bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,846.11 1.07%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,052.06 0.40%
bnb
BNB (BNB) $ 554.07 0.85%
solana
Solana (SOL) $ 141.72 1.56%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502442 0.57%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.470324 3.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.156376 4.22%

Unstoppable Domains Nedir?

unstoppable domains

Unstoppable Domains gibi kripto alan adları (domain) son dönemin modalarından bir tanesi.

Halihazırda bir web siteniz varsa veya gelecekte bir web sitesi açmak istiyorsanız Unstoppable domain’ler iyi bir seçenek olabilir. Bu yazımızda Unstoppable Domains hakkında bilmeniz gerekenlere, avantajlarına, dezavantajlarına, nasıl alındığına değineceğiz.

  • Unstoppable Domains, blockchain teknolojisini kullanan bir alan adı (domain) türüdür.
  • Unstoppable Domains, hosting için IPFS olarak bilinen eşler arası (Peer-to-Peer) bir protokol kullanıyor.

Unstoppable domains, kayıt ve diğer birçok özelliği idare etmek için blockchain teknolojisini kullanan bir alan adı türüdür. Geleneksel domain’ler, DNS’leri kullanırken Unstoppable Domains kripto alan adı hizmetini (CNS) kullanıyor.

Unstoppable Domains’in Tarihi ve Kurucuları

2018 yılında piyasaya sürülen Unstoppable Domains, şu anda şirketin CEO’su olarak görev yapan Matthew Gould ve CTO’su olarak görev yapan Bogdan Gusiev tarafından kuruldu.

Projenin amacı, Web2 ile blockchain tabanlı Web3 arasındaki boşluğu doldurmaktır.

Unstoppable Domains, müşterilerin “.crypto veya .coin” uzantılı alan adları oluşturulmasına olanak sağlıyor. Unstoppable Domains, web sitesini benzer merkezi olmayan uygulamalara (dApps) veya borsalara bağlarken kripto para cüzdanlarının adreslerini anlaşılması daha kolay bir şekilde adlandırılmasına yardımcı olur.

Avantajları & Dezavantajları

Avantajları:

  • Tek seferlik kayıt: Ethereum Name Service gibi kripto alan adlarının aksine Unstoppable Domains’i bir kez kaydettiğinizde sonsuza kadar size ait olurlar. Yıllık yenileme ücreti yoktur.
  • Son derece güvenli: Bu etki alanları, olağanüstü güvenli ve kaba kuvvet saldırılarına karşı dirençli olduğu bilinen blockchain teknolojisini kullanır.
  • Kripto para kullanımını kolaylaştırıyor: Bu alan adı aracılığıyla 276 farklı kripto para birimini cüzdanlar arasında transfer edebilirsiniz.
  • Sansüre dayanıklı: Unstoppable Domains, geleneksel sistemde hükümetler ve şirketler tarafından kullanılan sansür yöntemleri kullanılarak engellenemez veya yasaklanamaz.
  • Yerel merkezsiz uygulama desteği: Unstoppable Domains merkezsiz uygulamaları yerel olarak destekler ve kullanımını kolaylaştırır.

Dezavantajları:

  • Küresel çapta benimsemeye ulaşamayabilir: Bu proje hala oldukça yeni ve kripto para topluluğu dışında küresel çapta benimsenmeye ulaşamayacağı düşünülüyor.
  • Tüm tarayıcılar desteklemiyor: Brave ve Opera gibi kripto para destekli tarayıcılar Unstoppable Domains’i desteklerken Chrome, Firefox ve Edge gibi ana akım tarayıcılarda ise Unstoppable Domains’e erişim sağlamak için eklenti indirilmesi gerekiyor. Ancak bu durumun yakın gelecekte değişmesi bekleniyor.
  • Kripto para sektörü özelinde kullanılıyor: Bu tarz alan adları henüz kripto para sektörünün dışına çıkmayı başaramadı. Ağırılıklı olarak kripto para topluluğu tarafından kullanılıyor.
  • Hosting bulma zorluğu: Unstoppable Domains’te hosting için Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS) kullanan belirli bir tür barındırma hizmeti kullanılması gerekiyor. Bu tür hosting servislerinin sayısı, geleneksel hosting’lere kıyasla çok daha az.

Unstoppable Domains Nasıl Alınır?

Evet, yukarıda projeye kapsamlı bir şekilde göz attık. Eğer nasıl bir Unstoppable Domains alabileceğinizi merak ediyorsanız yazımızın geri kalan kısmı ilginizi çekebilir.

Unstoppable Domains satın almak için ilk olarak bir Web3 cüzdanına ihtiyacımız var. MetaMask, Coinbase Wallet ve Trust Wallet gibi alternatif cüzdanları kullanabilirsiniz. “MetaMask Nedir?” başlıklı yazımıza göz atarak görsellerle desteklenmiş kılavuzumuzu takip ederek adım adım MetaMask cüzdanınızı oluşturabilirsiniz.

Web3 cüzdanımızı da oluşturduğumuza göre hadi başlayalım.

Adım 1: Unstoppable Domains’in resmi web sitesine gidin.

Unstoppable Domains‘in ana sayfasındaki arama kutucuğuna satın almak istediğiniz alan adını yazın. Satın almak istediğiniz alan adı halihazırda satın alınmış olabilir, bu nedenle kullanılabilir bir alan adı bulmanız gerekebilir.

Kendinize en uygun bir alan adını bulduktan sonra, kullanılabilirliğini görmek için arama düğmesine basın.

Web3 Domain Step 1

Adım 2: Alan adı uzantısını seçin.

Kripto alan adlarında da tıpkı geleneksel alan adlarında olduğu gibi farklı uzantılar var. .crypto, .nft, .wallet ve daha birçok uzantı arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Ancak alan adı fiyatlandırmasının seçeceğiniz uzantıya bağlı olarak değişiklik göstereceğini unutmayın. Örneğin, Unstoppable Domains’te Chainwitcher.x 100 dolarlık fiyatı ile en pahalı alan adı uzantısı. Alan adınızı ve uzantısını seçtiyseniz bir sonraki adımla devam edebiliriz.

Seçtiğiniz alan adını sepetinize ekleyin. Sepetinize birden çok alan adı ekleyebilirsiniz. Ethereum Name Service gibi alternatif kripto alan adlarının aksine Unstoppable Domains’te bir kez ödeme yaptıktan sonra alan adınızı sonsuza kadar kullanabileceksiniz.

unstoppable domains nasil alinir

Adım 3: Unstoppable Domains’te oturum açın ve satın alma işlemini tamamlayın.

Unstoppable Domains satın alabilmek için öncelikle platformda hesap oluşturmanız gerekiyor. Twitter, e-posta gibi geleneksel hesap oluşturma süreçlerini kullanabilirsiniz veya “Connect Wallet” seçeneğine tıklayarak Web3 cüzdanınızla Unstoppable Domains’e bağlanabilirsiniz.

Hesap oluşturduktan sonra şimdi sıra satın alma işlemini tamamlamakta. Ödeme sayfası üzerinden kredi kartınızla veyahut kripto paralarla ödeme yapmayı tercih edebilirsiniz.

unstoppable domains satin alma

Adım 4: Satın aldığınız domain’i mint’leyin.

Satın alma işleminizi tamamladıktan sonra alan adınızı NFT olarak basmanız gerekir. “My Domains” sekmesi üzerinden alan adlarınızı görüntüleyebilirsiniz. Buradan “Free Mint” seçeneğine tıklayarak satın aldığınız alan adını mint’leyebilirsiniz. Bu adımda işlemleri kripto para cüzdanınızdan da onaylamanız gerekecek.

İşte hepsi bu kadar, artık kendi Web3 alan adınıza sahipsiniz!

Unstoppable Domains hakkında hala sorularınız mı var? Yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz, en kısa sürede yanıtlamaya çalışacağız.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala