bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 71,068.04 2.43%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,573.39 1.11%
bnb
BNB (BNB) $ 583.43 2.15%
solana
Solana (SOL) $ 186.35 1.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.621996 1.07%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.653156 2.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.216051 14.67%

Taklit Ürün Tespitinden Kripto Paralı Sadakat Programlarına: Perakendede Blockchain

blokzincirlerin birlikte calisabilirligi interoperability

Perakendeciler, Blockchain ile üretim tarihlerine ve tedarik zinciri detaylarına güvenmenin yanı sıra stokun kaynağını takip edebilir. Bu sayede perakendeciler etik olmayan veya güven telkin etmeyen tedarikçilerle çalışmaktan kaçınabilir. Bu da düşük kaliteli ürünlerin ve taklit ürünlerin satın alınmasını önleyebilir.

Blockchain’de kolayca erişilebilir tedarik zinciri verileri oluşturuluyor ve güveni artırmak için çaba sarf ediyor. Bilgiler, para transferleri ve satış kayıtlarının kaydedilmesinden, bir ürünün yolculuğunun ayrıntılı hale getirilmesine kadar herhangi bir şekilde olabiliyor. İçeriden gelen tehditler riskini en aza indiren Blockchain, müşteri sadakat programlarına yardımcı olmak için de kullanılabilir.

Perakendeciler, Blockchain ile üretim tarihlerine ve tedarik zinciri detaylarına güvenmenin yanı sıra stokun kaynağını takip edebilir. Bu sayede perakendeciler etik olmayan veya güven telkin etmeyen tedarikçilerle çalışmaktan kaçınabilir. Bu da düşük kaliteli ürünlerin ve taklit ürünlerin satın alınmasını önleyebilir.

Blockchain’le Taklit Ürünleri Belirlemek Mümkün

Blockchain’in perakende nasıl kullanılabileceğini göstermek için şu örneğe bakabiliriz: 1978 yılında kurulan Avustralyalı ayakkabı mağazası zinciri UGG yakın zamanda 700 bin dolar değerinde 3 bin 660 çiftin taklit üretildiğini ortaya çıkardı. Şirket yetkilileri  2009 yılından bu yana 2 miyomdan fazla taklit ürünün denetimler haricinde satıldığını tahmin ediyor. İşte, bu sorunun çözümü Blockchain’den yararlanmak mümkün: UGG gibi spor ayakkabısı satan şirketler Blockchain ve 3D yazıcılarla imal edilen akıllı telefonlarla taranabilen etiketler ürünlerinin özgünlüğüne ilişkin müşterilerine garanti sunabilir.  Yani, perakendeciler Blockchain sayesinde ürünlerinin kaynağını ve orijinalliğini kanıtlayabilir.

Perakendeciler Kripto Para Tabanlı Sadakat Programları Önerebilir

İlk örnekleri 1700’li yıllara kadar uzansa da, modern sadakat programlarının başlangıcı 1980’lerin başlarına dayanıyor. Blockchain’in perakendede muhtemel kullanım alanlarından birinin ise sadakat programlar olacağı ifade ediliyor. Kullanım için şöyle senaryolar söz konusu: Tüketicilerin önemli bir bölümü uzun süre boyunca hesaplarında biriktirdikleri puanları unutur. İşte, bu noktada Blockchain devreye giriyor ve perakendeciler kripto para tabanlı Blockchain kullanarak tüketicilerin istediği yere yatırım veya harcama yapmasını sağlayacak kripto paralar önerebilir.  Neticede dijital cüzdanındaki paranın artacağını düşünen tüketiciler tekrar alışveriş için harekete geçecektir. Bununla birlikte, kripto para tabanlı sadakat programları ile perakendecilerin Blockchain ve kripto paralar ile ilgilenen genç nesil müşterileri cezbedeceği düşünülüyor.

Yukarıdaki sahalar dışında Blockchain’in perakendede ödemelerin takibi ve tedarik zincirinin şeffaflığın sağlanması gibi çeşitli şekillerde kullanılabileceğinin altını çizmek gerekiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Kerem Fındık

Teknoloji alanında 10 yıldan fazla deneyime sahip bir gazetecidir. Okuma, araştırma ve yazmayı sevmekle beraber yeni teknolojiler, girişim ve girişimcilerle ilgili hikâyeler ilgisini çeker. Dijital ekonomiye yoğunlaşmanın yanı sıra cihazlar da ilgi alanına giriyor. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu olan Kerem Fındık, sinema ve tiyatroyla ilgileniyor.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala