bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,600.04 3.96%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,045.32 2.76%
bnb
BNB (BNB) $ 553.99 3.92%
solana
Solana (SOL) $ 141.48 6.71%
xrp
XRP (XRP) $ 0.503079 4.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.473347 8.07%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.154947 7.27%

Yapay Zekanın Blockchain Hakkında Verdiği 5 Cevap

Yapay Zekanin Blockchain Hakkinda Verdigi 5 Cevap

Günümüzde yazılım ve teknolojinin en büyük ürünlerinden biri de şüphesiz yapay zeka. Hemen hemen her alanda kendisine yer bulan yapay zeka teknolojisi, günden güne gelişirken, yapabildikleri ve yaptıklarının kalitesi de artıyor. Bu noktada bu teknolojiye gösterilebilecek en popüler örneklerden biri ise OpenAI tarafından geliştirilen GPT-3. Kurucuları arasında Elon Musk’ın da yer aldığı OpenAI, uzun bir süredir hem görsel hem de metinsel olmak üzere spesifik yapay zeka teknolojisi üzerinde çalışıyor. Kısa bir süre öncesine kadar sınırlı erişimi olan GPT-3 ve Dall-E, herkesin kullanımına açılmış durumda. Bu noktada birçok komple teorisini ve korkuları alevlendirse de oldukça büyük bir ilgi toplamış durumda.

Yapay Zekanin Blockchain Hakkinda Verdigi 5 Cevap 4

Diğer taraftan kendisine sorular yöneltildiğinide bunu kapalı verilerinde tuttuğu milyonlarca data ile işleyen GPT-3 Blockchain konusunda da oldukça bilgili. Öyle ki GPT-3, 3 milyar Wikipedia makalesi ve 67 milyardan fazla kitap dahil olmak üzere milyarlarca parametre ile beslenmiş durumda. Doğal olarak verdiği cevaplarım bu parametrelerin bir birleşimi olduğunu belirtmekte de fayda var.

Screenshot 2022 12 05 at 17.21.21

Kendisine sorduğumuz 5 sorudan ilki olan “Blockchain teknolojisini 10 adımda özetler misin?” GPT-3 şu şekilde verdi:

1. Blockchain teknolojisi, birden çok bilgisayardaki işlemleri kaydeden merkezi olmayan, dağıtılmış bir defterdir.

2. Bu teknoloji, işlemleri güvence altına almak ve doğrulamak ve ayrıca belirli bir kripto para biriminin yeni birimlerinin oluşturulmasını kontrol etmek için kriptografi kullanır.

3. Her işlem bir “bloğa” eklenir ve bu daha sonra diğer işlemlerden oluşan bir “zincire” eklenir ve ağdaki tüm işlemlerin kesintisiz bir kaydı oluşturulur.

4. Bu, herhangi bir girişimin birden çok bilgisayardaki kayıtları aynı anda değiştirmesini gerektireceğinden, işlemleri değiştirmeyi veya taklit etmeyi zorlaştırır.

5. Blockchain’in merkeziyetsiz yapısı, bir hükümet veya finans kurumu gibi herhangi bir tek varlık tarafından kontrol edilmediği anlamına gelir.

6. Bunun yerine, defteri tutmak ve güncellemek için düğüm olarak bilinen bir bilgisayar ağına güvenir.

7. Bu, teknolojiyi şeffaf hale getirir, çünkü herkes tüm geçmiş işlemleri görmek için defteri görüntüleyebilir.

8. İşlemlerin deftere eklenmesini engelleyebilecek merkezi bir otorite olmadığı için sansüre karşı da dirençli hale getirir.

9. Blockchain teknolojisinin ilk ve en iyi bilinen uygulaması, Bitcoin gibi kripto para birimlerinin oluşturulmasıdır.

10. Bununla birlikte, teknolojinin kripto para biriminin ötesinde, tedarik zinciri yönetimi, oylama sistemleri ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok potansiyel kullanımı vardır.

GPT-3 yapısı gereği 2021’den sonraki verilere erişemiyor. Doğal olarak bazı sorularda Ethereum’un hâlen PoW ile çalıştığı gibi cevaplar alabiliyoruz. Ancak 2021 için şu soruyu sorduğumuzda çok da şaşırtıcı olmayan bir cevap alıyoruz:

Yapay Zekanin Blockchain Hakkinda Verdigi 5 Cevap 2

En Büyük Blockchain Ağı Hangisi?

2021 itibariyle en büyük Blockchain ağı Bitcoin ağıdır. Bitcoin ağının günde yaklaşık 300.000 işlem gerçekleştirdiği ve 500 milyar doların üzerinde bir piyasa değerine sahip olduğu tahmin edilmektedir. Diğer büyük blockchain ağları, önemli ölçüde benimsenen ve büyük piyasa değerlerine sahip olan Ethereum ve Litecoin ağlarını içerir. Bununla birlikte, kullanıcı sayısı, işlenen işlem sayısı ve ağın yerel kripto para biriminin piyasa değeri gibi dikkate alınması gereken birçok farklı faktör olduğundan, bir Blockchain ağının boyutunu ölçmek zor olabilir.

Merkeziyetsizlik Neden Önemlidir?

Merkeziyetsizlik çeşitli nedenlerle önemlidir. Bir hükümet veya başka bir kuruluş bağlamında, merkeziyetsizlik, gücü ve karar alma yetkisini daha eşit bir şekilde dağıtmaya yardımcı olabilir, bu da kuruluşu, bileşenlerinin ihtiyaçlarına daha duyarlı ve zorluklar karşısında daha dirençli hale getirebilir. Bir bilgisayar ağı bağlamında, yerelleştirme, tek bir arıza noktasının tüm ağı çökertme riskini azaltarak güvenliği ve güvenilirliği artırmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, merkeziyetsizlik, daha fazla kişi ve kuruluşun ağa katılmasını ve fikir ve kaynaklarıyla katkıda bulunmasını sağlayarak inovasyonu ve rekabeti teşvik etmeye yardımcı olabilir. Genel olarak, ademi merkeziyetçilik, çeşitli bağlamlarda demokrasinin, eşitliğin ve dayanıklılığın desteklenmesine yardımcı olabilir.

Yapay Zekanin Blockchain Hakkinda Verdigi 5 Cevap 1

Ethereum ve Bitcoin Arasındaki Farklılıkları 3 Adımda Özetleyebilir misin?

1. Bitcoin ve Ethereum, kripto para birimlerinin kullanımını destekleyen merkezi olmayan, açık kaynaklı Blockchain ağlarıdır.

2. İki ağ arasındaki temel fark, kullandıkları kripto para biriminin türüdür. Bitcoin, isimsiz bitcoin’i kullanırken, Ethereum eter kullanır. Bu kripto para birimlerinin farklı özellikleri ve kullanımları vardır ve farklı borsalarda alınıp satılırlar ve farklı amaçlar için kullanılırlar.

3. İki ağ arasındaki bir diğer önemli fark, kullandıkları teknolojinin türüdür. Bitcoin, bir çalışma kanıtı mutabakat mekanizması kullanırken, Ethereum daha çok yönlü bir hisse kanıtı mekanizması kullanır. Bu, zincire yeni bloklar ekleme ve ağın güvenliğini sağlama sürecinin iki ağ için farklı olduğu anlamına gelir. Ek olarak, Ethereum, alıcı ve satıcı arasındaki anlaşmanın şartlarının doğrudan kod satırlarına yazıldığı kendi kendini yürüten sözleşmeler olan akıllı sözleşmelerin kullanımını desteklemek için tasarlanmıştır. Öte yandan Bitcoin, akıllı sözleşmeler için yerleşik desteğe sahip değildir.

Blockchain Teknolojisi Gelecekte Nasıl Bir Öneme Sahip?

Blockchain teknolojisi, oldukça yıkıcı ve dönüştürücü bir teknoloji olma potansiyeline sahiptir. Birçok endüstrinin işleyiş biçimini şimdiden değiştirmeye başladı ve kullanımının önümüzdeki yıllarda artmaya devam etmesi muhtemeldir. Ancak bu teknolojinin gelecekte nasıl kullanılacağını ve yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağını tam olarak kestirmek güç. Muhtemelen gelişmeye ve yeni ve yenilikçi şekillerde kullanılmaya devam edecektir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala