bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,270.76 0.38%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,169.29 1.32%
bnb
BNB (BNB) $ 605.38 0.18%
solana
Solana (SOL) $ 154.16 0.73%
xrp
XRP (XRP) $ 0.547644 2.82%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.516509 1.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15839 1.28%

Sosyal Mühendislik Nedir?

sosyal muhendislik

Sosyal mühendislik, hedeflenen bir kurbanı hassas bilgi ve verilerini vermesi için psikolojik olarak manipüle etmeyi amaçlayan siber suçlular tarafından gerçekleştirilen bir dizi kötü niyetli faaliyettir. Saldırganın istediği şekilde davranmanızı sağlayan psikolojik bir saldırı türüdür.

Güven esasına dayanmakla beraber özünde kişiyi aldatma durumu vardır. İyi bir sosyal mühendis, almak istediğini her zaman alır. Sosyal mühendisliğin kullanım alanı hayatın her alanıdır. Bir sosyal mühendis, hedeflediği kitle, kişi, kurum veya firma hakkında olabildiğince bilgi toplamak zorundadır. Hedefine ulaşmak için her adımı ince detayına kadar işlemek durumundadır. Sosyal mühendislerin bir çok bilgi toplama yöntemleri ve araçları vardır. Bunların en bilindiği, neredeyse herkesin kullandığı, artık kullanmayanın kalmadığı günümüzün teknolojisi hiç şüphesiz, internettir.

sosyal muhendislik 1

Sosyal Müdendislerin Planları Nelerdir?

Sosyal mühendislik zaman içerisinde gelişen bir eylemdir. Bu girişimleri yönlendirmeye karşı kandırmak için belli başlı yollar takip etmektedir. Bunlar şu şekildedir:

  • Bilgi Toplama: Genellikle aldatılacak olanların toplamları hakkında maksimum düzeyde bilgi çıkışı ve birçok özellik araştırılır. Elde edilen bilgiler şirket web sitelerinden, diğer yayınlardan ve sık kullanımla birlikte hedef sistem çalışan işçilerle konuşarak birçok bilgiyi yönlendirir.
  • Saldırıyı Planla: Saldırganların saldırıyı nasıl gerçekleştireceklerini planlarlar.
  • Saldırma Araçları: Saldırganın saldırıyı başlatırken kullanacağı bilgisayar programlarını içerir.
  • Bilgileri Kullanma: Ev hayvanı isimleri, organizasyon kurucularının doğum tarihleri ​​gibi birçok sosyal mühendislik taktikleri sırasında toplanan bilgiler, parola tahminlerinde kullanılabilir.

Korunma Yolları Nelerdir?

Sosyal mühendislik saldırılarından korunmanın bazı yolları aşağıdaki yöntemlerle olabilmektedir.

  • Güvenilir kaynaklar bilgi istemez: Müşterisinin bulunduğu yerdeki sizlerin bilgilerine ihtiyacı yoktur. Mail ya da siteler aracılığıyla kullanıcı adı ve parolalarınızı talep eden açıklamaları önemsemeyin.
  • Tanımadığınız mailleri açmayın: Tanımadığınız kişi veya kurumlar tarafından yollanan mailleri okumadan direkt silin. Bu tür mailler Phishing saldırısı amacı ile gönderilmiş olabilir. 
  • Adres kontrolü yapın: Phishing saldırılarında oltaya bulmanın en önemli şüphelerinden biri olan tarayıcıda bulunan adresi kontrol edebilir. Bir karakter değişikliği umulmadık sonuçlara yol açabilir.
  • Güvenlik kontrolü yapın: Bankalar, alışveriş siteleri gibi kullanıcı bilgileri ve havale içeriği HTTPS güvenli protokolü kullanılır. Bu protokolde yapılan veri geçişleri şifrelenerek yapılır ve güvenlik üst düzeydir.
  • Hesaplarınızı kontrol edin: Düzenli aralıklarla hesaplarınızı kontrol edin. Mail adresinize yönelik e-postaları silmeyin ve adresin yönlendirildiği site hakkında, Who is veri tabanlarından bilgi toplayabilirsiniz. Bu bilgileri savcılığa göndererek şikayette bulunabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala