bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,430.99 2.62%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.96 2.87%
bnb
BNB (BNB) $ 607.63 0.95%
solana
Solana (SOL) $ 144.86 5.99%
xrp
XRP (XRP) $ 0.519227 1.86%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.467445 2.96%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.14964 3.72%

Tarih Tekerrür Ederken

tarih tekerrur ederken

Kriptovarlıklarda türev araçlarda tarih yine bizlere dejavu yaşattı. Pazartesi yayınlanan son YouTube videomda dikkat edilmesi gerektiğini söylemiştim. CME, 28 Mart’ta Bitcoin ve Ethereum da mikro opsiyon sözleşmelerini devreye aldı. O gün 48 bin $ seviyesine doğru tırmanan Bitcoin, bu sabah 44 bin $’lara düştü.

Genelde kriptoparalar piyasasında coşku hakimken başta Bitcoin olmak üzere, ‘türev araçlar’da işlemler başlatılır ve hemen ardından ciddi düşüşler gelir. Neden mi? Çünkü türev işlemler bir finansal varlığı elinizde olmasa da açığa satma imkanı tanır.

Tarih bunun örnekleri ile dolu:

2017 Sezonunda Bitcoin hızla, o dönemde inanılmaz bir seviye olan 20 bin $’a doğru tırmanırken, tarihin ilk Bitcoin türev kontratları işleme açıldı. Bitcoin tam türev işlemlerin başladığı günde düşüş sezonuna girdi ve yaklaşık 1 yıl içinde 20 bin $’dan 3 bin $’lara çakıldı. Dönemin CFTC Başkanı Christopher Giancarlo, Trump yönetiminin Bitcoini durdurmak için türev işlemleri kasten başlattığını, Ekim 2019’da itiraf etti.

3 Mayıs 2021’de Bitcoin 57 bin $’lara giderek yatırımcısına coşku yaşatırken, CME Bitcoin mikro futures kontratlarını devreye aldı. Vee ta taaa! Bitcoin 20 Temmuz’a kadar kan kaybetti ve 29 bin $’lara indi.

Yaz aylarında bu sert kayıpların ardından piyasa zar zor kendini toparladı. Tekrar yükselerek bu defa sonbaharda 64 bin $ seviyelerini aştı. Ama o da ne? ABD, 19 Ekim 2021’de kendi tarihinin ilk Bitcoin ETF’ini çıkardığını duyurdu. Fakat küçük bir ayrıntı vardı: Bu ETF, türev kontratlara dayalı bir üründü. Hoop! Bitcoin önce 60 bin $’lara, kısa bir tepki yükselişinin hemen ardından da Ocak 2022 sonlarında 34 bin $’lara kadar düştü.

Şimdi geldik Mart 2022 Sonuna ve yeniden Bitcoin ve Ethereum mikro türev ürünlerle karşı karşıyayız. İlk etki şimdilik 1 Nisan sabahı itibariyle Bitcoin’de yaklaşık 4 bin $’lık kayıp oldu. Ekim 2021’de Bitcoin türev ETF’i devreye alındığında ilk 1 hafta düşüş yaşanmış, bunu 3 haftalık bir tepki tırmanışı izlemişti. Daha sonra 69 bin $ zirvesinden 34 bin $’lara doğru aşağı yönlü acı bir yolculuk başlamıştı.

Bugün de ara bir tepki yükselişi olabilir mi? Bitcoin mesela önümüzdeki günlerde ya da gelecek hafta tekrar tırmanış yapabilir mi? Mayıs başında Fed toplantısında yeni ABD dolar yakma (bilanço küçültme) planı açıklanacak. O zamana kadar birkaç hafta vaktimiz olabilir. Bitcoin ve Ethereum liderliğinde kripto varlıklarda anlamlı yükselişler olacaksa işte Mayıs başında bu para yakma operasyonu start alana kadar gerçekleşebilir.

Trader’ların borsalarda meydana gelen ‘Gap’ler kadar bu türev kontrat başlangıçlarını da yakından takip etmesi gerekir diye düşünüyorum.

Her zaman aynı durumlar bire-bir aynı sonuçları verir diye bir kural yok. Ancak daha önce yeni türev araçlar ve dolar yakma operasyonu bir araya geldiğinde ne olmuştu? 2018’de Bitcoin 20 bin $’dan 3 bin $’a düşerek yaklaşık %85 değer kaybetmişti…

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala