bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,938.74 0.58%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,543.20 0.82%
bnb
BNB (BNB) $ 612.24 4.48%
solana
Solana (SOL) $ 184.92 0.54%
xrp
XRP (XRP) $ 0.619807 0.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.643464 0.70%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.214138 4.87%

Borsacıların Bitcoin Düşmanlığı

borsacilarin bitcoin dusmanligi

Kriptoparaları fanatizm derecesinde savunan radikal görüşlü bazı yatırımcılar tüm finansal kurum ve araçların (bankalar, borsalar ve altın dahil) özellikle Bitcoin tarafından yutulacağını iddia ediyor.

Bu görüşe katılmam mümkün değil. Daha önce de çeşitli vesilelerle ifade ettim: Bitcoin karşısında merkez bankalarının kapanmasını ya da altının işlevsiz kalmasını beklemiyorum.

Ancak elbette bu fanatizmin ters tarafına da karşıyım. Bankaları veya Altını savunanların “Bitcoin değersiz” ya da “Bitcoin yasadışı işlerin parası” söylemlerine ilk günden buyana karşı çıktım.

Borsa Fanatikleri Kripto Para Düşmanlığı Yapıyor

Bu tip kriptopara ve Bitcoin düşmanlığını yapan bir başka önemli kesim de ‘Borsa Fanatikleri’. Bu arkadaşlar en önemli finans platformu olarak borsayı görüyor ve tüm dünya fonlarının buraya akmasını istiyor. Elbette borsaya adeta ‘tapan’ bu yatırımcılar, hükümetlerin ve merkez bankalarının borsalar düşmesin diye yaptığı çılgınlıkları görmezden geliyor.

Onlara göre 2008 Krizi’ne kadar tarihinde sadece 900 milyar dolar merkez bankası parası basmış ABD’nin banka ve borsaları kurtarmak için krizden sonra birkaç yılda bunun 4 katını basması hiç sorun değil. Bu tarihi olayı bir haber olarak bile görmüyorlar.

St Louis FED Şubesinin web sayfasını açıp basılan bu para miktarı ile en geniş kapsamlı borsa endeksi Willshire 5000’i üst üste koyduğunuzda açıkça borsanın para basılarak yukarı itildiği anlaşılıyor.

Yine bu borsacı arkadaşlara göre Dünya borsalarının peşinden sürükleyen Amerikan borsalarında son yıllarda en büyük alımların şirketlerin kendi hisselerini satın almalarıyla gerçekleşmiş olması da problem değil.

9 Kasım 2019’da Marketwatch’ta yayınlanan bir Goldman Sachs araştırmasına göre 2016, 2017 ve 2018 yıllarında hisse senetlerinde en büyük alıcı açık ara ile yine borsada işlem gören şirketlerin kendisiydi. Araştırmaya göre 2019 ve 2020 yıllarında da durum değişmeyecek. Goldman, 2020 yılında şirketlerin 470 milyar dolarlık hisse geri alımı yapmasını beklerken en yakın rakip olan emeklilik fonlarının ise sadece 250 milyar dolar alım yapmasını bekliyor. Oysa şirketlerin kendi hisselerini geri satın alması 1982’ye kadar suçtu!

Çeşitli kanallardan merkez bankalarından gelen düşük faizli para ile kendi hisselerini satın alan şirketler Amerikan borsalarında tarihin en büyük balonlarından birini oluşturdu. Nobel ödüllü Prof. Robert Shiller’in borsanın balonlaşmasını ölçmek şçin kullandığı Shiller Fiyat/Kazanç (FK ya da PE) oranı 1929 Büyük Buhranı’nda 30 puandı. Bu oran 2019’da bir ara 35’e yaklaştı. (Son satışaların ardından 28) Ünlü yatırımcı Warren Buffet’ın balon göstergesi Borsa/Üretim (GSYİH) oranı da 3 Şubatta %155’le tüm zamanlar rekorunu kırdı. (Şuan %138,6 ve hala 2008 Krizi’nden yüksek).

Borsa Fanatikleri Diğer Olayları Görmemezlikten Geliyor

Ama borsa fanatikleri bunları hiç görmedi. Yüksek frekanslı alım-satımlarla küçük yatırımcıların soyulması gibi oyunları hiç saymıyorum bile. Yıllardır kar bile etmeyen teknoloji şirketlerinin korkunç değer artışlarını gelecek fiyatlaması diye açıklamayı tercih ettiler. Sonrada “Bitcoin’in bir işlevi yok. Bitcoin balon.” deyiverdiler.

Bitcoin’in elbette çok önemli bir işlevi var: Bitcoin sınırlı bir para arzına sahip otomatik bir küresel merkez bankası Ama Borsa fanatikelerinin bunu anlamamaları daha doğrusu anlamak istememeleri gayet doğal. Çünkü Bitcoin bu özellikleriyle borca ve faize dayalı olarak sürekli istediği kadar limitsiz-sınırsız para basabilen klasik merkez bankalarının en önemli alternatifi. Klasik Merkez Bankaları sınırsız para basamasaydı klasik borsaları sıkıştığında kim kurtaracaktı?

Bitcoin’i anlamak istemedikleri için elbette en kısa yol onu işlevsiz hatta suç aleti gibi göstermek ve ‘Balon’ diye yaftalamak. Bitcoin 10 yıllık tarihinde dört kere %80 ila %90 lara varan değer kayıpları yaşadı. Elbette bu aşırı ‘volatilite’ balon söylemine sarılan borsa fanatiklerinin elini güçlendiriyor. Ancak tüm bu hareketler Bitcoin’in balon olduğunu değil fiyatının çok dalgalı olduğunu gösterir. Çünkü asıl işlevi enflasyona karşı durmak olan Bitcoin sonuçta tüm bu düşüşlere rağmen bugün başladığı noktaya göre 180.000 kat daha değerli.

Borsa fanatiklerini çıldırtan asıl nokta da bu. Bitcoin tarihte görülmemiş getiriler sağlıyor. Borsa fanatikleri de Bitcoin acaba bize gelecek paraları engeller mi korkusu yaşıyor. Merkez bankalarının havadan boşalttığı paralar bu arkadaşlara yetmiyor.

Klasik Borsa Yatırımcıları ve Kripto Para Yatırımcıları Farklı Profillere Sahip

Aslında korkuları yersiz çünkü Bitcoin ve kripto para yatırımcısı ile klasik borsa yatırımcısı birbirinden çok farklı profillere sahip. Merak etmesinler Bitcoin de birgün balon olacak. Ama şimdi değil. En az 1 küresel bir merkez bankasının bilançosunu ve bono piyasalarında makul bir payı kapsadıktan sonra Bitcoin balonundan bahsedebileceğiz.

Borsa fanatikleri gerçekten borsaları bile değil sadece kendi fırsatçı menfaatlerini düşünüyor. Borsaları düşünseler borsalarda sağlıklı fiyat oluşumunu bozacak işlere karşı çıkarlardı. Oysa merkez bankaları borç ve faizle neden sınırsız para basıyor, neden İsviçre Merkez Bankası havadan bastığı para ile doğrudan Amerika’dan hisse senedi satın alıyor ya da neden Japonya Merkez Bankası doğrudan borsa yatırım fonlarına giriyor diye sormuyorlar; bu ‘serbest piyasa cinayetlereine’ karşı çıkmıyorlar. Trump “Vergileri indiririm ama bir şartla gidip hisse senedi alacaksınız” diyor Borsa fanatikleri “Ne oluyor arkadaş?” diyeceğine bir de alkış tutuyor.

Borsaların tekrar şirketler ile küçük yatırımcıyı buluşturan gerçek ekonomiye fon sağlayan kurumlar olabilmesi için en başta para sisteminin tekrar sınırlı varlıklara dayalı hale getirilmesi gerekiyor. Sağlıklı fiyat oluşumu ancak böyle yeniden sağlanabilir. Borsaların sınırsız para ile şişmesi ancak böyle engellenebilir. Borsaların gerçek ekonomiye çalışan niteliğe yeniden kavuşturulması için blockchain teknolojisi ve kripto paraların yapabileceği çok şey var.

Faize, dolara vs karşı olduğunu söyleyip borsada sadece şirketleri alıp sattığını düşünen bazı borsa fanatikleri de var. Fakat kusura bakmasınlar, para üretim mekanizmasını değiştirmek için gerçek bir çaba harcamadıkları sürece faizciliğe ve dolara destek verip küçük yatırımcının borsalarda soyulmasına ortak olmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Çünkü klasik sistemi ayakta tutan faizle sınırsız üretilen dolar.

Elbette klasik finans sisteminin tüm hastalıkları ve hatta daha fazlası kripto para piyasalarına da taşınmış durumda. Küçük yatırımcıyı koruyabilecek tek şey ise Bitcoin vb sınırlı kripto paraların anti-dolar niteliğini ve fiyat döngülerini doğru anlamak. Küçük yatırımcı klasik bir borsacı olmadığını sadece kendisini enflasyona karşı korumaya çalıştığını unutursa yine günün sonunda hüsrana uğrayabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala