bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,397.25 0.88%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,144.70 3.59%
bnb
BNB (BNB) $ 560.92 2.44%
solana
Solana (SOL) $ 145.69 5.93%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498135 2.74%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.472087 3.72%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155894 2.68%

USDT’nin Toplam Arzının Yüzde 55’i İki Şirketin Elinde

usdtnin toplam arzinin yuzde 55i iki sirketin elinde

Kripto varlık dünyasında her gün yeni bir rapor yayımlanıyor. Son rapor da Protos cephesinden geldi. Protos, başlangıcından bu yana Tether’ın toplam USDT arzının üçte ikisinin sadece iki şirkette olduğunu açıkladı: Alameda ve Cumberland. USDT toplam arzı yüzde 55 ile bu iki şirketin elinde.

USDT Toplam Arzında İki Şirket Başı Çekiyor

Alameda Research ve Cumberland Global, Tether’in 2014 ile 31 Ekim 2021 arasındaki 108,5 milyar dolarlık dış transferinin en az 60,3 milyar USDT’sine ismini yazdırıyor.

49.2 milyar dolar USDT’yi temsil eden hacmin çoğunluğu sadece 2020 yılında alındı. Bu arada bu, Tether’in toplam arzının yüzde 60’ı demek. Bu oran kripto varlığa olan ilginin arttığını gösteriyor.

Bu arada söz konusu şirketlerin Binance, Bitfinex, Nexo Finance gibi en yakın rakipleri de bu süre zarfında birkaç yüz milyon USDT almış durumda. Piyasa yapıcılar, Binance, Huobi, FTX, Poloniex, vb. gibi merkezi borsalara dolar destekli stablecoin sağlayarak, farklı USDT ticaret çiftleri için likidite oluşturuyor. Bu da kârlılığı beraberinde getiriyor.

usdtnin toplam arzinin yuzde 55i iki sirketin elinde 2

Alameda ve Cumberland özelinde bakarsak da Alameda, USDT arzının en yüksek temsilcisi. Alameda Research bugüne kadar basılan stableoin’in yaklaşık üçte birini temsil eden 36.7 milyar USDT’yi tek başına aldı. Bunun 31,7 milyar doları geçen yıl gerçekleşti.

Bu arada Alameda, popüler kripto varlık alım satım platformu FTX‘in de ana şirketi. FTX de Alameda’nın USDT dağıtımından en fazla faydalanan şirketler arasında başı çekiyor.

Protos’a göre, Alameda şimdiye kadar FTX’e yaklaşık 30,1 milyar dolar USDT gönderdi. Bu da şirketin USDT satın alımının yüzde 87’sini oluşturuyor. Diğer yandan Alameda, Binance Huobi ve OKEx gibi borsalara da USDT aktarımı yaptı. Bu miktarlar sırasıyla 2,1 milyar dolar, 1,7 milyar dolar ve 115 milyon dolar. Kalan 750 milyon dolar ise dış bir adrese gönderildi.

2014 yılında kurulan Cumberland ise Alameda’yı takip ediyor.  Cumberland, piyasanın güç merkezi DRW’nin kripto para ticareti iştiraki olarak kurulmuştu. Şirket şimdiye kadar Tether’den 23,7 milyar USDT aldı. Bunun 17,6 milyar dolarının alımı geçen yıl gerçekleşti. Alınan 18,7 milyar USDT Binance borsasına gönderilirken, Poloniex borsasına 131,5 milyon dolar, Bitfinex borsasına ise 9 milyon dolar gönderildi. Huobi ve OKEx, Cumberland’den 30 milyon dolar alırken, kalan 4,9 milyar dolar dış bir adrese yollandı.

Tether’in büyümesi devam ediyor ve şimdilerde 75 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala