Geçen hafta Dogecoin kurucularından Avustralyalı Jackson Palmer, Bitcoin ve tüm kriptoparaları yerden yere vurdu. Halen Adobe’de Ürün Geliştirme, Büyüme ve Veri Bilimi Direktörü olarak çalışan Palmer, Twitter’dan yaptığı açıklamada kriptoparaları “sağcı ve kapitalist” olmakla suçladı.
Palmer şu ifadeleri kullandı:
Kriptoparaların, öncelikle vergiden kaçınma, azaltılmış düzenleyici gözetim ve yapay olarak uygulanan kıtlığın bir kombinasyonu yoluyla doğası gereği sağcı, hiper-kapitalist bir teknoloji olduğuna inanıyorum.
Bitcoin’e düşman olanlar seneler içinde rezil olmalara doyamıyor. Bazıları yol yakınken dönüyor ve Bitcoin’in yanında yer alıyor. Palmer gibi kini tükenmeyenler ise adeta debelendikçe batıyor.
Palmer muhtemelen Bitcoin’den nefret ettiği için en büyük kriptopara ile dalga geçme amacıyla Dogecoin projesinde yer aldı. Ancak Bitcoin sayesinde herhangi bir üretim sınırı olmayan Dogecoin bile başarılı oldu. Hal böyle olunca Palmer 2015 yılında, kriptoparaların “zehirli” dünyasından “uzun süreli izin” aldığını duyurdu. 2018’de ise Dogecoin projesinden hiç kazanç elde etmediğini beyan etti.
Son tweetleri ise zaten ‘kriptoparalara’ neden asla geri dönmeyeceğini açıklıyor. Denizde balıklar su içinde yaşar da ortadan yok olmadığı sürece suyun önemini anlamaz. Bazı insanlar da öyle. İşte Palmer, bilgi teknolojileri alanında yıllardır çalışıyor ama at gözlükleri nedeniyle daha çalıştığı alanı ve önemini bile anlamamış.
Hadi birbirinden farklı binlerce kripto parayı aynı kefeye koyması ve hepsine sağcı damgası vurmasını bir kenara koyalım. Sadece Bitcoin’i ele alalım.
Bitcoinin kurucusu Satoshi Nakamoto zaten sağcı-solcu, beyaz-siyah, hristiyan-müslüman vs tüm ideolojik, ırksal, kültürel, dini vb. nitelemelerden uzak kalmak ve projeyi de uzak tutmak için kimliğini hiçbir zaman açıklamamış. Bitcoin ‘whitepaper’ın da da herhangi bir açık ideolojik vs. eğilim yok.
Tüm kriptopara camiası belki 100 milyondan fazla insandan oluşuyor. Kriptopara kullanmak için herhangi bir din, dil, ırk, milliyet, cinsiyet ve benzeri sınırlama yok. Bitcoin bir yazılım. Sanki Bitcoin kodlarında ‘Hop hemşerim solcular alamaz ya da sağcılar işlem yapamaz’ yazılmış. Nasıl bu kadar rahat yalan yanlış tanımlama yapılabiliyor hayret!
Bir de isterseniz meşhur Bitcoin düşmanlarına bakalım: Christine Lagarde, Janet Yellen, Nouriel Roubini, Peter Schiff, Jim Rickards vs. Bitcoin sağcı olduğuna ve bu isimler de Bitcoin düşmanı olduğuna göre düşman arkadaşların sıkı solcu olması gerekir. Tam tersine bu isimlerin bazıları dünya küresel kapitalizminin adeta yapı taşı. Özellikle Schiff ve Rickards’a sen Bitcoin düşmanısın öyleyse solcusun derseniz büyük ihtimal kendilerini balkondan aşağı atarlar.
Kapitalizmin ne olduğunu anlamadan herhangi bir olguya böyle hiper-kapitalist filan derseniz komik duruma düşersiniz. Kapitalizmi ve sağ-sol ayrımını bilmek için de önce Karl Marx okumak gerekir. Palmer’ın söylemlerinden sol eğilimli olduğu anlaşılıyor ancak belli ki Marx’ı hiç okumamış. Bakalım Marx’ın tarifine göre Bitcoin katalist mi değil mi?
Karl Marx’a göre kapitalizm paranın temel üretim aracı olduğu sistemdir. Üretimde kullanılan para ise sermaye yani kapital adını alır. Şimdi bakalım Bitcoin yazılımının üretimi için ne kullanılmış. Cevap: Sadece bilgi. Öyleyse neymiş Bitcoin kapitalist bir ürün değilmiş. Bitcoin üretiminde sadece bilgi kullanıldığı için, ücretli hiçbir çalışanı olmadığı için kapitalist bir ürün değildir olamaz. Bitcoin bilgi ekonomisine aittir. Ben buna enformasyonizm diyorum. Dataism vs. farklı isimler verenler var.
Oysa herhalde sol eğilimli olduğundan sağ-kapitalist olmayı suç sayan Jakson Palmer’ın çalıştığı Adobe firması, bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösterse de tam bir kapitalist işletmedir. Çünkü Adobe üretimde para kullanır. Para ile ofisler kiralar; para ile çalışanlar ve mühendisler tutar; yine para ile onların çalışması için bilgisayarlar satın alır. Ve ortaya çıkan yazılımı da para ile satar. Bitcoinde bunların hiçbiri söz konusu değildir. Bitcoin yazılımı açık kaynak koddur. İsteyen bedava indirir kurar, isteyen kopyalar çeşitli yerlerini değiştirip farklı kriptoparalar üretir. Bitcoin de madencilik ya da yazılımın para birimi olan Bitcoini alıp satma hepsi gönüllülük esasına dayanır. Bitcoini çalıştırmak için Bitcoinin işe aldığı bir tane bile ücretli para ile çalışan kişi yoktur. Bitcoin aslında kapitalizm dışı olduğu için sağ-sol ayrımının da ötesindedir. Ama Bitcoin Palmer’ın çalıştığı Adobe ile kıyaslanınca aşırı sol bile kalır. Palmer gibiler işte böyle bilmedikleri alanda atıp tutan cahillerdir.
Ama bozuk saat bile günde 2 defa doğruyu gösterir. Palmer tweetinde çok doğru bir şey söylemiş:
Bitcoin-kriptoparalar yandaşlarının zenginliğini artırmak için inşa edilmiş bir teknolojidir.