bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,338.97 4.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,115.85 4.47%
bnb
BNB (BNB) $ 605.84 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 144.19 8.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.517137 4.36%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.466454 5.63%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149108 6.93%

ETF Sorununa Çözüm

Bitcoin ETF

Bir borsa yatırım fonu yani ETF, yatırım yaptığı ürünü piyasadan gerçekten satın alır. Daha sonra buna dayalı olarak çıkardığı hisse senetlerini klasik borsalarda alım-satım için piyasaya sürer. Böylece klasik borsa yatırımcısı başka prosedürlerle uğraşmak zorunda kalmadan, hazır kurulu ve alışık olduğu sistemle ETF’in aldığı bu ürüne kolayca yatırım yapabilir.

Piyasadan gerçekten Bitcoin satın alacağı için ETF’ler özellikle Amerika’da kriptopara yatırımcıları tarafından heyecanla bekleniyor. ABD’de işlem görecek bir Bitcoin ETF’inin ilk aşamada en az 5 milyar dolar yatırım çekeceği ve doğal olarak Bitcoin fiyatını yukarı iteceği tahmin ediliyor.

Ancak Amerikan devleti içinde bazı gruplar Bitcoin’i sınırsız dolar sistemine tehdit olarak görüyor. Bu nedenle Bitcoin ETF’i çıkarılmasını çeşitli taktiklerle engelliyorlar. 2017 Yükselişini durdurmak için Bitcoin’e türev getirmişlerdi. Türevlerde ürünü almak ya da satmak için ürüne gerçekten sahip olmanız şart değil. Elinizde Bitcoin olmasa bile açığa satabilirsiniz. 2017 Sonunda türevlerin işleme başladığı gün Bitcoin de düşmeye başlamış ve 2016-17 yükseliş sezonun sonu bu şekilde gelmişti.

ABD son olarak Bitcoin türevlerine dayalı bir ETF’e onay verebileceğini açıkladı. Yani ETF olacak ama yine piyasadan gerçekten Bitcoin almayacak. Bu şekilde kamuoyunu kandırmaya çalışıyorlar.

Ancak hiç beklenmedik bir yerden ETF sorununa yönelik bir çözüm hamlesi geldi. İsrail’li Silver Castle Investment House (Gümüş Kale Yatırım Evi) 10 Ağustos’ta Tel Aviv Borsası’nda ‘Bitcoin’e Dayalı Bono’ çıkaracağını açıkladı. Silver Castle bonoları satarak elde ettiği para ile Bitcoin alacak. Böylece bono fiyatı tamamen gerçek Bitcoin fiyatını takip edecek. Tıpkı ETF gibi bu bonolar da klasik borsa yatırımcılarına hiçbir ek para ve zaman maliyeti olmadan alıştıkları yöntem ile hızlı bir şekilde Bitcoin alım-satımı yapma imkanı sunacak.

Bonolar üç yıl vadeli olacak. Herhangi bir faiz içermeyecek. Vade sonunda yatırımcı parasını İsrail para birimi üzerinden alabilecek. Vade öncesinde de Bonoları satmak mümkün olacak! Ancak ilk yatırımdan sonra en az 3 ay beklemek gerekiyor. Bitcoin bonolarının ETF karşısında en büyük dez avantajı bu 3 ay mecburi bekleme süresi olacaktır. ABD’de Bitcoin yatırım ortaklığı ürünü Grayscale’de ise bu bekleme süresi en az 6 ay.

ABD’de Bitcoin karşıtı sınırsız dolarcı gruplar ne yaparsa yapsın alternatif çözümler her gün daha fazla piyasaya sunulacak. Çünkü gerek bireysel gerek kurumsal yatırımcı çok kısa sürelerde parasının değerini hem koruyan hem de arttıran Bitcoin’i portföyünde mutlaka görmek istiyor. Kanada gibi toplumsal ve ekonomik standartları yüksek bir ülke Bitcoin ve Ethereum ETF’lerini çoktan devreye soktu ve 100 milyonlarca dolar yatırım çekti bile.

ABD’li Sınırsız dolarcıların anlaması gereken şu: Zamanı gelmiş bir fikri durduramazsınız.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala