bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,784.97 2.66%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,562.37 1.58%
bnb
BNB (BNB) $ 581.34 1.63%
solana
Solana (SOL) $ 187.28 1.66%
xrp
XRP (XRP) $ 0.626724 2.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.651011 0.09%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.220049 19.40%

‘The Economist’ Sen Kendi Derdine Yan!

the economist sen kendi derdine yane

Komplo teorisi severlerin baş tacı, Rothschild ailesine ait meşhur the Economist dergisi, FTX çöküşünü fırsat bildi ve yine kriptovarlıklara saldırdı.

4e1568ad f674 4d80 8653 01e8d66b0e38 1

Derginin son sayısının kapağında başlık ‘Crypto’s Dawnfall’ yani ‘Kriptonun Çöküşü’. Kapakta yer alan grafikte muhtemelen kriptoparaları simgeleyen bir çok göktaşı Arizona’nın ünlü Anıt Vadisi’ne düşüyor. Asıl ilginç olan ise Twitter’da yayımlanan tanıtım yazısı. The Economist şöyle demiş:

“Sadece iki hafta önce Sam Bankman-Fried stratosferdeydi. Ancak FTX’in hızlı iflası, başarısızlık ve skandallarla dolu bir geçmişe sahip bir sektöre feci bir darbe indirdi. Bu kriptonun sonu mu?”

Öncelikle çok beklersin the Economist. 99Bitcoins adlı web sitesinin derlediği verilere göre Bitcoin (ve arkadaşları) daha önce en az 466 kez ölü ilan edildi. (1) Yüzlerce kez ‘öldü, bitti, sonu geldi’ dediler. Ancak her seferinde kriptolar eskisinden de güçlü bir şekilde geri dönmeyi başardı. Evet bugün yaşadığımız olay bir hayli endişe verici ve daha da yayılma potansiyeli var fakat kriptocular bundan çok daha kötülerini gördü.

2014’te Sektörün en büyük borsası Mt.Gox hacklendi ve kapandı. Bu FTX’ten çok çok daha ağır bir olaydı çünkü o dönemde neredeyse tüm işlem hacmi bu borsadaydı. 2017 ‘Blok Büyüklüğü Savaşı’ da bugüne göre çok daha tehlikeliydi. Bugün Luna ve FTX iflas etti, belki başka borsalar, fonlar hatta belki bazı stablecoinler batabilir. Ama kimse Bitcoinin işlemez hale geleceğine dair bir endişe taşımıyor. Oysa 2017 sonlarında milyarlarca dolar cephanesi olan çok ünlü ve güçlü aktörler doğrudan Bitcoini batırmak üzere harekete geçmişti. Batan Bitcoin değil kendileri oldu ama en küçük yatırımcıya bile inanılmaz bir endişe yaşattılar. 2014 ve 2017’yi Görenler herhalde bugün o dönemlere kıyasla çok daha sakindir.

Gelelim the Economist’in kriptoyu ‘Başarısızlık ve skandallarla dolu bir geçmişe sahip bir sektör’ diye nitelemesine. Kriptonun skandalı bol bir alan olduğu doğru ancak klasik merkezi finans sisteminde durum farklı mı? Rothschild vb ailelerin arka planda kontrol ettikleri sınırsız para üretilmesine dayalı sistemde de onca kanuni düzenlemeye rağmen bol bol skandal meydana gelmiyor mu? Sadece son 20 yıla bakalım: Enron Skandalı, Madoff Skandalı, 2008’de Derecelendirme kuruluşlarının batık emlak kredilerine en yüksek notları vermesi, Libor manipülasyonu, Altın ve Gümüş fiyatlarında manipülasyon, Avrupa’da en büyük bankaların milyarlarca dolar kara para aklarken yakalanması, ABD’de merkez bankası yöneticilerinin piyasalarda işlem yapması vs vs say say bitmez.

Bitcoin ve kriptoların başarısız olduğu ise büyük bir yalan! Özellikle Satoshi’nin sınırlı bir para birimi olarak dizayn edip sınırsız dolar sistemi karşısına çıkardığı Bitcoin, çok başarılı oldu. Aşağıda görebileceğiniz gibi Dünyanın en kuvvetli dövizi sayılan dolar bile 1913’te Fed’in kuruluşundan bu yana satın alma gücünün %96’sından fazlasını kaybetti.

2d56c2e3 8aee 4e1e b31c c0754a919d99

Oysa, 22 Mayıs 2010 ‘Pizza Günü’nde ilk kez bir alışverişte kullanılan Bitcoin’in fiyatı 0,0041 dolardı. Bu yazıyı yazdığım saatlerde ise Bitcoin 16900 dolar civarında işlem görüyordu. Yani son aylarda yaşanan büyük düşüşe rağmen Bitcoin son 12 yılda 4 milyon kattan fazla değer kazandı! Bitcoin ve kriptovarlıklar enflasyona karşı tarihinin en başarılı finansal araçlarıdır. Üstelik Bitcoin bu başarıya hiç personel, sermaye, reklam vs kullanmadan ulaşmıştır. Zaten sınırsız dolarcı the Economist’in Bitcoin’e düşman olması, sürekli kriptoları her fırsatta kötülemesi de aslında bu inanılmaz başarıya karşı çaresizlik içinde oluşturulmuş tepkilerdir.

Batan FTX merkezi bir yapı idi. Bitcoine değil klasik sistemin bildiğimiz bankalarına benziyordu. FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried açıkça Bitcoin’in bir geleceği olmadığını söylemişti. Bu yüzden Rothschildler ve arkadaşları bu adama bayılıyordu. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Sam’i öve öve bitiremiyordu. Ama ne oldu WEF, FTX için oluşturduğu web sitelerini bile silmek zorunda kaldı.

Komplo teorisyenleri Bitcoin Rotschild’lerin icadı, deneme sürümü, false flag operasyonu, kuantum bilgisayarlar ham yapacak vs deyip bilip bilmeden güya karşı olduklarını söyledikleri sınırsız dolar sistemini savunan ailelere çalışıyor. Bu aileleri olduklarından çok daha güçlü gösteriyorlar. Komplocular saldıkları korku ile toplum üzerinde bir dereceye kadar etkili de oluyorlar. The Economist böyle bir kapak yayınlayınca birçokları yine korkmuş: “Kriptoyu bitirecekler mi?” diye.

The Economist ve sahiplerine geçmiş olsun. Cin şişeden bir kere çıktı. Sınırsız dolar sistemi her gün kaçınılmaz ölümüne doğru yaklaşıyor.

Tarihte tüm sınırsız para sistemleri hiperenflasyon ile son bulmuştur. En geç 2023-24’te Piyasalar yeni bir erime yaşayacak. Ama büyük oyuncular umursamıyor çünkü 2008 ve 2020’de olduğu gibi merkez bankalarının kendilerini kurtaracağını biliyorlar. Oysa hiperenflasyonun ön şartı işte tam da piyasa aktörlerin her durumda merkez bankasının yardıma geleceğini düşünmesidir. Böylece yatırımcılar hesapsız riskler alır. ABD 200 yıllık tarihinde ürettiği baz paranın 8 katını 2008 ve 2020’de bastı. 2020’de ise 200 yıllık üretimin 3 katını sadece 3 ayda piyasaya sürdü ve sonunda enflasyonu patlattı. 2023’te Enflasyon düşücek ama sistem de çökecek. Yeniden çalıştırmak için merkez bankaları daha da büyük miktarda para basacak ve küresel hiperenflasyonun yolu açılacak.

Tüm bunları bir takım büyüler yapmak için dizayn edilen the Economist kapaklarında göremezsiniz. Onlar Rothschildlerin ve müttefiklerinin hayallerini pazarlıyor. Elbette bu insanlar ve kurdukları yapılar güçlüdür ama her şeye güçleri yetmez. The Economist kendi derdine yansın, patronlarının çöküşü çoktan başladı. Benim 2013’te yazdığım kitabımın kapağında ise olacaklar kanıtları ile anlatılmıştı zaten. The Economist’e, büyülerine ve onları pazarlayan komplo teorisyenlerine değil bilime bakın. Aşağıda bir örneğini görebilirsiniz…

22a52610 45bc 461f 8573 b0435731a40a

Kaynaklar:

(1) https://99bitcoins.com/bitcoin-obituaries/

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala