Bitcoin’in Paribu(paribu.com) verilerine göre TL bazındaki günlük grafiği aşağıda gösterilmiştir. Hatırlayacağınız gibi geçen haftaki analizde (https://www.btchaber.com/bitcoinin-btc-tl-bazinda-teknik-analizi-8-haziran-2020/) yatay piyasanın bir süre daha devam etme ihtimalinden bahsetmiştim. Bu haftaya kadar da yatay piyasanın devam ettiğini görüyoruz.
Grafikte Mart ayında görülmüş olan 28.555 TL’lik dip ile Mayıs ayında görülen 71.900 TL’lik zirve seviyesi arasındaki yükselişin fibonacci geri çekilme seviyeleri ile siyah düşen kanal gösterilmiştir. Grafikte aynı zamanda, mavi renkte gösterilmiş olan yükselen trend çizgisi ile düşen kanal üst çizgisi arasındaki simetrik üçgen formasyonu ihtimali de aşağıda ayrıca değerlendirilecektir.
Fibonacci Geri Çekilme Seviyeleri
Yukarıdaki grafiğe göre %24’lük geri çekilme seviyesi (61.671 TL) bugün içinde tam olarak test edilmiş durumda. Bu seviyenin altında %38’lik geri çekilme seviyesinin bulunduğu 55.340 TL seviyesi hedeflenebilir. Fibonacci geri çekilme seviyelerinin göstermiş olduğu bir destek seviyesinin kırılması (altında kapanış yapması) durumunda bir alt seviyeden geçen geri çekilme seviyesine kadar düşüşün devam etmesi beklenir.
Bugün test edilmiş olan %24’lük geri çekilme seviyesi aynı zamanda yukarıdaki grafikte siyah renkte gösterilmiş olan düşen kanalın da orta çizgisi olması açısından önemlidir. Yani, 61.670 seviyesinin altında kapanışların gelmesi durumunda bir sonraki fibonacci geri çekilme seviyesi hedeflenmiş olacaktır.
Bıtcoın’de Simetrik Üçgen Formasyonu İhtimali
Aşağıdaki grafikte ise Bitcoin’in TL bazındaki günlük grafiğinde devam eden bir simetrik üçgen formasyonu gösterilmiştir. Formasyonlar konusunda şunu tekrar hatırlamakta fayda var: Bütün formasyonlar kriterlerini gerçekleştirene kadar bir ihtimaldir. Yani, kriterlerini gerçekleştirmezlerse, formasyon hedefleri ve sonuçları beklentilerinize uygun olmayabilir. Simetrik üçgen formasyonlarının gerçekleşme kriteri ise, düşen ya da yükselen trend çizgisinden birisinin altında ya da üzerinde kapanış yapmasıdır.
Simetrik üçgen formasyonları bir süredir devam eden bir trendin sonunda karşımıza çıktığında trend dönüş formasyonu olarak davranabilirler. Aşağıdaki grafikte gösterilmiş olan simetrik üçgen formasyonunun orta vadeli bir yükselen trendin sonunda karşımıza çıkmış olması, bu formasyonun düşüş ile sonlanma ihtimalini belli bir dereceye kadar artırmaktadır ama tabi ki garanti değil.
Formasyonun aşağı yönde sonlanması durumunda(60.800 altında kapanış) grafikte kırmızı kesikli çizgi ile gösterilmiş olan destek çizgisinin; yükseliş yönünde sonlanması durumunda ise(66.800 üzerinde kapanış) mavi kesikli çizgi ile gösterilmiş olan direnç çizgisinin test edilmesi beklenebilir. Bu seviyelerin nerede olacağı ise bu çizgilerden hangisi hedeflenecekse o çizginin test edileceği zamana göre değişir. Ancak bu gün için bu değerler; formasyonun yükselişle sonlanması durumunda 73200, düşüşle sonlanması durumunda ise 54.800 olarak görülüyor.
İndikatörler Ne Söylüyor?
Aşağıdaki grafikte ise MACD ve RSI gösterilmiştir. MACD çizgisinin günlük grafikte Omuz Baş Omuz formasyonu şeklindeki görüntüsü MACD değerinin düşüşe devam etme ihtimalini artırıyor. MACD’nin özellikle bugünkü değeri dikkate alındığında satış sinyali vererek sergilediği zayıf görüntüsü ise MACD’deki bu olası OBO’nun aşağı yönde sonlanma ihtimalini artırıyor. MACD’nin değerinin düşmesi, fiyatlardaki bir düşüşle söz konusu olabilir.
Diğer taraftan RSI’da ise, fiyatlardaki simetrik üçgen formasyonuna benzer bir sıkışma hareketi görülüyor. RSI’daki bu sıkışmanın da yakında sonlanacağını düşünebiliriz. Dolayısıyla çok yakın bir zamanda Bitcoin’deki bu yatay piyasanın sonlanacağını görebiliriz.
Özetle:
Simetrik üçgen formasyonunu dikkatle takip etmekte fayda var. Formasyonun aşağı kırılması durumunda karşımıza çıkabilecek destekler ile yukarı sonlanması durumunda karşılaşacağımız direnç seviyeleri aşağıda gösterilmiştir.
Herkese sağlıklı, huzurlu ve bol kazançlı bir hafta dilerim.
Destekler: 61.700, 60.800, 59.200, 54.800
Dirençler: 66.800, 68.250, 71.900, 73.200