Merkezsiz hesaplama platformu olarak çalışan Ethereum Classic (ETC), akıllı kontratların ve uygulamaların tasarlandığı şekilde çalıştırılması için kullanılmaktadır. Bu ağda sansür, üçüncü parti uygulamaları, gecikme ve diğer sorunlarla karşılaşmamaktadır. Şu an dağıtık bir ağda ETC defteri olarak ilerleyen ve arkasında güçlü bir ekosistem bulunan ETC, zincir içi uygulamaları ve hizmetleri çalıştırmaktadır.
Ethereum Classic Nedir?
ETC, açık kaynaklı, merkezsiz ve blockchain tabanlı dağıtık kripto varlık platformu olarak akıllı kontratlar ile çalışmaktadır. Kuruluşu, Ethereum (ETH) ağında gerçekleşen DAO Hack sonucunda gerçekleşen tartışmadan dolayı gerçekleşmiştir. Bu da, ağın ETH ve ETC olarak ikiye ayrılmasıyla sonuçlanmıştır.
Kod kanundur prensibiyle ilerleyen ETC, akıllı kontratların kendilerini çalıştırdığı otonom dijital uygulamalar gerçekleştirip kendilerinin programlayabilmelerini sağlar. Bu konuda da Bitcoin’e (BTC) benzetebiliriz.
ETC Ne Zaman Çıktı
Başlangıçta, Ethereum blokzinciri, ETH’nin kripto para birimi Ether’i kullanılarak işlemlerin kolaylaştırıldığı bir ağ olarak kurulmuştur. Ancak, 2016 yılının Haziran ayında blok zinciri hack’lendi ve 50 milyon dolar değerinde fon çalınmıştır. Bu durumun bir sonucu olarak, ağın güvenliğini sağlamak için ETC ağında hard fork’a gidilmiş ve ETC ve ETH olarak iki farklı versiyon ortaya çıkmıştır. Eski ağ Ethereum Classic (ETC) olarak adlandırılmaktadır.
Ethereum Classic’in Özellikleri Nelerdir?
- Merkezsiz Olması: ETC ağına herkes girebilir ve aktif katılımcı tabanıyla birlikte ağdaki kararlarda söz sahibi olunması mümkündür.
- Tahrifata Uğrayamaması: DAO Hack gerçekleştiği tarihten sonra hard fork gerçekleştirilmesinden itibaren verilerin hiçbiri değiştirilememiştir.
- Durdurulamaması: ETC ağı sansürlere karşı dirençlidir ve kontratlar da programlandığı gibi çalışmaktadırlar. Bu da kodun kanun olarak geçmesini sağlamakta ve ağa güven vermesi için önemli bir temel oluşturmaktadır.
Ethereum Classic Nasıl Çalışır?
Ethereum Classic (ETC) akıllı kontratlardaki komutlarla beraber çalışarak merkezsiz yönetişim mekanizması ile çalışmaktadır. Bu da kontratlar üçüncü partiler tarafından uygulanmaz anlamına gelmektedir. Onun yerine akıllı kontratlar ile uygulanmaktadırlar. Akıllı kontratlar da koşulların tamamı sağlandığı zaman çalışan yapılar da olduğu için tüm parametrelerin tamamlandığından emin olmaktadırlar. Ama bazı durumlarda kontratların çalıştırılma sürecinde eksikliklerin yaşanması durumunda ceza almanız kaçınılmazdır.
Örneğin, gayri menkul işlemlerinde ücret ödemelerinde ön ödeme önemli bir özellik taşımakta ve eğer fonlar ödenmezse kontratta boşluk kalmaktadır. Ama akıllı kontratlar da dağıtık bir şekilde blockchain ağında çalıştığı için, işlemler kaydedilir ve farklı bölgelerde işlem takip edilebilmektedir. Alıcıyla satıcı arasındaki anlaşma kodlarla yazılmış olur ve tüm koşullar gerçekleştiği zaman çalışır.
Ethereum Classic Nasıl Ortaya Çıktı?
İlk olarak Ethereum ağında çalışan uygulama, işlem ücretleri olarak Ether’i (ETH) almıştır. Haziran 2016’da gerçekleşen DAO Hack ile birlikte 50 milyon dolarlık fonlar çalınmış ve Buterin işlemi geri almak için fork oluşturmaya karar vermiştir. Fork tüm fonların elde edilmesini sağlamış ve bunun sonucu olarak fikir ayrılıkları ortaya çıkmıştır. Hacker’ı destekleyen taraf hard fork oluşturarak Ethereum Classic’i oluşturmuştur. Ayrılık gerçekleştikten sonra da fonlar ödenmiş ve hacker da aynı anda kendi payını almıştır.
Fork sonucu iki farklı ağı olan Ethereum, orijinal ağ olan Ethereum Classic (ETC) ve kripto varlığı ETC, ve ikinci ağ olarak bilinen Ethereum ve kendi kripto varlığı ETH olmuştur.
Ethereum Classic Hakkındaki Endişeler
Ethereum ve Ethereum Classic kontratlar çalıştırsalar da, rakibi olan Ethereum Bitcoin’den sonra en çok bilinen kripto varlık olarak piyasada yerini korumaktadır.
ETC hakkındaki endişelerin çoğu ölçeklenebilirlik etrafında şekillenmektedir. Ethereum kendi içerisinde gerçekleşen ölçeklenebilirlik sorununu Ethereum 2.0 güncellemesi ile çözmeye çalışırken, özellikle işlemlerin gerçekleştirilmesi için uygun alt yapıya sahip olmaması ve binlerce işlemi kaldıramaması ciddi sorunlar doğurabilmektedir.
Ayrıca güvenliğin de ciddi sorun olduğu Ethereum Classic’de hack gerçekleşmiş ve milyonlarca dolarlık varlık çalınmıştır. Bu da Ethereum Classic’in kullanımının engellenmesi açısından önem teşkil etmektedir.
Ethereum Classic’in Ethereum’dan Farkı
Ethereum Classic (ETC) yatırımcılar tarafından alınıp satılabilirken, Ethereum Ethereum Classic’e oranla daha meşru bir pozisyondadır. Özellikle şirketlerin Ethereum vadeli işlemleri başta olmak üzere birçok farklı fondan ürünlerin çıkmasını sağlamıştır. Ayrıca Kanada’da Toronto borsasında işlem gören Ethereum, daha fazla borsanın güvendiği bir ürün ve proje haline gelmiş ve blockchain alanında ana piyasalardan birisi olan merkezsiz finansta (DeFi) en büyük hacme sahiptir.
ETC Fiyatı Ne Kadar?
ETC Fiyatı Kaç TL?
ETC güncel kripto para verilerini piyasalar sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz. Aynı zamanda da CoinMarketCap ve CoinGecko gibi borsa takip siteleri üzerinden de verilere ulaşabilirsiniz.
ETC Nasıl Satın Alınır?
ETC almak için ilk olarak hesap açmak ardından kimlik doğrulama işlemini tamamladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemleriyle satın alım yapılabilmektedir.
Kredi Kartıyla ETC Satın Alma
- Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
- Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
- Ardından ne kadar ETC alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
- Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
- İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa WBTC alım işleminiz gerçekleşmiştir.
EFT/Havale İşlemleri ile ETC Satın Alma
EFT/Havale işlemleri aracılığıyla ETC satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmek gerekmektedir. Ardından banka hesabını tanıtıldıktan sonra borsa hesabına fon aktarılır. Fon yatırımı tamamlandıktan sonra borsalardan alım gerçekleştirilebilir.
ETC Hakkında Sık Sorulan Sorular
Ethereum Classic neden oluştu?
Ethereum ağında DAO Hack meydana geldikten sonra 50 milyon dolar değerindeki fon buharlaşmıştır. Bu durum Ethereum’a güveni sarsmışken, Buterin bu sorunu çözmek için bir fork oluşturmaya karar vermiş ve fork oluştuktan sonra fonları geri almayı başarmıştı. Ama bu durumdan rahatsız olan bir grup kişi, Ethereum ağında hard fork gerçekleştirerek Ethereum Classic’i oluşturmuş ve hacker’ın elde ettiği fonun tamamını ödemiştir.
Ethereum Classic ne için kullanılıyor?
ETC, paranın kullanıldığı her şey için kullanılmaktadır: alım, satım, bağış. Ancak Ethereum Classic (ETC), itibari para birimlerinden daha çok kullanım alanına sahiptir. Öyle ki merkezli kurum veya kuruluşlar tarafından engellenemeyecek bir şekilde ETC ile para gönderip alınabilebilmektedir. Ayrıca ETC servet depolamanın da harika bir yoludur ve bu servete hiçbir merkezi kurum ya da kuruluş tarafından müdahale edilememektedir.