Blokzinciri Eğitimi Nasıl Olmalı?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Bu haftaki yazımda blokzinciri eğitimi nasıl olmalı konusunu ele alacağım. Benim asıl mesleğim eğitimcilik, bu dönemle birlikte de son 5 yıldır üniversitelerimizde blokzinciri eğitimi veriyor olacağım. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri (MIS) bölümünde dördüncü sınıf seçmeli dersi olarak, “Kriptoparalar ve Blokzinciri” dersi vermekteyim.

Ancak bu yazıda işleyeceğim konu üniversitelerde blokzinciri eğitiminin nasıl verilmesi konusu değil. Bu yazıda, genel olarak halkın daha özelinde de gençlerin blokzincirinin ve kriptoparaların ne olduğu ve ne olmadığı üzerine eğitilmeleri olacak. Yani halkın, bizlerin, tüm dünya insanlarının, eğitiminden bahsediyorum. Çünkü, şu anda geldiğimiz noktada blokzinciri ekosistemi belli bir olgunluğa ulaşmak üzere ve bundan sonra işler çok değişecek.

Bir tablo yaptım:

SEVİYEEĞİTİM BİÇİMLERİ
4Fikirsel ve politik farkındalık kazandırma
3Finansal okur-yazarlık
2Pratik eğitim-Cüzdan kullanımı, token transferi vb.
1Genel blokzinciri teknolojisi eğitimi
0Uygulama geliştirmek üzere teknik eğitim

Bu tabloya bakıldığında, sıfırıncı seviye üniversite, hatta teknik liselerden başlayarak kazandırılması gereken bir seviye olan uygulama geliştirme eğitimi. Ülkemizde şu anda verilen teknik yazılım eğitimi eski dünyanın ihtiyaçlarını gidermek üzere planlanmış bir yapıda. Öğretilen yazılım dilleri (mesela Java, C++) , veri tabanı bilgileri vb. (Oracle, SQL yapılar) 35-40 yıl önce kurulmuş olan ve temelinde internet teknolojilerinin bile olmadığı bir devire ait bilgiler.

Şu anda ülkemizde de dünyada da, kurumsal müşterilere çalışan yazılım şirketleri yeni gelişmekte olan DeFi benzeri blokzinciri teknolojilerini geliştirmeye çok uzaklar. Burada bahsettiğim uzaklık tamamen kültürel bir uzaklık, yoksa blokzinciri teknolojisi daha zor diye değil. Şu anda dünyada DeFi ve NFT gibi yeni blokzinciri teknolojilerini geliştiren mühendisler çoğunlukla 22-27 yaşında gençler. Bunlar Doğu’da ve Batı’da, Asya’da ve Amerika’da ve hatta Türkiye’de bu yaş grubundan çıkıyor genellikle. Benim yaşımda olan veya bana yakın yaşlardaki teknik eğitimli kişiler kültürel olarak ve fikirsel (ideolojik) olarak blokzincirinin içerdiği merkeziyetsiz finans yapısına paralel merkeziyetsiz yazılım sistemlerini anlayamıyorlar. Bunu yapabilmeleri için önce bir “un-learn” süreci yaşamaları lazım. Yani yüklenmiş eski programları kaldırmak için onları bilgisayarlarımızdan un-install ettiğimiz gibi kafalarındaki eski paradigmaya ait bilgileri kurulumdan kaldırmaları ve yenilerine yer açmaları gerekiyor. Bunu yapmak da kolay değil. Mesleki olarak da böyle bir hareket riskler barındırıyor, şu andaki işlerini kaybetme korkusu yaşatıyor onlara.

Daha sonra, sıfırıncı seviyenin bir üzerinde olan birinci seviye eğitim geliyor: Bu seviye, blokzinciri teknolojisinin genel çalışma prensiplerini aktarmaya yönelik ve sadece mühendislik öğrencilerine değil, tüm öğrencilere verilmesi gereken bilgilerle dolu. Örneğin, TCP/IP isimli internet protokolü nasıl işliyor, gayri merkeziliğin kaynağı nedir, bu merkeziyetsiz ve eşten-eşe (peer-to-peer) yapı nasıl korunmaktadır, nasıl bozulmaktadır, kimler bozmaktadır (Facebook mesela), protokol nedir ve benzeri pek çok başka konu….

İkinci seviye eğitimler ise, tüm halka, nüfusun tamamına kazandırılması gereken bir  yetenek setinden oluşmakta. Bundan sonra hayatımızda çok fazla yeri olacak olan sayısal cüzdanların kullanımı, özel anahtar ve kamusal anahtar nedir, blokzinciri nedir, borsa nedir… Bu ve benzeri pratik ve gündelik hayat meseleleri insanlara anlatılacak. Bu anlatım işi ya kamuoyunu bilgilendirici kısa filmler şeklinde olmalı ya da mahallelerde sosyal buluşmalar tasarlanarak, akşamları veya hafta sonları bu eğitimler yapılmalı ve yaygın bir kitleye bu beceriler kazandırılmalı. Tabii, eğer o kitle bu eğitimi kendi isteğiyle gelip almıyorsa, o zaman ya fikirsel olarak anlaşılmamışlık var demek ya da insanların buradan elde edecekleri maddi kazançlar henüz oluşmamış, ortaya çıkmamış demek olacak.

Bir üst seviyede yer alan finansal okuryazarlık ise üniversite okumuş, lise mezunu veya üniversite mezunu kişilere kazandırılması gereken bir eğitim. Şu andaki merkezi globalist ve elitist üst yapının başımıza sarmış olduğu ideolojinin adı “Neo-klasik İktisat”. Neo-klasik iktisatın şekillendirdiği son 50 yılın ekonomi ve finans dersleri herkesin, hepimizin, tüm toplumun kafasını belli bir programa göre formatladı. Gazetelerde yazılarını okuduğumuz ekonomist hocalar bize hep merkezi finansın sözcüleri gibi davrandılar, başka alternatif sistemlerin olduğunu hissettiremediler. Alternatif sistemler ekonomi bölümleri olan okullarda bile adamakıllı tartışılmadı, tabii bazı üniversitelerde mutlaka istisnalar olmuştur, ama onların kuralı bozmadığını düşünüyorum.

Para nasıl basılır, kim basar, bunlar nasıl bir yapıda işler, dünyada para transferi nereden hangi kanallardan yapılır, bankalar parayı nasıl çoğaltır vb. başka pek çok soruyu sormamızı, hatta aklımıza gelmesini engelleyen bir söylem oluşturulmuş durumda. Bu söylemin oluşturulması için bir bütçenin, bir programın olduğunu söyledikleri zaman, hemen “komplo teorisyeni” yaftası yapıştırılması bile bir programın sonucu.

Şimdi Neo-klasik iktisatın kafalarını biçimlendirdiği kişiler, global olarak etrafımızdaki tüm söylemleri oluşturmuş olduklarından, bu söylemlerin yıkılarak yerlerine blokzinciri sisteminin, DeFi’nin, yani kısaca yeni ve merkeziyesiz söylemleri koymak için yeni bir programın devreye alınması gerekli.

İşte “Fikirsel (ideolojik) ve politik farkındalık kazandırma” eğitiminin amacı bu son paragrafta anlattığım Neo-klasik ikisatın söylemini ve programını kırmak, veya bu defa da onu “un-learn” etmek. İnsanlarımızın kafalarına yazılmış hatalı programları un-install edebilmeleri için, toplum olarak bilinçlendirme amacına ulaşabilmek için seminerler, konferanslar konuşmalar hazırlanmalı ama bunların yeteceğini sanmıyorum. Özellikle Z neslini yakalayabilmek için videolar, bu konuları işleyen oyunlar, interaktif hikayeler de üretilmeli. Yeni tür bir mizah ortaya çıkabilir buradan: Şu anda dünyada mizah tamamen öldürülmüş ve insanlar korkutularak bastırılmış durumda. Distopya dediğimiz bir negatif gelecek imajı ile doldurulmuş diziler etrafımızda fink atıyor. Netflix onlarla dolu, her yeni çıkan filmde bir nebze bu düşünceler ve korkular yer alıyor. Pandemi de tüm bu korkularımızın üzerine oturup meseleye tuz biber ekti.

Ulus-devletler ne yapıyor bu arada?

Tüm bu hikayede devletler ne durumda, onlar ne yapıyorlar? Globalist elit tarafından satın alınmış ülke yöneticileri, parti başkanları, siyasetçiler, global bankerler vesaire nerede duruyorlar? Allahtan bu son grup insanın kazancı da klasik para sisteminde, eski fiat/kağıt paralarla tanımlanmış durumda. Merkezi sistemin adamları oldukları için yeni kripto dünyasına tıpkı eski yazılım şirketleri gibi onlar da çok uzaklar, anlamaları mümkün değil. Dolayısıyla sistem adım adım gayri-merkezi hale geldiğinde bu kişiler de aldıkları paraların eridiğini ve anlamsızlaştığını görmeye başlayacaklar.

Sonuç:

Bu yazıda demeye çalıştığım şu: Şu anda harala gürele yazılımcı gençler blokzinciri sistemlerini geliştiriyorlar. Bunun için ellerinde kriptodan kazandıkları bütçe de var ve kripto değerlendikçe onlar daha da zengileşmekteler. Bu genç yazılımcıların ürettiği araçları bizler kullanacağız, hatta şu anda kullanmaktayız. Ancak bu dönüşümün toplumun çeşitli katmanlarında oluşmasına yardımcı olunması lazım, bu da yaygın ve örgün bir eğitimle mümkün. İşte bu eğitimin nasıl yapılandırılması gerektiğini anlattım bu haftaki yazımda.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

cemilsinasiturun

Yazar: Cemil Şinasi Türün

Visa, kripto borsası Coinbase ile ortaklığını pekiştirdi

Ödeme devi Visa, kripto para ödemeleri için Coinbase borsasıyla yeni bir ortaklık kurdu. Anlaşmaya göre uygun banka kartına sahip ABD’li ve Avrupalı vatandaşlar Coinbase hesaplarına anında para yatırma ve çekme imkanına sahip olacak. Visa’nın Kuzey Amerika Direktörü Yanilsa Gonzalez Ore, bu ortaklık ile şartları karşılayan ve Visa kartı olan Coinbase kullanıcılarının 24/7 alım-satım fırsatlarından yararlanabileceğini ...

Bağlantıyı kopyala