bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,049.16 3.37%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,058.99 2.08%
bnb
BNB (BNB) $ 561.18 3.27%
solana
Solana (SOL) $ 143.24 3.69%
xrp
XRP (XRP) $ 0.512284 5.84%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.491801 11.54%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155422 5.71%

Blockchain Yazılımcısı Ne Kadar Kazanır?

blockchain mühendisi btchaber

Blokchain insanlığın bilgi işleme biçiminde bir devrim yaptı. 2009’da Blockchaini icat eden Satoshi Nakamoto ise tarihin ilk blockchain yazılımcısı oldu. Nakamoto halen hiç kullanmadığı 1 milyon civarında Bitcoine sahip. Yani, hiçbir şirkette çalışmayan, patronu olmayan hatta uzun süredir kod da yazmayan Satoshi 12 yılda yaklaşık 50 milyar $ kazandı! Tabi sadece bugün için, belki ileride daha da çok kazanacak. Eh, Satoshi herhalde blokchain yazılımcılığının ne kadar avantajlı bir meslek olabileceği hakkında bir fikir veriyor.

Sadece kriptopara alanında Coingecko’da borsalar dahil 10 bine yakın blockchain projesi listelenmiş. Bu projelerin elbette blockchain yazılımcılarına ihtiyacı var. Bu oluşumların bazıları sürekli 10’larca blockchain yazılımcısını işe alıyor.

Para alanı dışında kalan ve kendi kriptoparası olmayan binlerce blockchain projesi de mevcut. Bunları teknolojik yeniliklere ayak uydurmak zorunda olan özel şirketler ya da noter, tapu vs onay makamlarını dijitalleştirerek büyük masraflardan kurtulan devletler yürütüyor.

Bruce M. Henderson’un yayınladığı bir makaleye göre Ocak 2020’de Linkedin’de firmaların en çok talep ettiği yetenek blockchain idi. O tarihte Bitcoin fiyatı sadece 9-10 bin $’dı ve Tesla vb. şirketler henüz Bitcoin aldıklarını açıklamamıştı. Bugün talep 1 yıl öncesine göre katlanarak daha da artmış olmalı.

Zawya’da 1 Eylül’de yayınlanan Crypto Parrot verilerine göre ise son 1 yılda blockchain ile ilgili iş ilanları %118 artış gösterdi. Bu ilanların %30’u blockchain yazılım geliştiricisi arıyordu.

Blockchain yazılımcılığı alanında giderek büyüyen çok güçlü bir talep olduğu açık. Peki blockchain yazılımcısı ne kadar gelir elde edebiliyor?

2021 yılı başında Bitdegree’de Laura M. imzası ile yayınlanan konu hakkında bir makaleye göre blockchain yazılımcılarını start-up’lar, özel firmalar ve devletler talep ediyor.

Start-up’lar blockchain yazılımcılarına başlangıçta bazen ücret ödemiyor. Yazılım geliştiricilere çok fazla sorumluluk yüklüyorlar. Buna karşılık daha özgür bir çalışma ortamları var. Start-up’lar en yüksek maaşları da vermiyor. Deneyimsiz bir blockchain yazılım geliştiricisi için ortalama yıllık ücret 50 bin $ civarında. 5 yıl ve üstü deneyimde ise maaş 70 bin $’a ulaşabiliyor. Yani Start-up’larda aylık 34 bin ila 48 bin TL kazanmak mümkün.

Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte devletlerde verilen ücretler start-up’ların bile altında kalabiliyor. Hükümetler bu farkı genelde başka devlet imkanları ile kapatmaya çalışıyor.

Klasik şirketler ve teknoloji firmaları ise sektördeki en iyi ücretleri sunuyor. Giriş seviyesinde maaşlar yıllık 70-80 bin $’a kadar çıkabiliyor. En az 5 yıl deneyim ise bu seviyeyi 100-120 bin $’a yükseltiyor. Böylece şirketlerde aylık kazanç 48 bin TL’den 83 bin TL’ye kadar ulaşıyor.

Çalışılan ülke ya da şehir de ücretlerde ciddi farklara yol açabiliyor. Örneğin 7 Haziran 2021’de Udacity’de Jennifer Shalamanov imzası ile yayınlanan bir makaleye göre blokchain yazılım geliştiricileri yıllık olarak Kalifornia Berkeley’de 171 bin $, Boston’da 172 bin $ ve New York’ta 180 bin $ kazanabiliyor. Deneyim ve çalışma bölgesine göre blokchain yazılımcılarının senelik maaşı 203 bin $’a kadar tırmanabiliyor. Yani aylık olarak 140 bin TL’den fazla.

Elbette bu ücretler genelde yurtdışında geçerli. Ancak yazılımcıların birçoğu çok uzaktan çalışabilme imkanına da sahip. Türkiye’de eğitim alıp Türkiye’de yaşayıp yurtdışı blokchain projelerinde yazılımcı olarak çalışmak mümkün.

Ortaya çıkan tablo bize blokchain yazılım geliştirme alanında sürekli artan çok ciddi talep olduğunu ancak buna karşılık hala dünya çapında yeterince yazılımcı bulunmadığını gösteriyor. Bu durumda özellikle gençlerin meslek seçiminde blockchain yazılımcılığını ciddi olarak düşünmelerinde fayda var.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala