bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,609.04 3.84%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,131.06 3.68%
bnb
BNB (BNB) $ 609.01 0.51%
solana
Solana (SOL) $ 145.11 7.60%
xrp
XRP (XRP) $ 0.520728 3.12%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.469732 4.01%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150297 5.79%

Tether’in Hakimiyeti Güçleniyor

tetherin hakimiyeti gucleniyor

ABD’de Paxos‘a yönelik girişimler stablecoin dünyasını sarstı. ABD’li düzenleyicilerden gelen uyarıların ardından Paxos, BUSD basımını durdurdu. SEC, Paxos‘a soruşturma açılacağına dair Wells bildirimi gönderdi. Düzenleyiciler, Binance‘in stablecoin’i BUSD’nin kayıtsız menkul kıymet olduğunu vurguluyorlar. ABD’den gelen stablecoin hamlesi ile birlikte 137 milyar dolarlık piyasada sert hareketlerin yaşanabileceği belirtiliyor. Yatırımcıları da stablecoin‘lerin geleceğine yönelik endişeler sardı.

Stablecoin Rekabetinde Tether’in Gücü Artıyor

Kripto para piyasası, Paxos’a yönelik gelişmeleri olumsuz fiyatlamadı. Kripto piyasası değeri 13 Şubat’tan bu yana 2 milyar doların üzerinde artış kaydetti. Paxos’un rakipleri ise BUSD’nin yaşadığı sorunlardan faydalanmak için adeta yarışıyor. En büyük üçüncü stablecoin BUSD’nin piyasa değeri 16 milyar dolardan 12.8 milyar dolara kadar geriledi.

tetherin hakimiyeti gucleniyor1

Piyasa lideri Tether‘in (USDT) piyasa değeri ise bu gelişmelerin ardından yaklaşık 2 milyar dolar artış gösterdi ve 70 milyar doların üzerine çıktı. Tether, stabilcoin pazarının yüzde 52,6’sını elinde tutuyor. Circle‘ın ikinci bütük stablecoin’i USD Coin (USDC) piyasa değeri de 700 milyar dolar yükseldi. USDC, 42 milyar dolar ile pazarın yüze 31’inden fazlasına sahip. Bitcoin geliştirici ağı Hiro’nun CEO’su Alex Miller, “Dolara dayalı stablecoin’ler için çok fazla talep var, onların gitmesi mümkün değil” dedi.

Analitik firması Kaiko, piyasanın olumsuz tepki vermeme nedenleri arasında BUSD’nin büyük oranda Binance borsasında kullanılıyor olmasını gösterdi. Kaiko, BUSD’nin kripto dünyasının diğer alanlarında etkisinin sınırlı olduğunu kaydetti. ABD’nin Binance’in stablecoin’ine yönelik hamlesi rakip borsalardaki ticareti de artırdı. Kaiko’ya göre Binance’teki Bitcoin likiditesi 1 Şubat’tan itibareyn yüzde 30’a yakın düşüş kaydederken, Coinbase’in yüzde 15 arttı. Arcane Research analisti Vetle Lunde, BUSD adımını, “Şu an için piyasada kritik ve büyük bir yapısal değişikliği temsil etmesi pek olası değil” ifadelerini kullandı. Lunde, USDC ve USDT’ye karşı yaptırımların daha dramatik sonuçları olabileceğine dikkat çekti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala