bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,130.91 4.58%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,100.58 4.90%
bnb
BNB (BNB) $ 604.52 0.47%
solana
Solana (SOL) $ 143.15 9.11%
xrp
XRP (XRP) $ 0.515305 4.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.46508 6.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148667 7.42%

ABD ve Çin, Küresel Dijital Para Birimi için Yarışıyor

abd ve cin kuresel dijital para birimi icin yarisiyor

Küresel rezerv para birimi denince akla tabii ki ABD geliyor. ABD doları, uzun yıllardır küresel rezerv para birimi olarak kullanılıyor. Ancak, gelişen dünyada bunun da değişeceği düşünülüyor. Şimdilerde ABD ve Çin arasında küresel dijital para birimi ile ilgili sessiz ama derinden ilerleyen bir rekabet var.

ABD ve Çin Küresel Dijital Para Birimi Konusunda da Rekabette

2014 yılından beri Çin, kendi yerel para biriminin dijital versiyonu üzerinde çalışıyor. Bu yıl Çin Halk Bankası, 30’dan fazla büyük şehirde yeni CBDC için beta testlerine başladı. Haziran ayında 200.000 vatandaşa, 200 yuan dolu dijital cüzdan verildi.

ABD ve Çin dışında, başka ülkelerde kendi CBDC’leri için çalışmalar yapıyor. Bunların arasında İsveç ve Uruguay’ı sayabiliriz. Kendi CBDC projelerini araştıran ülkeler arasında Fransa, Brezilya, Güney Afrika, Kanada, Rusya ve Güney Kore’yi sayabiliriz. Ancak, hiçbiri Çin’deki kadar ilerleme kaydedemedi.

abd ve cin kuresel dijital para birimi icin yarisiyor 2

Diğer taraftan ABD‘nin gözü de Çin’deki CBDC’de. Konuyla ilgili konuşan ABD Hazine Bakanlığı‘na bağlı bir kaynak şunları söyledi:

“Çin’in CBDC’sinin başlangıçta beklenenden çok daha az ‘ilerici’ olduğunu biliyoruz. Yeni bir CBDC yerine, daha çok sayısallaştırılmış bir yuan. Çin’in e-CNY (dijital yuan) ile amacının doların küresel rezerv para birimi statüsüne saldırmak olduğundan oldukça eminiz, ancak bunun ne kadar etkili bir iş olduğunu bilmiyoruz”

22 Eylül günü Fed Başkanı Jerome Powell’a, küresel dijital para birimiyle ilgili endişelerinin olup olmadığına Powell şu yanıtı vermişti:

“Bu konuda bilinçli bir karar verebileceğimiz bir yere gitmemizin ve bunu hızlı bir şekilde yapmamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Geride olduğumuzu düşünmüyorum. Bunu hızlı yapmaktan çok, doğru yapmak önemli. Biz dünyanın rezerv para birimiyiz ve bence bu analizi yapmak ve bu kararı vermek için iyi bir yerdeyiz.”

Powell aynı zamanda ABD’nin birkaç hafta içinde kendi CBDC’si için de düğmeye basabileceğini söylemişti. Ancak şimdilik bu hamlenin ne zaman geleceğini kestirmek zor.

Çin’in emin adımlarla ilerlettiği çalışmalarının yanında ABD’nin CBDC‘si bu dünyaya nasıl bir giriş yapacak ve yarışın galibi kim olacak zaman içinde göreceğiz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala