bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,197.40 1.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,366.09 2.14%
bnb
BNB (BNB) $ 548.64 2.09%
solana
Solana (SOL) $ 139.77 3.70%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520048 0.60%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.350519 4.33%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.107397 4.61%

Ark Invest’in 2030 Öngörüleri ve Blokzincirlerinin Geleceği

ark investment nedir

Bu aralar bitcoin fiyatının dalgalanmasında etkili olduğunu gördüğümüz Elon Musk tweet’lerinin arkasında yatan bazı enteresan gelişmeleri yazmak istiyorum. Geçen haftaki yazımda ilk defa bahsettiğim Ark Invest adlı yatırım firması hakkında biraz bilgi verdikten sonra, bu kuruluşun Elon Musk ile ilişkisine değineceğim. Sonra, Ark’ın önümüzdeki 10 yılın teknoloji eğilimlerini adeta bir tez haline getirdiği dökümandan bazı sayfaları sizinle paylaşıp, üzerlerinde yorum yapacağım.

Ark’ın bu tezinde ilgimi çeken noktalara işaret edeceğim ve bunların blokzinciri ile alakasını tartışacağım. Tabii ben tüm bunları yazarken siz de önümüzdeki aylarda Musk’ın ve başkalarının neler planlıyor olabileceğinin ipuçlarını bulabileceksiniz.

Ark Yatırım kimdir?

Ark Yatırım teknoloji fonunun başında Cathie Wood isimli stratejik düşünen bir yönetici var. 2020 Kasım ayı sonunda Bloomberg, Ark’nın şu anda yedi ETF’sinde toplam 30,5 milyar dolarlık varlığa sahip olduğunu ve sadece bu ETF’lerinden yılda 225 milyon dolar gelir elde ettiğini yazmıştı. Şirketin “İnovasyon” fonu 3 yıl önce, Ağustos 2018’de 2 milyar dolardan daha az varlığa sahipti, ancak Tesla’nın inanılmaz yükselişini tahmin ettiği ve Elon Musk’ın arkasında durduğu için Wood artık Amerikan finans piyasasında en başarılı yöneticilerden biri olarak görülüyor. Bu şirketin sene başında yayınlanan “2021 İçin Büyük Fikirler” (Big Ideas for 2021) adlı raporu gelecek 10 yılda teknolojideki gidişatı anlamak açısından önemli doneler içeriyor.

Raporda şu başlıklar altında gelişmeler inceleniyor:
1- Derin öğrenme (Deep learning)
2- Veri merkezlerinin yeniden icadı,
3- Sanal dünyalar,
4- Dijital cüzdanlar,
5- Bitcoin temelleri,
6- Kurumları bitcoin’e hazır hale getirmek,
7- Elektrikli araçlar ve pil teknolojileri,
8- Otomasyon,
9- Kendi kendine giden araçların gelişimi,
10- Mal tesliminde İHA (drone) kullanımı,
11- Yörünge işletmeciliği,
12- 3B yazıcılar,
vb…

Bunların her birine dair ayrı bir yazı yazmak veya video çekmek iyi olurdu aslında, ancak bu haftaki sınırlı yerimde sadece 2 numaralı maddeyi işlemek ve bu konuda önümüzdeki 9-10 yıllık öngörülerin bize neler getirebileceğini göstermek istiyorum. Tabii ki Ark Invest şirketinin her gelecek tahmini doğru sonuçlanacak demiyorum! Tek söylediğim şu: Ark’ın verileriyle yaptığı gelecek analizlerini anlayalım ve bunların üzerine kendi yorumlarımızı yapalım. Bu arada asla yatırım tavsiyesi vermiyorum, yatırım işinden anlamam.

Use 1

Veri merkezi, yani Data Center işinde şu anda x86 mimarisindeki Intel yongalarına dayanan bir ağırlık var. 2020 yılı verilerine göre veri merkezlerinde kullanılan cihazların %92’si Intel x86 yongalarını kullanıyor. Kalan %8’lik kısımda ise Sparc ve PowerPC gibi daha eskiden kalma mimarideki “legacy” cihazlar çalışıyor. Yukarıdaki şekildeki analize göre, 2030 yılına gelindiğinde veri merkezlerinde kullanılacak makinelerin %27’si x86 mimaride olacağı beklenirken, %71 ise ARM/RISC-V mimarisindeki yongalar içeren cihazlar olacak.

İlginç bir analiz! Zira şu anda hiç ortada görünmeyen bir yonga mimarisi olan RISC-V’in 9 yıl içinde ARM lisansı altında üretilmekte olan RISC mimarisi chip’lerle birlikte tüm veri merkezi cihazlarının 2/3’ünü oluşturacağı hesabı yapılmış. Peki şu anda henüz ortalıkta olmayan bu RISC-V yongaları nereden gelecek?

Öncelikle RISC-V ne demek onu bir hatırlayalım: RISC mimarisi, (bu kısaltmanın açılımı “reduced instruction set computer”, azaltılmış komut seti bilgisayarı demek) şu anda cep telefonlarında ve tabletlerde yaygın olarak kullandığımız yongaların tasarımına deniyor. Tüm Apple ve Android telefonlar ve tabletlerinizde, tüm iPad’lerde bu mimariye göre tasarlanmış chip’ler kullanılmakta. Bunların özelliği çok az enerji harcamaları ve pil ömürleri uzun cihazlara imkan vermeleri.

Sonuna eklenen V eklentisi ise beşinci nesil RISC mimarisi demek oluyor. Bu beşinci neslin sıradan RISC’ten farkı ise, tamamen açık kaynak yonga mimarisine sahip olmaları.

Yongada açık kaynak ne demek?

Mikro işlemcilerin (CPU’ların) bugüne dek en önemli özelliği, kapalı mimaride olmaları ve içlerinde ticari sırlar barındırmalarıydı. Ancak 2017’de kolayca hack’lendikleri ortaya çıkan Intel CPU’ların, kötü niyetli bazı hacker gruplarınca çok önemli bilgilerin çalınmasında kullanılması neticesinde Amerikan savunma bakanlığının ar-ge birimi olan DARPA yeni bir karar aldı. Bundan sonra artık tüm mikro işlemciler RISC-V yani açık kaynak mimariye kaydırılacaktı. 2018’den bu yana bu alana kaynak ayıran DARPA (ki bugün kullandığımız internet ağının da kurulmasına öncülük eden kuruluştur) harcadığı milyarlarca dolar ile dünyada kullanılan tüm cihaz CPU’larının açık kaynak olmaya geçmesini destekliyor.

Bu durum beni çok şaşırtmıştı. Ancak yukarıda anlattığım Intel yongalarını hack’leme meselesinin ABD ile Çin arasında bir soğuk savaş başlatacak seviyede bir tehdit olarak algılandığını anlayınca işi kavradım. Şu anda artık dünyada yeni bir teknoloji doktrini hakim oluyor.

Açık kaynak yazılım doktrini adım adım tüm cihazlardaki CPU’lara da adapte ediliyor. Bunun sonucunda da 2030’a kadar dünyadaki en yaygın mikroişlemci mimarisinin RISC-V olacağına inanılıyor. İşte Ark Yatırım şirketi de varsayımlarını buna göre şekillendirmiş. DARPA’nın sözüne ve yaptıklarına inanmışlar ve buna göre bir gelecek tahmini yapmışlar. İşte şu şekildeki hikaye, 2030 yılında yazılım geliştirilen PC ve Mac’lerde (yani Linux, MacOS ve Windows makinelerde) %82 oranında RISC mimarisinde ARM tasarımı yongalara geçileceğini söylüyor. ARM İngiltere Cambridge şehrinke kurulu küçük bir tasarım ofisi. Kendisi yonga üretmiyor ancak tasarladığı mikro işlemciler tüm dünyadaki tablet ve cep telefonlarında kullanılıyor.

Developer PC

Ark diyor ki, 2030 yılı geldiğinde mikro işlemci standardı ARM/RISC ve RISC-V olacaktır. Birincisi lisanslı ikincisi ise açık kaynak yani lisansları özgür donanımlar olacak.

Burada dillerinin altında tutulan bakla nedir? Hemen söyleyeyim, burada söylenmek istenen, yeni mikro işlemci mimarilerinin açık kaynak olacağı ve bunların da artık Çin dışında ülkelerde üretileceği. Burada hemen aklımıza Bitcoin ve Ether madenciliği geliyor! Şu anda ARK YATIRIM’ın ASIC ve grafik chip’leri kullanılan bu madencilik alanlarının da yakında RISC-V işlemcili yongalara kayacağını düşündüklerini ifade etmeden geçemeyeceğim. Ağızlarından çıkarmadıkları bakla bu.

Use RISC V

Sonuç Olarak: Elon Musk ve Ark Yatırım ne planlıyor?

Ark’ın gelecek tahminlerinde Tesla şirketinin ve Elon Musk’ın önemli bir yeri var. Cathie Wood, Amerika’da Tesla’ya inanan ve parasının onda birini bu şirket hisselerine yatıran (taşın altında eli olan) bir stratejist. Tüm raporu okuduğumda şu sonuçları çıkıyorum:

  1. Elon Musk’ın Tesla Enerji şirketi, çatılara koyduğu kiremitlerle güneşten elektrik elde ediyor. Şu anda bu işlem feasible değil. Ancak fazla elektriği bitcoin madencilerine BTC karşılığı satarsa o zaman bu kiremit yatırımı ekonomik olarak feasible hale gelecek.
  2. Dünyadaki tüm yongalar RISC-V mimarisine doğru kaydırılıyor. Bu zorunlu bir geçiş olacak.
  3. Blokzinciri madenciliği de zamanla RISC-V mimarisinde çalışan yongalara kayacak.
  4. Tüm developer makineleri ve neredeyse tüm veri merkezi işlemcileri de aynı şekilde RISC ve RISC-V mimariye kayacak.
  5. Bu durumda RISC-V mimaride yonga imalatı işi şu anda Asya’nın tekelindeyken yakında Asya dışında ülkelere doğru kaydırılacak.

Biz de ülke olarak şapkamızı önümüze koyup bunları düşünmeliyiz diyorum.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cemil Şinasi Türün

30 yılı aşkın tecrübesiyle fintech ve pazarlama dünyasındaki öncü isimlerden olan Cemil Şinasi Türün bilgisayar oyunlarından üç boyutlu sanal dünyalara kadar pek çok çalışmaya imza attı. Yerel ve uluslararası firmalar için kampanyalar hazırlayan Türün; teknoloji, blokzincir, kripto para ve dijital varlık konularında projeler üretti.
https://cemilturun.medium.com/

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala