bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 68,940.47 3.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,706.81 4.54%
bnb
BNB (BNB) $ 597.20 1.07%
solana
Solana (SOL) $ 181.66 4.91%
xrp
XRP (XRP) $ 0.6325 5.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.719363 4.18%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161655 9.03%

Paylaş

Bitcoin’in Ekmeği

NFT11

Son günlerde herkes NFT’leri konuşuyor. Kriptopara denilince birbirinin tıpatıp aynı olarak oluşturulmuş bir sürü coin ya da tokendan bahsediyoruz. NFT’de ise tek ve benzersiz oluşturulmuş bir kripto-dijital varlık söz konusu.

Kriptopara medyası hatta klasik medya şimdilerde 100 binlerce dolara hatta milyonlarca dolara satılan bu NFT haberleri ile dolu. Küçücük çocukların NFT haline getirilmiş tuhaf şekilli jpeg dosyalarını alıp satarak zengin oldukları konuşuluyor.

NFT’lerin blockchain devriminde çok önemli yeri olacağı kesin. Sadece spor ve sanat alanında yeni benzersiz dijital koleksiyonlar olarak düşünmeyin. NFT’ler asıl büyük devrimi benzersiz sözleşmeler, sertifikalar kayıtlar vs’nin blockchaine yani dijitale taşınması alanında yapacak.

Ancak bu asıl NFT devriminin gerçekleşmesi için devletlerin ve özel ekonomik kurumların yaygın şekilde blockchaine geçmiş olmaları gerekiyor. Henüz bu aşamaya gelmemize ise yıllar var.

Birçok başka blockchaine dayalı ürünün yaptığı gibi NFT’ler de şuanda Bitcoin’nin ekmeğini yiyor. Tarihin ilk blockchain ürünü ve en eski kriptopara olan Bitcoin; ortaya çıktığından bu yana son 12 yılda değerini en az 900 bin kat arttırdı!

Sadece NFT’ler değil, zamanında ICO’lar ve bugün 11 binden fazla altcoinin %99’unun da halen çok sık kullanılmasalar da bu kadar yüksek fiyat artışları görebilmeleri Bitcoin’in müthiş yükselişinin ‘spill over’ yani ‘taşma’ etkisinden kaynaklanıyor. Çünkü Bitcoin yükselmezse en büyükleri de olsa bu altcoinler tek başlarına yükselemiyor, ICO’lar vb para etmiyor. Son dönemde popüler olan NFT’lerde bu etki nasıl olacak? Bitcoin henüz yeni net bir düşüş sezonuna girmediği için kesin bilemiyoruz. Ancak çok büyük ihtimalle Bitcoin ciddi değer kaybettiğinde bugün 100 binlerce dolara satılan komik jpeg NFT’lere de doğru dürüst para veren çıkmayacak.

Bazı altcoinlerin taraftarları ve ICO, IDO, IGO, NFT vb ile çok uğraşanların bazılarında yükseliş sezonlarında bir ‘Bitcoini küçümseme’ ruh hali görülüyor. Bu arkadaşların bazıları klasik finans sisteminde yani sınırsız fiat para sisteminde çalışıyor. Asıl ekmeği sınırsız para sisteminden kazandıkları için bünyeleri bir türlü Bitcoini kabullenemiyor. Bir çoğu gizli bazıları da açık kimlik ile sosyal medyada arzı endam eden bu kişilerin Bitcoin düşmanı olması zaten doğal.

Diğerlerinin yaptığı ise en hafif tabirle vizyonsuzluk. Bitcoin sokakta alışverişlerde kullanılmadığı için, Bitcoin’in kullanılmadığını sanıyorlar. Oysa dünyada alışverişte kullanılan nakit para toplam varolan paranın en fazla %10’u civarındadır. Geri kalan para tamamen değer saklama amacıyla kullanılır. O nedenle son yılların gördüğü en kuvvetli değer saklama aracı olarak aslında en yoğun kullanılan kriptopara hala Bitcoindir.

Elbette yatırımcı da Bitcoinin ‘taşma etkisi’nden faydalanacak. Uygun görürse altcoinlere, ICO’lara NFT’lere vs girecek. Ama bu hem bu işlerden para kazanıp hem de açık ya da gizli şekilde Bitcoin düşmanlığı yapmak nedir?

Yani diyeceğim şu: Arkadaş hepiniz sonuçta Bitcoinin ekmeğini yiyorsunuz. Destek olmuyorsanız bari köstek olmayın. Gölge etmeyin başka ihsan istemez…

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı. Öz, 2013 ve 2014’te 2020 Yeni Ekonomi ve Büyük Finansal Tufan isimli iki adet de kitap kaleme aldı. Erkan Öz kitaplarında dünya para sisteminin büyük bir değişime uğrayacağını ve başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların yeni küresel para düzeninde çok önemli bir yer edineceğini vurguladı.
https://www.btchaber.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala