bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 68,357.31 1.00%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,703.54 0.46%
bnb
BNB (BNB) $ 605.97 4.02%
solana
Solana (SOL) $ 191.98 13.39%
xrp
XRP (XRP) $ 0.630051 1.33%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.717541 2.38%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.157375 2.18%

Paylaş

Telefoncu Dayı, Bitcoin’e Saldırdı

telefoncu dayi bitcoine saldirdiADFEEV

JP Morgan CEO’su Jamie Dimon, 66 Yaşında. Serveti 1,8 milyar dolar. Harvard Mezunu. Dışardan bakınca aydın, görgülü, açık fikirli bir insan zannedersiniz. Ancak Bitcoin söz konusu olunca Dimon, bizde daha iyi hayat şartları ve yenilik talep eden gençlere ‘Çıkar telefonunu göster’ diye saldıran ‘dayı’lara dönüyor.

Jamie Dimon, 2017’de Bitcoin için ‘sahtekarlık’ ifadesini kullanmıştı. Daha sonra kriptoparalar yeni bir varlık sınıfı olarak kendini kabul ettirince bu açıklamasından dolayı pişmanlık duyduğunu belirtmişti. (1) Fakat sınırsız dolarcı bir bankacı olan Dimon, Bitcoin’in 2022’de bir düşüş sezonuna girmesini fırsat bildi. Nedense Dimon Bitcoin yükselince pısıyor, değer kaybedince aslan kesiliyor. Fiyatlar düşünce Dimon efendi Eylül ayında kriptoparalar için ‘merkeziyetsiz saadet zincirleri’ tabirini kullandı. (2) Bu hafta Davos’ta CNBC canlı yayınında ise ‘Bitcoin abartılmış bir sahtekarlıktır’ dedi.

CNBC Sunucuları bile bir ileri bir geri vites yapan Dimon’a dayanamadı. Yayında yer alan üç sunucudan biri olan Joe Kernen Bitcoin’in değiştirilemez, sınırlı bir para olarak değer saklama fonksiyonu gördüğünü, sadece 21 milyon adet Bitcoin olacağını hatırlattı. Bunun üzerine Dimon “Tamamen yanlış. 21 milyonda duracağını nereden biliyorsun? Belki 21 milyona ulaşacak ve Satoshi’nin resmi çıkıp hepinize gülecek” dedi. (2)

Atalar boşuna söylememiş: “Bu kadar cehalet ancak okumakla olur.” Yani iyi yerlerde eğitim aldım diye kibre kapılırsan eleştirdiğin konuları araştırma zahmetine bile girmezsin. Böylece kör ve cahil hale gelirsin. Koskoca JP Morgan CEO’sunun düştüğü durum tam olarak budur.

Aslında biraz okusa şu basit konuları öğrenirdi: Bitcoin açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Yani kodları herkes görebilir. Bitcoin sisteminde en fazla 21 milyon adet coin olacağı yazılımda önceden bellidir ve bu herkese açık bilgidir. Tabii ki 21 milyona ulaşıldığında fotoğraf falan çıkmayacağı da kodlarda açık şekilde görülebilir.

Ha şunu dersiniz: “Kardeşim sonuçta yazılım bu, değiştirilemez mi?” Bitcoin blokzincirini değiştirebilmek için sistemi ayakta tutan bilgisayar işlem gücünün %51’ini ele geçirmeniz gerekir. Diyelim ki inanılmaz zor ve pahalı olan bu işi bir şekilde başardınız. Topluluk, Bitcoin’in değişmeden eskisi gibi var olmasını istediği sürece, hemen orjinal ilkeleri koruyan, yine 21 milyon coin ile sınırlı yeni bir Bitcoin blokzinciri kurar. Yani Bitcoini değiştirmek için yapacağınız milyarlarca dolarlık harcama bir anda çöp olur.

Üstelik bu teorik bir durum da değil. Gerçek hayatta zaten çok benzer bir olay yaşandı. 2017’de Bitcoin milyarderi Roger Ver ve en büyük Bitcoin madencilik cihazı üreticisi Bitmain’in sahibi Jihan Wu, Bitcoinin blok büyüklüğünü değiştirmeye kalkıştı. Bitcoin topluluğu bırakın coin adedini, bu kadar küçük bir değişikliğe bile şiddetle karşı çıktı. Sonuçta Ver ve Wu milyarlarca dolar zarara girdi. Wu kendi kurduğu şirketten kovuldu. İkili ve taraftarlarının kriptovarlık dünyasında eskiden çok güçlü olan itibarıda neredeyse sıfıra indi.

Belli ki tıpkı gençlere çıkışan yaşlı ‘dayılar’ın konuştukları konular hakkında aslında bir bilgisi olmaması gibi Dimon’ın da ne Bitcoin’in teknik yapısı hakkında ne de tarihinde gerçekleşen önemli olaylar hakkında hiçbir bilgisi yok.

Öte yandan bir çok kurumsal yatırımcı Dimon’ın aksine yeniliklere at gözlüğü ile bakmıyor. Yönetimi altında 4,5 trilyon dolarlık değer bulunan ABD’li varlık yönetim şirketi Fidelity, 29 Kasım 2022’de, küçük yatırımcılar için Bitcoin vb kriptoparalarda alım-satım hizmeti başlattı. Şirket müşterilerine söz konusu hizmeti mobil telefon uygulamasında ve 1$’a kadar düşebilen limitlerde sundu. (3)

Aynı Fidelity Ocak 2022’de yayınladığı bir raporda ise şu ifadelere yer vermişti:

“Bugün bir miktar Bitcoin alan ülkeler, rekabet açısından öteki ülkelerden daha iyi durumda olacak…

Bir ülke Bitcoin’in temel felsefesini onaylamasa bile, sigorta olarak bir miktar satın almaya mecbur kalacak.” (4)

Yine yönettiği 10 trilyon dolarlık portföy ile en büyük kurumsal yatırımcılardan bir olan Blackrock’ın CEO’su Larry Fink de 30 Kasım 2022’de, bütün problemlere rağmen, kriptonun arkasındaki teknolojinin çok önemli olacağını düşündüğünü söyledi. Fink, piyasalar ve menkul kıymetler için geleceğin ‘menkul kıymetlerin tokenizasyonu’nda olduğuna inandığını da vurguladı. Yani dünyanın en büyük varlık yönetim şirketinin başındaki isim hisse senedi, bono vb tüm kıymetli kağıtların kripto varlıklara dönüşeceğini düşünüyor. (5)

Dünyanın en eski bankası olarak kabul edilen ve yine 44,3 trilyon dolarlık varlık yöneten BNY Mellon CEO’su Robin Vince ise geçen hafta, günümüzde dijital (kripto) varlıkları görmezden gelmenin, 50 yıl önce bilgisayarları görmeyip, kağıtta kalmaya benzeyeceğini söyledi. (6)

İşte bu vizyoner oyuncular yanında JP Morgan CEO’su Dimon bizim ‘çıkar telefonu dayılar’ gibi duruyor. Bu arada Jamie Dimon’ın bana neden yapay geldiğini ve sürekli dayıları hatırlattığını da buldum. Meğer
Dimon baba tarafından İzmirli yani Türkiye kökenliymiş iyi mi!? Büyük babası İzmir ve Atina’da bankacılık yapmış. Sonra ABD’ye göçüp borsacı olmuş. Soyadını da daha havalı gözüksün diye ‘Papademetriou’dan ‘Dimon’a çevirmiş. (7) ‘Telefoncu dayı’ları sadece yurt içinde yetiştirmekle kalmamışız Amerika’ya da ihraç etmişiz…

Kaynaklar:

(1) https://www.cnbc.com/amp/2018/01/09/jamie-dimon-says-he-regrets-calling-bitcoin-a-fraud.html

(2) https://fortune.com/2022/09/22/jpmorgan-jamie-dimon-dangerous-crypto-decentralized-ponzi-scheme-not-good-for-anybody/amp/

(3) https://www.kitco.com/news/2022-11-29/Fidelity-Crypto-is-a-go-4-5-trillion-firm-launches-retail-crypto-trading.html

(4) https://www.coindesk.com/markets/2022/01/17/fidelity-countries-that-secure-some-bitcoin-today-will-be-better-off-than-their-peers/?outputType=amp

(5) https://cointelegraph.com/news/blackrock-ceo-ftx-token-caused-downfall-but-tech-still-revolutionary/amp

(6) https://www.business2community.com/crypto-news/ceo-of-bny-mellon-bank-says-ignoring-crypto-would-be-like-ignoring-rise-of-computers-02605515

(7) https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jamie_Dimon

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı. Öz, 2013 ve 2014’te 2020 Yeni Ekonomi ve Büyük Finansal Tufan isimli iki adet de kitap kaleme aldı. Erkan Öz kitaplarında dünya para sisteminin büyük bir değişime uğrayacağını ve başta Bitcoin olmak üzere kripto paraların yeni küresel para düzeninde çok önemli bir yer edineceğini vurguladı.
https://www.btchaber.com/

Yanıt verin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala