parti uygulamaları, gecikme ve diğer sorunlarla karşılaşılmaz. Şu an dağıtık bir ağda ETC defteri olarak ilerleyen ve arkasında güçlü bir ekosistem bulunan ETC, zincir içi uygulamaları ve hizmetleri çalıştırır. Bugün de sizlere Ethereum Classic hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.

Ethereum Classic Nedir?

Ethereum Classic, açık kaynaklı, merkezsiz ve blockchain tabanlı dağıtık kripto varlık platformu olarak akıllı kontratlar ile çalışır. Kuruluşu, Ethereum ağında gerçekleşen DAO Hack sonucunda gerçekleşen tartışmadan dolayı gerçekleşmiştir. Bu da, Ethereum ağının Ethereum ve Ethereum Classic olarak ikiye ayrılmasıyla sonuçlanmıştır.

Kod kanundur prensibiyle ilerleyen Ethereum Classic, akıllı kontratların kendilerini çalıştırdığı otonom dijital uygulamalar gerçekleştirip kendilerinin programlayabilmelerini sağlar. Bu konuda da Bitcoin’e (BTC) benzetebiliriz.

Ethereum Classic Ne Zaman Çıktı

Başlangıçta, Ethereum blok zinciri, ETH’nin kripto para birimi Ether’i kullanılarak işlemlerin kolaylaştırıldığı bir ağ olarak kuruldu. Ancak, 2016 yılının Haziran ayında blok zinciri hack’lendi ve 50 milyon dolar değerinde fon çalındı. Bu durumun bir sonucu olarak, ağın güvenliğini sağlamak için Ethereum ağında hard fork’a gidildi ve Ethereum Classic ve Ethereum olarak iki farklı versiyon ortaya çıktı. Eski ağ Ethereum Classic olarak adlandırılıyor.

Ethereum Classic’in Özellikleri Nelerdir?

  • Merkezsiz Olması: Ethereum Classic ağına herkes girebilir ve aktif katılımcı tabanıyla birlikte ağdaki kararlarda söz sahibi olabilirsiniz.
  • Tahrifata Uğrayamaması: DAO Hack gerçekleştiği tarihten sonra hard fork gerçekleştirilmesinden itibaren verilerin hiçbiri değiştirilemedi. 
  • Durdurulamaması: Ethereum Classic ağı sansürlere karşı dirençlidir ve kontratlar da programlandığı gibi çalışırlar. Bu da kodun kanun olarak geçmesini sağlar ve ağa güven vermesi için önemli bir temel oluşturur.

Ethereum Classic Nasıl Çalışır?

Ethereum Classic akıllı kontratlardaki komutlarla beraber çalışarak merkezsiz yönetişim mekanizması ile çalışır. Yani kontratlar üçüncü partiler tarafından uygulanmaz. Onun yerine akıllı kontratlar ile uygulanır. Akıllı kontratlar da koşulların tamamı sağlandığı zaman çalışan yapılar da olduğu için tüm parametrelerin tamamlandığından emin olunabilir. Ama bazı durumlarda kontratların çalıştırılma sürecinde eksikliklerin yaşanması durumunda ceza almanız kaçınılmazdır. 

Örneğin, gayri menkul işlemlerinde ücret ödemelerinde ön ödeme önemli bir özellik taşır ve eğer fonlar ödenmezse kontratta boşluk kalır. Ama akıllı kontratlar da dağıtık bir şekilde blockchain ağında çalıştığı için, işlemler kaydedilir ve farklı bölgelerde işlem takip edilebilir. Alıcıyla satıcı arasındaki anlaşma kodlarla yazılmış olur ve tüm koşullar gerçekleştiği zaman çalışır. Bu sayede herhangi bir kuruluş akıllı kontratları engelleyemez. 

ethereum classic

Ethereum Classic’in Kısa Tarihi

İlk olarak Ethereum ağında çalışan uygulama, işlem ücretleri olarak Ether’i (ETH) alırdı. Ama haziran 2016’da gerçekleşen DAO Hack ile birlikte 50 milyon dolarlık fonlar çalındı ve Buterin işlemi geri almak için fork oluşturmaya karar verdi. Ama fork tüm fonların elde edilmesini sağladı ve bunun sonucu olarak fikir ayrılıkları ortaya çıktı ve hacker’ı destekleyen taraf hard fork oluşturarak Ethereum Classic’i oluşturdu. Ayrılık gerçekleştikten sonra da fonlar ödendi ve hacker da aynı anda kendi payını aldı.

Fork sonucu iki farklı ağı olan Ethereum, orijinal ağ olan Ethereum Classic ve kripto varlığı ETC, ve ikinci ağ olarak bilinen Ethereum ve kendi kripto varlığı ETH oldu.

Ethereum Classic Hakkındaki Endişeler

Ethereum ve Ethereum Classic kontratlar çalıştırsalar da, rakibi olan Ethereum Bitcoin’den sonra en çok bilinen kripto varlık olarak piyasada yerini koruyor.

Ethereum Classic hakkındaki endişelerin çoğu ölçeklenebilirlik etrafında şekilleniyor. Ethereum kendi içerisinde gerçekleşen ölçeklenebilirlik sorununu Ethereum 2.0 güncellemesi ile çözmeye çalışırken, özellikle işlemlerin gerçekleştirilmesi için uygun alt yapıya sahip olmaması ve binlerce işlemi kaldıramaması ciddi sorunlar doğurabilir.

Ayrıca güvenliğin de ciddi sorun olduğu Ethereum Classic’de hack gerçekleşti ve milyonlarca dolarlık varlık çalındı. Bu da Ethereum Classic’in kullanımının engellenmesi açısından önem teşkil eder.

Ethereum Classic’in Ethereum’dan Farkı

Ethereum Classic yatırımcılar tarafından alınıp satılabilirken, Ethereum Ethereum Classic’e oranla daha meşru bir pozisyondadır. Özellikle şirketlerin Ethereum vadeli işlemleri başta olmak üzere birçok farklı fondan ürünlerin çıkmasını sağladı. Ayrıca Kanada’da Toronto borsasında işlem gören Ethereum, daha fazla borsanın güvendiği bir ürün ve proje haline geldi ve blockchain alanında ana piyasalardan birisi olan merkezsiz finansta (DeFi) en büyük hacme sahiptir.

ethereum classi.jpg

ETC Fiyatı Ne Kadar?

ETC Fiyatı Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Ethereum Classic 850,03 TL TL‘den işlem görüyor. Ethereum Classic fiyatı son 24 saat içerisinde 3.30% değişim gösterdi. Ethereum Classic’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 256,934,239 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 3,833,747,236 dolar seviyesinde.

ETC Fiyatı Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Ethereum Classic $ 26.11 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Ethereum Classic tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 179.8 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Ethereum Classic’de yılın en düşük seviyesini ise 4.50 dolarla belirledi.

Ethereum Classic Nasıl Satın Alınır?

Ethereum Classic’i satım almak için Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan Ethereum Classic almak için ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.

Kredi Kartıyla Ethereum Classic (ETC) Satın Alma

  1. Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
  2. Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
  3. Ardından ne kadar ETC alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
  4. Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
  5. İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa WBTC alım işleminiz gerçekleşmiştir.

EFT/Havale İşlemleri ile ETC Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla ETC satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.

ethereum classic 2

Ethereum Classic Hakkında Sık Sorulan Sorular

Ethereum Classic neden oluştu?

Ethereum ağında DAO Hack meydana geldikten sonra 50 milyon dolar değerindeki fon buharlaşmıştı. Bu durum Ethereum’a güveni sarsmışken, Buterin bu sorunu çözmek için bir fork oluşturmaya karar verdi ve fork oluştuktan sonra fonları geri almayı başardı. Ama bu durumdan rahatsız olan bir grup kişi, Ethereum ağında hard fork gerçekleştirerek Ethereum Classic’i oluşturdu ve hacker’ın elde ettiği fonun tamamını ödedi. 

Ethereum Classic ne için kullanılıyor?

Ethereum Classic, paranın kullanıldığı her şey için kullanılır: alım, satım, bağış. Ancak Ethereum Classic, itibari para birimlerinden daha çok kullanım alanına sahiptir. Öyle ki merkezli kurum veya kuruluşlar tarafından engellenemeyecek bir şekilde Ethereum Classic ile para gönderip alabilirsiniz. Ayrıca Ethereum Classic servet depolamanın da harika bir yoludur ve bu servete hiçbir merkezi kurum ya da kuruluş tarafından müdahale edilemez.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala