bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,586.30 3.13%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,170.36 1.98%
bnb
BNB (BNB) $ 598.73 1.21%
solana
Solana (SOL) $ 151.75 3.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.528276 3.55%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.47503 6.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.152629 5.52%

Türk Lirasının 1 Haftalık Performansı

turk lirasinin 1 haftalik performansi 3

Son günlerde Türk lirasının dolar karşısındaki düşüşü tüm Türkiye’nin gündeminde. Türk lirasının bir haftalık performansına bakıldığında Türk lirası Cuma günü en yüksek değeri ile haftayı kapattı. Türk lirası bu hafta milyarlarca dolarlık devlet destekli piyasa müdahaleleri ve hükümetin belirli bazı durumlarda döviz kayıplarını karşılayacağına dair verdiği sözler ile birlikte yüzde 50’den fazla yükseldi. 

Türk Lirasının Bu Haftaki Performansı Nasıl?

Türk lirası bu haftanın başından itibaren dolar karşısında düşüşü devam ederken, Cuma günü yüzde 50 oranında bir artış ile haftayı güçlü bir şekilde kapttı.

Yaşanan hareketli dört günün ardından, lira 1351 GMT’de dolar karşısında yüzde 3 oranında düşerek 11.8’e kadar geriledi. Türk lirası; faiz indirimleri ve enflasyon nedeniyle aylarca süren düşüşün ardından, Pazartesi günü dolar karşısında tarihi en yüksek seviyesi olan 18.4’e kadar çıktı.

turk lirasinin 1 haftalik performansi 2

Bu yükselişin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Pazartesi günü geç saatlerde; hazine ve merkez bankasının dövize çevrilmiş lira mevduatlarının zararlarını tazmin edeceği bir plan açıkladı. Bunun yanında Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye göre, anti-dolarizasyon planı Türkleri 900 milyon dolar değerindeki sabit para birimini liraya çevirmeye teşvik etti.

Brown Brothers Harriman’dan Win Thin, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

Konumlandırma ve gizli müdahalenin fiyat hareketini domine etmeye devam edeceğinden şüpheleniyoruz. Lira istikrar kazansa bile, ekonomide hala yerel para birimlerinin değerini aşındırmaya devam edecek güçlü enflasyonist dürtüler var.

Cuma günü Dolar/TL, 11,39 seviyesinde seyrederken, Euro/TL paritesi 12,93 seviyesindeydi. Ayrıca Cuma günün piyasa durumuna dtaylı olarak buradan inceleyebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala