bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 71,009.03 2.59%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,576.11 2.11%
bnb
BNB (BNB) $ 585.43 2.00%
solana
Solana (SOL) $ 190.56 2.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.626368 2.35%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.652913 0.93%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.219446 16.04%

Yatırımcının İkilemi: Daha da yükselir mi? Ya düşerse?

Yatırımcının İkilemi: Daha da yükselir mi? Ya düşerse?

10.000 TL yatırımım 20.000 TL’ye çıktı. Daha da yükselir diye düşünüyorum. Bazen düşüyor da. Bekleyeyim mi, kârımı realize mi edeyim bilemiyorum.

Sevgili okuyucular;

Yukarıdaki cümleye benzer düşünceleri hepimiz yaşamışızdır. Bu gayet normal yani insani bir durum. Önemli olan bu ikilem karşısında kendimizi keşfetmemiz. Yatırım dünyası aynı zamanda bir keşif dünyasıdır. Kaybedersin, kazanırsın, ama en önemlisi kendini ararsın aslında. Zorlu bir yoldur.

İnsan doğası gereği kazanmaya doymaz. Sahip olduğunuz yatırım hızla yükseliyorsa o yatırıma olan güveniniz de bir balon gibi şişer. İnsan beyni sanki sürekli yükselen bir değer karşısında öyle alışır ki sanki hiç düşmeyecekmiş gibi tepki verir. Yatırımın değeri düştüğünde ise panik ve korku yayılır bedenimize.

Piyasada fiyatlar yükselirken değil düşerken kazanılır. Düşük fiyattan alıp yüksekten satmak gerekir. Ancak beynimiz bize oyun oynar. Yükselen piyasa iştah açar, düşen piyasa korkutur. Buna karşılık beklediğiniz üzerinde getiri elde ederseniz beyin risk iştahını arttırır. Beklentiyi revize eder. Yani yükselmeyi normalleştirir, devam edeceğini bekler.

Diyelim ki yatırımınıza 10.000 TL ile başladınız. Beklemediğimiz şekilde kısa sürede 18.000 TL oldu. Beynimizin bize verdiği mesaj genellikle bu yükselişin süreceği yönündedir. Peki ya yükselmez de düşerse? İşte bu çılgın soru aklımızdan hiç çıkmaz. Yatırımcı bu soruya yanıt ararken yatırımın değeri düşmeye başlar, ama inat eder satmaz. O satmadıkça yatırımın değeri düşer, düştükçe o inat eder. Derken pişman olur.

Bunu sadece siz yaşamayacaksınız ya da yaşamadınız. İnsan beyni böyle çalışıyor. Bir şeye sahip değilken onun gözümüzdeki değeri bizim için yüksektir. Ona sahip olduğumuzda ise değeri düşer. Ta ki o şeyi kaybedene kadar…

Ekran Resmi 2021 03 18 12.21.12

O nedenle eğer düştüğünde duyduğunuz pişmanlık, çıktığındaki mutluluğunuzdan yüksek olacaksa önümüzde iki seçenek var: Ya yatırımdan çıkmak ya da bir miktar kar realize etmek. Kar realize etmek, elinizdeki yatırımı karda iken satıp gerçek kara dönüştürmektir. Malum yatırım araçlarının fiyatları sürekli dalgalanıyor. Hesabınızda bugünün sonunda 90.000 TL olması, yarın da olacağı anlamına gelmiyor. Bunu hesabınıza nakit olarak geçirmek kar realizasyonu anlamına geliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Aysel Gündoğdu

Doç. Dr. Aysel GÜNDOĞDU, 1985 yılında doğdu. İlköğretim ve liseyi İzmir’de bitirdi. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Sermaye Piyasası Bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Öğrenciliği esnasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda staj yaptı. 2007–2010 yılları arasında finans sektöründe analist olarak çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala