bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,789.97 2.09%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,575.16 1.43%
bnb
BNB (BNB) $ 584.51 2.56%
solana
Solana (SOL) $ 185.74 1.30%
xrp
XRP (XRP) $ 0.619588 0.99%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.649098 1.00%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217631 19.65%

Totle Projesi Kripto Para Kullanımını Artırmayı Amaçlıyor

totle projesi kripto para kullanimini artirmayi amacliyor

2017 yılının sonu ile 2018’in başı arasında kripto paralarda kelimenin tek anlamıyla “muazzam” bir yükseliş yaşandı. Bu olay medyadan sokaktaki çocuklara kadar herkesin dikkatini çekti.

Kimi sadece meraklı sorularla yetindi, kimi yatırım yaptı, kimileri de sisteme entegrasyonun zorlukları nedeniyle “yatırım yapma” safhasından öteye geçemedi. Projenin fikri bu noktada ortaya çıkmış. Totle, kripto para kullanımının yaygınlaşmasını misyon edinmiş, “kriptoyu daha erişilebilir yapma” hedefiyle ortaya çıkmış bir proje.

Merkeziyetsiz borsalar için oluşturdukları ağların üzerine geliştiriciler ve trader’lar için birtakım araçlar oluşturarak insanların kripto ile etkileşimi kolaylaştırmaya çalışıyorlar. Tecrübeli kripto yatırımcıları, girişimciler ve teknoloji uzmanları tarafından inşa edilen Totle; token’ları kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde takas ve transfer için bir platform inşa etmiş.

Bu özelliklerine baktığımızda Totle’ın bir DeFi (Decentralized Finance), yani merkeziyetsiz finans sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda Totle, merkezi olmayan borsaların (Decentralized Exchange, DEX) likiditesini bir araya getirerek en uygun Ethereum tabanlı token ticaret platformunu oluşturmuş.

Projenin kurucusu ve CEO’su David Bleznak, kripto varlık portföyü yönetirken blockchain ve kripto paralara ilişkin bütün ayrıntıları öğrenmeye azmetmiş. Bu süreç sonunda herkesin kolayca kullanabileceği bir platform yaratmayı hedeflemiş. Böylece kullanımı kolay bir portföy yönetim çözümü olan Totle projesi ortaya çıkmış. Totle’da farklı protokolleri veya diğer teknik konuları bilmenize, öğrenmenize gerek yok. Arka planda her şey sizin yerinize hallediliyor. Siz sadece projenin API’sini çalıştırıyorsunuz.

Totle API

Atomik swap (takas), farklı blockchain ağları üzerinde çalışan iki farklı kripto paranın hızla birbirine çevrimini mümkün kılan bir akıllı sözleşme çözümüdür. Totle API, tek bir atomik işlemde birden çok ERC20 token’ını takas etmenin basit, verimli ve uygun maliyetli bir yoludur.

Totle API’sini aşağıdakileri yapmak için kullanabilirsiniz:

  • Birden fazla merkezi olmayan borsada belirli bir ERC20 token’ı için en iyi fiyatları bulma, trade kriterlerini karşılayacak bir dizi emri alma ve bu emirleri atomik olarak yerine getirebilme.
  • Bir token’ın belirtilen bir miktarını, değere eşit başka bir token türü miktarı ile değiştirebilme.
  • Ödemeleri belirlenmiş bir alıcıya gönderebilme.

DEX’lerle Backend (Arka Uç) Entegrasyonu

Totle’ın backend’i, önde gelen DEX’lerle bütünleşerek likidite ve ERC20 token’ları için en iyi fiyatları bulmasını sağlar. Totle API, farklı eşleştirme ve yerleşim şemalarına sahip heterojen DEX’lerde işlem yapmak için tek tip bir arayüz sağlar.

Bunu, 0x ve Ether Delta gibi emir tahtası tabanlı sistemlerden yerel olarak birleştirilmiş imzalı limit emir kümesini koruyarak ve piyasa yapıcı DEX’ler (örn. Bancor ve Uniswap) için gerçek zamanlı fiyat keşfi gerçekleştirerek yapar.

Limit emirlerin aksine, piyasa yapıcı DEX’lerde kesin fiyatlar önceden bilinmez ve bunlar emrin büyüklüğüne göre değişir. Ancak, Totle’ın backend’inde piyasaları karşılaştırmak, emirleri sınırlamak ve sizin için en iyi fiyatları sağlayacak olanları seçmek için yeterli bilgi ve zekâ vardır. Totle’ın backend’i bu işlemleri yapar ve fiyatları diğer borsalardan alınan limit ve piyasa emirleriyle karşılaştırır. Bunu yapmak, Totle’ın eşleştirme sisteminin, çeşitli DEX’lerde mevcut en iyi fiyatları bulmak için gerçek zamanlı fiyat bilgilerini ve toplu emir tahtalarını birleştirmesini sağlar.

Örnek Kullanım Durumları

Rebalancing

Rebalancing, bir portföydeki varlıkların yüzdesinin yeniden düzenlenmesi sürecidir. Amaç başlangıçtaki para değerini korumak veya hedeflenen seviyeye çıkarmak için  portföyde periyodik olarak varlık satın almayı veya satmayı içerir.

Diyelim ki 1 ETH karşılığında BAT, OMG ve ZIL almak istiyorsunuz. Totle’ın çözümleri sayesinde (backend, swap endpoint vd.) belirlediğiniz alım-satım kriterlerine göre Totle akıllı sözleşmeleri sizin adınıza diğer borsalardan işlemleri gerçekleştiriyor.

Swapping

Müşterinin 10 ETH’si olduğunu ve bunların karşılığında mümkün olduğunca çok sayıda BAT almak istediğini varsayalım.

Kullanıcı, Totle’a bu isteğini gönderiyor ve Totle mevcut fiyatlandırma göz önüne alındığında elde edilebilecek BAT token’larının miktarını hesaplayıp şartlar uygunsa trade’i gerçekleştiriyor.

Projenin 4 Şubat’taki paylaşımına göz atalım:

Totle

Gördüğünüz üzere swap yaparak ETH karşılığı AMPL almak için https://swap.totle.com/ adresine gidip altta gösterilen hesaplardan birini seçiyorsunuz:

Tottle

Ben MetaMask’ı seçtim: Seçimin ardından trade’inizi gerçekleştirebilirsiniz.

TotleÖdemeler

Müşterinin BAT token’ları olduğunu ve alıcıya OMG olarak ödeme yapmak istediğini varsayalım (Alıcı bir cüzdan veya Akıllı Sözleşme de olabilir). Kullanıcı Totle’a diyelim ki 10$ değerinde OMG ödemek istediğini belirten bir talep gönderebilir. (Bununla birlikte, fiyatlardaki dalgalanmalar nedeniyle, müşterinin 10$ değerinde OMG göndermek için harcamak istedikleri maksimum BAT miktarını da sağlaması gerek.)

Totle bu trade örneğinde ETH paritesini baz alıyor. Bu örnekte, Totle:

  • ETH için maksimum miktardaki BAT token’larını satıyor,
  • 10$ değerinde OMG için 1. adımda edinilen ETH’yi kullanıyor,
  • Bu trade’den elden edilen ETH biçimindeki fazla fonlar, işlemi başlatan müşteriye geri gönderiliyor.

İşlem Sonucu

İşlemler tek bir Ethereum işlemi olarak gerçekleştirildiğinden, yalnızca iki olası sonuç var:

  1. İşlem başarılı olur ve müşterinin trade kriterleri karşılanır.
  2. İşlem başarısız olur ve herhangi bir token transferi gerçekleşmez.

Projeye ilişkin anlatılacak daha çok şey olmasına karşın yazının hacminin artması nedeniyle burada nokta koymak istiyorum.

Twitter’a giriş tarihleri Eylül 2017, takipçi sayıları ise 5941.

Telegram’da bu sayı 553, Facebook’ta 559.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Barış Kardeş

Sevgiye dâir ne varsa ben orada varım, savaşa dâir ne varsa ben orada yokum. Mevlânâ.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala