bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 67,097.98 1.65%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,494.73 3.65%
bnb
BNB (BNB) $ 548.01 5.49%
solana
Solana (SOL) $ 198.56 0.64%
xrp
XRP (XRP) $ 0.601892 2.95%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651295 4.12%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.142176 7.73%

Paylaş

Bager Akbay ile Sanat, Tasarım ve NFT’ler Üzerine

rprtj bt yenideneme 220621 r

Bager Akbay, Tasarımcı, Sanatçı, Eğitmen ve çok daha fazlası bence.. Bager’in Ars Electronica, Todays Art, gibi global festivallerde sergilenmiş Sanat eserleri var. Bunların yanı sıra kendisi Çocuklar için Scratch kitabının yazarlarından ve Robot Şair Deniz Yılmaz’ın hikaye anlatıcısı. Marmara Üniversitesi ve Berlin Ernst Busch Sanat Akademisi’nde “Günümüz Sanat Tarihi” ve “Kuklacılık İçin Yazılım” dersleri veren Bager, FLU TV’de “Sanat Sohbetleri” programını yürütmektedir.

bagerakbay2
Photographer/Fotoğrafçı: Verena Niepel

Sadece kurduğu ya da yönettiği işlerin bir bütünü değil, toplumsal duyarlı bir birey ayrıca. Tüm bunların ötesinde son dönemde özellikle teknoloji odaklı çok önemli işlerde imzası var Bager’in. Benim detaylarını çok merak ettiğim projesi Dijital İnsan ‘Aypera’ ve Binance ile NFT üzerine yaptığı çalışmalarla ilgili bu yazımda kendisi ile yaptığım sohbeti sizler için kaleme alıyorum.

Çağla: Bager bize biraz yaptığın işlerden ve sanat ile dijital teknoloji arasında kurduğun köprüden bahseder misin?

Merhaba Çağla, aslında her sanatçı teknoloji kullanır. Enstrümanlar, aletler, malzemeler hatta yazı bile bir teknolojidir. 20. yüzyılda sanatı arkeolojik teknolojilere hapseden bir genelleme yaygınlaşmış olsa da işin aslı budur. Sanatçı yeni teknolojileri yeni hikayeler anlatabilmek için öğrenir, kullanır, dönüştürür. Ben de doğduğumda hangi teknolojileri kullanmaya başladıysam onlarla hikaye anlatıyorum. Asıl garip olan, 20 yıl boyunca kod yazan birinden rüyasını anlatırken yağlı boya yapmasını beklemektir diye düşünüyorum.

Çağla: Önce blokchain teknolojisinden bahsetmek istiyorum biraz. Teknik yönlerinden ziyade felsefesini ve sendeki yansımasını kendi yaklaşımınla, bir iki cümle ile aktarır mısın bize?

Dijital bize birçok özgürlük verdi, fiziksele kıyasla inanılmaz düşük maliyetlerle bir dosyayı kopyalayabilmek, iletişim hızı ve frekansının inanılmaz artması, bunlar muhteşem gelişmelerdi. Bu kadar hızlı değişen bir ortamın otoritesini, hafızasını da klasik yollar ile kurmak anlamsız olurdu. Biz de kendi ortak karar verme mekanizmamız için ilk hamleyi blokchain ile yaptık, blockchain kolektif hafızadır.

Çağla: Kripto sanattan bahsedebilir miyiz? Öncelikle kripto sanat çok disiplinlerarası diye düşünüyorum ben. Ne dersin? Bunu yeni bir akım olarak görüyor musun?

Tüm akıllı sözleşmeler üzerinden satılan eserlere kripto-sanat demek çok gerekli değil bence. Özellikle on-chain işler bu kategoriye giriyor. Kripto-kediler bu konuda en keyifli örneklerden. Zaten NFT başka türlü bir yaygınlaşma yarattı ve çok standart sözleşmeler konuşuluyor şu an. O yüzden kripto-sanat biraz bekleyecek gibi. NFT bir akım değil ama bir platform.

Çağla: Kripto sanat ile aracılar anlamında (galeriler vb) , eserlerin fiyatlarının veya satın alanların tüm açıklığı ile bilinmesi ve erişimin artması yani aracısız herkesin satın alma imkanı bulabilmesi gibi bir şeyler değişiyor mu sence? ve bu değişimi sen olumlu mu yorumluyorsun? Mevcut hype’ın ötesine bakmak istiyorum seninle. Kripto sanat ya da NFTlerin sanat dünyasına getirdiği yeni düşünme biçimi ile bir şeyler oluyor. NFT lerin altındaki anlam çok değerli. Sence anladık mı tam olarak? Ne oluyor NFT ler ile sanat ve tasarım dünyasında.

Bence kesinlikle olumlu bir gelişme. Ulaşamayacağımız eserleri alabiliyoruz veya tanışamayacağımız sanatçıları destekleyebiliyoruz.

Tabii ki birçok kişinin derdi kısa yoldan zengin olmak ve haberler de genelde bunu manşete alıyor. “5 yaşındaki çocuğun kedi çizimi milyon dolara satıldı, tüm ailesinin masraflarını o karşılıyor!” gibi haberlere bayılıyoruz, çünkü temelde çoğumuz gece yastığa kafamızı koyduğumuzda içimizdeki dahinin bir gün keşfedilebilme ihtimalini hayal ediyoruz. İçinde bulunduğumuz durumun ümitsiz olması ve bunu dürüstçe kabul edip daha adaletli bir dünya için azar azar çabalamayı değil de, bir intikamı ya da “biz sizi yanlış anlamışız” vari adalet düzeltmesini bekler hale getiriyor bizi.

Evet NFT, durumu iyileştirecek ama neredeyse! kimse milyon dolarlar kazanmayacak, hatta ortalama eser fiyatı bir sergideki eser fiyatına göre belki de onda bire düşecek. Bu kötü değil, bu iyi, daha çok eser satılacak, para daha iyi dağılacak diye düşünüyorum. İdeal olmayacaktır ama daha iyi olacağını tahmin ediyorum.

Çağla: Senin de “sahip olma güdüsü”ne odaklandığın tartışmaların var. Sana sormak istediğim şu.. NFT’ler sayesinde dijital sanat ya da üretim daha fazla yaygınlaşma imkanı bulabilir mi? Ve sahip olma güdüsü odağında NFT ler ne sağlıyor.

Bir sanatçı bir eseri neden satar ve biri bunu neden alır, bunlar harika sorular ve cevapları tahmin ettiğimiz kadar basit değil. Sahiplenmek nedir? Neden sahipleniriz? Bir tablonun sahibi olabilir mi? Sahiplik ticari mi yoksa prestij için mi? Veya o eserin güzelliği ile ilişkilenme isteğimiz mi? Bu sorular bu şekilde dursun çünkü cevapları yok ama üzerlerine düşünmek oldukça değerli. NFT’yi akıllı sözleşmelerin sadece basit bir uygulaması gibi düşünmek lazım. NFT sayesinde önümüzdeki 10 yılda, karaborsa tamamen değişecek, alınan bir biletin tekrar satılması durumunda neler olacağı biletin içinde kayıtlı olacak.

Tüm dijital emekler kayıt altına alınabilecek ve değer sahibi olacak. Herhangi bir sosyal medya paylaşımı, yorumu, beğenisi bir yatırım aracına dönüşebilecek. Tavsiye ettiğiniz bir kitap birileri tarafından beğenilirse bunun karşılığını alabileceksiniz. Burada hem fırsatlar hem tehditler var. NFT’yi bir kurtarıcı gibi görmek de aslında oldukça yanlış. NFT dünyayı daha iyi tanımlayabilmek için fırsat sağlıyor bunu değerlendirebilmemiz için bir şeyler denememiz ve geliştirmemiz gerekiyor.

Çağla: Senin bu alandaki işlerini konuşalım biraz. Ve Binance NFT platformundaki yeni projeni anlatır mısın?

Benim de parçası olduğum bir ekiple beraber “dijital insan” projesi olan Aypera’yı oluşturduk. Aypera, şu an Instagram ve Twitter’da aktif paylaşımlar yapan bir karakter. Aypera Birol Güven ile bir film sözleşmesi imzaladı ve Mint Film Yapım ile ortaklık yaptı. Binance NFT platformu lansman için dünyadan 100 sanatçı/üretici ile anlaşarak onların işlerini sergileme kararı aldı. Bu bağlamda hem Aypera’nın hem de Mint Film’in birçok eseri Binance NFT’de herkesin erişimine açılacak. Haziran ayında Contemporary İstanbul fuarında yoğun ilgi ile karşılaşan Aypera’nın burada da benzer bir ilgi görmesini bekliyoruz. İlgilenenler sosyal medyadan Aypera’yı takip edebilirler, NFT duyuruları oradan yapılacak.

Aypera 1
Aypera Dijital İnsan

Çağla: NFT projelerin devam edecek mi? Ve fiziksel dünyadaki işlerinle NFT projelerin birleşecek mi?

Kişisel olarak NFT alanı ilgimi çekiyor ama acele etmek gerektiğini düşünmüyorum. Şu an bir sanatçı gruba ile birlikte NFT sözleşmesi yazıyoruz. Bu sözleşmenin oturması ve bu tarz özel sözleşmelere izin veren platformların yaygınlaşmasını bekleyeceğiz gibi duruyor.

Evet tabii ki NFT aslında sadece bir sözleşme bunun fiziksel dünya karşılıklarının da netleşmesi ve ilişkilenmesi çok önemli geliyor bana.

Aypera 3
Aypera Dijital İnsan

Çağla: Son bir mesaj vermek ister misin buradan özellikle sanat ve tasarım alanında üretim yapan ama henüz blokzincir teknolojisine uzak olanlara tavsiyen ne olurdu?

Tavsiyeden ziyade, üretmek ve paylaşmaya devam etmek bana çok keyifli geliyor. Blokzincir teknolojisi sürekli değişecek ve gelişecek ufak ufak ilişkilenmek en güzeli diye düşünüyorum, zaten bir sistemi kullanmadan hatta bozmadan onu anlamanız mümkün değildir, kurcalamak güzeldir.

btchaber bh logo

Çağla Gül Şenkardeş

Dr. Çağla GÜL ŞENKARDEŞ Kadıkoy Anadolu Lisesi'nin ardından Yıldız Teknik Universitesi'nde Makine Mühendisliği Lisans ve Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Stockholm School of Economics eğitim kurumlarında İşletme Yüksek Lisans eğitimi ve sosyal bilimler alanlarında çeşitli eğitimler alan Gül Şenkardeş, İletişim üzerine Doktora eğitimini Bilgi Üniversitesi'nde tamamlamıştır. 20 yılı aşkın profesyonel tecrübesinin yanısıra Bahçeşehir Üniversitesi'nde Dr. Öğretim Görevlisi olarak uzun yıllardır eğitim vermektedir. Blockchain tabanlı teknoloji şirketi olan MenaPay'in, Durugörü platformunun kurucu ortaklarından ve Yönetim Kurulu üyesidir. İstanbul Blockchain Women Derneği'nin kurucu üyelerinden ve Yönetim Kurulu Üyesi olan Gül Şenkardeş, kadınların güçlenmesi odaklı faaliyet gösteren çeşitli platform ve derneklerde gönüllü toplumsal destek calışmaları yürütmekte ve bu alanda akademik çalışmalar yapmaktadır. Evli ve iki cocuk annesi olan Gül Şenkardeş, spor ve müzik ile ilgilenmektedir.
https://www.caglagulsenkardes.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala