Bitcoin madenciliği zorluğu, 5 Temmuz itibarıyla yüzde 5’in üzerinde bir düşüş yaşayarak son üç ayın en düşük seviyesi olan 79,5 terahash’a (T) geriledi. Bu düşüş, Mart ayında zorluğun kısa bir süre için 80T’nin altına indiği dönemden bu yana en büyük düşüş olarak kaydedildi.
Mart ve Mayıs ayları arasında zorluk seviyesi artmış ve 88,10T ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Ancak, bu zirveden sonra yavaş bir düşüş süreci başladı ve günümüzde 79,5T seviyesine geriledi.
Bitcoin madenciliği zorluğu nedir?
Bitcoin madenciliğinin zorluğu, bir madencilik tehçizatının kalan Bitcoin’lerden birini çıkarmak için çözmesi gereken kriptografik bulmacanın karmaşıklığını ifade eder. Bu zorluk seviyesi, hashrate olarak adlandırılan birimle ölçülür ve her 2.016 blokta bir (yaklaşık iki haftada bir) güncellenir. Bitcoin’in tarihsel sürecinde, birkaç istisna dışında hashrate genellikle aylık olarak artış göstermiştir.
Örneğin, 2014 yılında hashrate yaklaşık 1,1 gigahash olarak kaydedilmişti. Bu düşük seviye, çoğu masaüstü bilgisayarın bile Bitcoin madenciliği yapabilmesini mümkün kılıyordu. Hashrate’in yüksek olması, madencilik donanımının güçlü ve enerji açısından verimli olmasını gerektirir.
2017’nin sonlarına doğru, Bitcoin’in benimsenmesinin artmasıyla birlikte hashrate ilk kez terahash seviyesine ulaştı. 6 Temmuz 2024 itibarıyla, bir sonraki zorluk güncellemesine kadar hashrate 79,5T seviyesinde kalacak.
79,5T zorluk seviyesi ile birlikte, F2Pool madencilik havuzu, terahash başına watt verimlilik oranı 26 veya daha düşük olan bir ASIC cihazının, Bitcoin fiyatı 54.000 doların altına düşmediği sürece kârlı olacağını tahmin etti.
“54 bin dolarlık bir Bitcoin fiyatı ile, birim başına 26 W/T veya daha düşük enerji tüketen ASIC cihazları kâr edebilir. Bu hesaplamayı kilovat saat başına 0,07 dolar maliyet üzerinden yaptık.”
Bitcoin fiyatı düştüğünde, madencilerin kârlı kalabilmesi için daha verimli cihazlar gerekiyor. Fiyat sabit kaldığında ise, özellikle enerji sübvansiyonlarının olduğu bölgelerdeki büyük madenciler avantaj sağlıyor.