bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,370.25 3.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,157.10 3.36%
bnb
BNB (BNB) $ 608.08 0.27%
solana
Solana (SOL) $ 147.61 7.03%
xrp
XRP (XRP) $ 0.525857 4.21%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.477096 6.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151553 6.58%

Tutanaklar Piyasayı Tuttu

tutanaklar piyasayi tuttu

ABD Merkez Bankası Fed’in yıllar sonra ilk kez faiz arttırdığı 17 Mart toplantısının tutanakları dün gece yayınlandı. Tutanaklara göre:

-Bir kez ya da daha fazla 50 baz puanlık faiz artışı olabilir
-Aylık 95 milyar $’lık bilanço daraltımı uygun

“Bilanço daraltımı ne demek?” diye soranlarınız vardır elbette. Parasal Genişleme, Bilanço Daraltma, QE ya da QT…. Bunlar bankacılık sektörü ve merkez medyanın, gerçekte neler olup bittiğini anlamamanız için uydurduğu süslü laflardır.

Parasal Genişleme (QE) = Hiçbir şeye dayanmadan, havadan, sınırsız para (dolar) basma

Bilanço Daraltımı (QT) = Havadan basılan bu dolarların piyasadan toplanıp yakılması, yok edilmesi

“Dolar yakacağız” derlerse maazallah panik olursunuz, hisse senetlerinizi falan satarsınız. O nedenle böyle kıvırıyorlar.

Tutanaklar açıklanıp ayda 95 milyar $ yakılacağı anlaşılınca bunun ne demek olduğunu bilenler yine de sattı ve piyasalarda ciddi kayıplar oluştu.

Fed daha önce tarihte bir kez daha 2017 sonu itibariyle büyük bir para yakma operasyonu gerçekleştirmişti. Bu operasyonda ortalama ayda 50 milyar $’lık hızla dolar yakılmıştı. Havadan gelen paralar yok edilince ekonomi nakit bulamaz hale gelmiş ve yaklaşık 1,5 yıl kadar sonra Repo Piyasası faizleri patlamıştı. Bunu gören Fed, tekrar para basmaya başladıysa da aşırı kırılgan hale gelen dünya finans sistemi ve piyasalar Covid şokunu da yiyince Mart 2020’de tamamen çökmüştü.

Şimdi ise dolar yakma hızının 2017-19 Operasyonu’nun neredeyse 2 katı olacağı anlaşılıyor! Üstelik bir de bunun üzerine 50 baz puanlık faiz artışları binecek. Tutanaklar bu şekilde açıklanınca elbette ilk etapta satış gelmesi normal.

Para yakma yine Fed’den yapılan açıklamalara göre muhtemelen Mayıs ayının ilk günlerinde başlayacak. Bu durumda Bitcoinde yükseliş olacaksa Nisan ayının geri kalanı son fırsatlar olarak görünüyor.

Dün ilginç olan başka bir durum daha vardı: Tutanaklar açıklanmadan önce de sanki birileri ne söylendiğini çoktan öğrenmiş gibi çok yoğun satışlar yaptı. Yoksa Fed’den dışarıya bilgi mi sızıyor? Olur mu öyle şey koskoca ABD’de diyorsanız, 18 Şubat’ta çıkan şu habere bir göz atın:

“Fed, üst düzey yetkililerinin hisse senedi, tahvil, emtia, kripto para ve döviz gibi yatırımlar yapmasını yasakladı. Yeni kurallar kapsamında Fed yöneticilerinin türev işlem, kaldıraçlı işlem ve açığa satış yapmaları da yasaklandı.”

Yani şurada 1,5 ay öncesine kadar her şeyi bilen Fed yetkilileri, çatır çatır piyasalarda işlem yapıyordu. Bu yeterli gelmediyse doğal olarak çok ciddi haber kaynaklarına sahip Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin kocası üzerinden nasıl “insider trading” yapıp, milyonlarca dolar kazandığına dair iddiaları okumanızı tavsiye ederim.

Veee evet… Bu tip bir merkezi yönetimi, üst düzey yetkilileri vs olmadığı ve 100’lerce yıl uygulayacağı değişmez para politikası önceden herkese açık bir biçimde belirlendiği için Bitcoin’de böyle olaylar olmaz!…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala