Sybil Attack Nedir?

sybil attack nedir

Bu yazımızda son dönemde kripto para topluluğunun gündeminde olan Sybil Saldırısı (Sybil Attack) nedir, nasıl gerçekleştirilir gibi konulara yakından bakacağız.

Sybil Attack, bir kişinin birden fazla bilgisayar, node ve hesap oluşturarak ağı ele geçirmeye çalıştığı bir saldırı yöntemidir.

Bu saldırıyı gerçekleştirmek sadece birkaç Twitter hesabı açmak kadar kolay. Kripto para sektörü özelinde ise bu durumu, bir ağda birden fazla node oluşturmak olarak örnekleyebiliriz.

“Sybil” kelimesi adını Çoklu Kişilik Bozukluğu tanısı yapılan Sybil Dorsett adlı bir kadın hakkındaki vaka çalışmasından alıyor.

Sybil Saldırıları Ne Kadar Tehlikeli?

Siber zorbaların yeterince sahte kimlik oluşturması ve ağdaki dürüst node’lardan daha fazla oy gücüne sahip olması durumunda Sybil saldırıları tehlikeli olabilir. Böylelikle saldırganlar, ağda yeni blokların çıkarılmasını ve işlemlerin onaylanmasını engelleyerek diğer kullanıcıları olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Eğer saldırganlar büyük çaplı bir Sybil saldırısı gerçekleştirir ve ağın has gücünün veya hash oranının büyük çoğunluğunu kontrol etmeyi başarırsa %51 Saldırısı gerçekleştirebilir. Böyle bir durumda saldırının gerçekleştirildiği ağda işlemlerin sıralaması değiştirilebilir ve işlemlerin onaylanması manipüle edilebilir. Hatta saldırganlar bununla da kalmayıp %51 saldırısı sayesinde ağda yapılan işlemleri tersine çevirebilirler. Bu da çifte harcama sorununu gündeme getiriyor ki bu tür saldırılar geçmişte birçok ağda gerçekleştirildi.

Güvenlik uzmanları bugüne kadar Sybil saldırılarını önleme konusunda birçok çalışma yaptı. Ancak şu ana kadar Sybil saldırılarını kesin bir şekilde engelleyen herhangi bir çözüm geliştirilmiş değil.

Blockchain Ağları Sybil Saldırılarıyla Nasıl Başa Çıkabilir?

Blockchain ağları Sybil saldırılarıyla başa çıkabilmek için çeşitli konsensüs algoritmalarını kullanıyor. Bu konsensüs algoritmalarına örnek olarak Proof-of-Work, Proof-of-Stake ve Delegated Proof-of-Stake gösterilebilir. Ancak bu konsensüs algoritmaları da Sybil saldırılarını tam olarak engellemez.

Örneğin Bitcoin blockchain’inde yeni bloklar bir dizi kurala göre çıkarılır. Bunlardan ilki ağın blok yaratma gücünün Proof-of-Work algoritmasının işlem gücüyle eşit olması gerekliliği. Böylelikle Bitcoin ağında yeni blok oluşturmak isteyen kişilerin ağın ihtiyaç duyduğu işlem gücüne sahip olması gerekir. Bu da saldırganların Bitcoin ağına saldırmasını zorlaştırır ve maliyetli hale getirir.

Bitcoin ağında dünyanın dört bir yanında dağıtık node bulunduğundan yani ağdaki katılımın fazla olması nedeniyle Bitcoin blockchain’i bireyleri Sybil saldırısı gerçekleştirmek yerine dürüstçe madencilik yapmaya teşvik ediyor.

Tuncay Aydıner

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye'nin Uzman Kadrolu Kripto Haber Platformu
bitcoinBTC/TRY
557.765,74 TL 0,57%
ethereumETH/TRY
38.230,24 TL 0,29%
tetherUSDT/TRY
20,14 TL 0,06%
bnbBNB/TRY
6.256,43 TL 0,75%
usd-coinUSDC/TRY
20,14 TL 0,00%
xrpXRP/TRY
10,61 TL 5,91%
cardanoADA/TRY
7,65 TL 0,63%
staked-etherSTETH/TRY
38.220,77 TL 0,22%
dogecoinDOGE/TRY
1,46 TL 1,22%
matic-networkMATIC/TRY
18,19 TL 0,84%
Bağlantıyı kopyala