bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 69,863.72 1.82%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,525.45 1.46%
bnb
BNB (BNB) $ 611.97 4.78%
solana
Solana (SOL) $ 186.81 0.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.630531 1.29%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.657432 0.70%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.21426 0.69%

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı: İstanbul, Dijital Finans Merkezi Olabilir

yapi kredi genel mudur yardimcisi istanbul dijital finans merkezi olabilir

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan fiziksel ve kripto paralar hakkında konuştu.

Bir Anadolu Ajansı haberine göre, fiziksel paralara olan ihtiyacın azalacağını ifade eden Doğan, Türkiye’nin dijital sistemin bir parçası olabileceğini söyledi:

“Merkeze bağlı kripto para olan dijital para fikri güçlenmeye başlamıştı ancak daha zamanı olduğu söyleniyordu. Ülkemiz, dünyadaki bu akımda dijital sistemin bir parçası olabilir. İstanbul, dijital finans merkezi olabilir.”

Doğan ayrıca koronavirüs sürecinin bankacılık ve teknolojiye olan etkisine ve dijital paralara da vurgu yaptı:

“Yeni dönemin, fiziksel dünyadaki işlemlerin dijitale taşınacağı bir dönem olacağını öngörüyoruz. Salgın sürecinin yaşattığı tecrübe ile yeni dönemde artık daha fazla ıslak imza gerektiren işlemlerin de dijitale taşındığına şahit olacağız. Bu kapsamda senetler, çekler, poliçeler, taşıt rehinleri, konut kredisi tapu işlemleri, ipotek işlemleri gibi ticari senetlere dayalı bankacılık hizmetlerinin mevzuat ve teknolojiyle dijitale dönüşeceğini söyleyebiliriz. Ülkemiz, ödeme sistemleri açısından iyi bir noktada ama ödeme yöntemleri açısından tam anlamıyla dijitalleşmiş değil. Yani ödemenin yöntemleri dijitalleşmiş durumda, bir teknoloji ya da yazılımla çalışıyor. Ancak ödemenin deneyimi hem müşteri hem de iş yeri tarafında dijital değil. Arkada takas sistemi olan bir teknolojik altyapı var fakat deneyim halen çok fiziksel. Kart fiziksel, POS fiziksel, dokunduğumuz şey fiziksel… Ancak bireyden bireye para gönderilebilmesi için NFC kullanımı, QR Kod ile işlem yapılabilmesi gitgide yaygınlaşıyor. Bu da nakit kullanımını azaltacak bir faktör olacaktır.”

Birçok fiziksel aracın dijitale dönüşeceğini söyleyen Doğan nakitsiz topluma geçme çabalarına değindi:

“Başta para olmak üzere bankacılıkta fiziksel enstrümanların dijitale dönüşeceği bambaşka bir döneme giriyoruz. Dijital uygarlık dönemi başlıyor diyebiliriz. A’dan Z’ye her şeyi dijital dünyaya taşıyacağımız bir dönem olacak. Fiziksel parayla vedalaşmaya yakın bulunuyoruz. Zaten halihazırda nakitsiz topluma geçme çabaları vardı. Fiziksel paraya ihtiyaç artık daha da azalacak. Merkeze bağlı kripto para olan dijital para fikri güçlenmeye başlamıştı ancak daha zamanı olduğu söyleniyordu. Ülkemiz, dünyadaki bu akımda dijital sistemin bir parçası olabilir. İstanbul, dijital finans merkezi olabilir.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Dilek Sarı

Dilek, 1992 yılında İzmir’de doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladı ve 2010 yılında Adnan Menderes Üniversitesi Sosyoloji bölümüne başladı. 2014 yılında buradan mezun olan Dilek, alanda kalmak ve akademik çalışmalar yürütmek amacıyla aynı yıl Ege Üniversitesi Genel Sosyoloji ve Metodoloji anabilim dalında yüksek lisans eğitimine başladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala