bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,547.03 4.47%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,066.91 3.26%
bnb
BNB (BNB) $ 550.24 2.88%
solana
Solana (SOL) $ 140.27 5.34%
xrp
XRP (XRP) $ 0.502401 2.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455844 2.81%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.151042 2.77%

Testnet Nedir?

kripto testnetler nedir

Testnet, kripto para geliştiricileri tarafından test amaçlı kullanılan alternatif blockchain ağıdır.

  • Adından da anlaşılacağı üzere testnet, geliştiricilerin ana ağı tehlikeye atmadan yeni özellikler ekleyebileceği ve test edebileceği alternatif bir ağdır.
  • Takdir edeceğiniz üzere bir arabayı çalışırken tamir etmek oldukça zorlu ve risklerle dolu olabilir. Kripto para ağları için de aynı şey geçerli.
  • Aktif olarak çalışan bir blockchain’e yeni ürünler, araçlar ve özellikler eklemek ciddi riskleri de beraberinde getirebilir. En kötü senaryoda, bilgisayar korsanlarının yararlanabileceği güvenlik açıkları ortaya çıkabilir ve bu da insanların para kaybetmesine yol açabilir

Testnet nedir?

Bir test ağı kullanımdayken, geliştiriciler ağda hata aramaya devam eder. Ayrıca kullanıcılar da blockchain ağını test etmeleri için davet edilebilir.

Bir özellik testnet’te başarılı bir şekilde test edildikten sonra ana ağda kullanıma sunulabilir.

Testnet’ler, insanların risk almadan kripto para ağlarını test etmesine olanak sağlayan bir simülasyon olarak ifade edilebilir.

Testnet coin’lerin değeri var mı?

Testnet coin’leri, test amacıyla kullanılan özel bir kripto para türüdür.

Hiçbir değeri yoktur. Sadece testnet geliştiricilerinin gerçek varlıkları riske atmadan ağdaki özellikleri test etmesine olanak sağlarlar. Bir ağın nasıl çalıştığını fonlarını riske atmadan öğrenmek isteyen kullanıcılar da testnet’leri ve testnet coin’lerini kullanabilir.

Testnet coinleri genellikle ücretsiz olarak dağıtılır ve kripto para muslukları (faucets) aracılığıyla kullanıcılara dağıtılır. Testnet coin’leri cüzdanları test etmek, işlem yapmak ve hatta söz konusu blockchain ağındaki merkezsiz uygulamalarla etkileşim kurmak için kullanılabilirler.

Tekrar ifade etmek gerekirse testnet coin’leri hiçbir değere sahip değildir. Yalnızca test ve geliştirme amacıyla kullanılırlar ve gerçek işlemler için kullanılmaları amaçlanmamıştır.

“Testnet nedir ve testnet coin’lerinin değeri var mı” sorularının yanıtlarına göz attıktan sonra şimdi de “Testnet hesabı nasıl açılır, testnet’lere nasıl katılınır? sorularının cevaplarına bakalım

metamask testnet
Metamask testnet ağı ekleme arayüzü. Kaynak: Metamask

Yukarıdaki görselde MetaMask cüzdanı aracılığıyla test ağlarına giriş için gerekli ayarlamaların yapıldığı arayüzü görebilirsiniz.

Kripto paralarda testnet hesabı nasıl açılır?

1-) Hangi blockchain’i kullanacağınızı belirleyin: İlk olarak hangi kripto para biriminin blockchain ağında testnet hesabı açmak istediğinizi belirleyin.

2-) Söz konusu kripto para için bir cüzdan oluşturun: Testnet hesabı açmak için testnet coin’lerini destekleyen bir cüzdan tercih etmeniz gerekiyor. Blockchain.com, MetaMask, Coinbase, Trust Wallet ve Exodus gibi birçok popüler kripto cüzdanı testnet coin’lerini destekliyor.

3-) Bir testnet adresi oluşturun: Kripto para cüzdanınızı seçtikten sonra, testnet coin’lerini almak için bir testnet adresi oluşturmanız gerekiyor. Bu adres, ana ağdaki coin’lerinizi saklamak için kullandığınız adresten farklı olacaktır.

4-) Testnet coin’leri alın: Ardından, testnet üzerinde kullanmak için testnet coinleri almanız gerekir. Testnet coin madenciliği yapabilir ya da testnet musluklarından testnet coin’i ücretsiz bir şekilde talep edebilirsiniz.

5-) Testnet coin gönderme ve alma: Testnet adresinizi ve coinlerinizi aldıktan sonra işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Coin gönderirken ve alırken doğru ağı kullandığınızdan emin olun.

6-) Testnet ağını kullanın: Artık testnet cüzdanınız ve coin’leriniz olduğuna göre, testnet’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu ağı, yeni özellikleri ve uygulamaları bu sayede ana ağda kullanıma sunulmadan önce deneyimleyebilirsiniz.

Yaklaşan testnet’ler

Şu anda birçok platform üzerinden yaklaşan testnet’leri takip edebilirsiniz. Alchemy ve Nodes.guru adlı siteler yaklaşan testnet’lere dair veriler sunan platformlara örnek olarak gösterilebilir.

Sonuç

Testnet, geliştiricilerin yeni özellikleri test etmesi için özel olarak oluşturulmuş bir blockchain’dir.

Testnet’ler, ana ağda herhangi bir kesinti, aksaklık veya hasar oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Testnet’ler ayrıca piyasa simülasyonları ve yeni kripto paraların geliştirilmesini test etmek için kullanılıyor.

Test ağları, herhangi bir hatanın veya sistemsel sorununun yanı sıra potansiyel güvenlik açıklarının tespit edilmesine yardımcı olur.

Kripto para piyasasında bazı kullanıcılar, testnet’ine katılan erken dönem kullanıcıları testnet airfrop’larıyla ödüllendiriyor. Geçmişte birçok kripto para projesi, kullanıcılarına binlerce dolarlık airdrop dağıttı. Bu nedenle kripto para testnet’lerine tüm dünyada büyük bir ilgi var. Türkiye’de de kullanıcılar, testnet’lere büyük ilgi gösteriyor.

Bu yazımızda testnet nedir, testnet cüzdanı nasıl oluşturulur, testnet coin’lerinin değeri var mı gibi soruların yanıtlarına yer verdik. Peki siz testnet’ler hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala