bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,408.79 0.44%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,268.49 2.87%
bnb
BNB (BNB) $ 614.86 1.25%
solana
Solana (SOL) $ 157.77 2.13%
xrp
XRP (XRP) $ 0.544991 0.15%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.495093 4.31%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161463 2.02%

Son Dakika! Stablecoin’lerde Son Durum

son dakika stablecoinlerde son durum

Yazıya ilk olarak stablecoin‘in ne demek olduğunu açıklamakla başlamak gerekiyor. Stablecoin’i “Değeri belirli bir itibari paraya çıpalanmış para” anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Son zamanlarda kripto para piyasasında kıpkırmızı bir görüntü hakim. Bu ortamda stablecoin’lerde yaşanan düşüşler ekstra dikkat çekmeye başladı. Terra’nın stablecoin’i UST’nin hızla 1 doların altına inmesi, diğer stablecoin’leri de olumsuz yönde etkiledi. Şimdilerde ise önde gelen stablecoin’lerden USDT, uzun zaman sonra 1 doların altını gördü. Bu arada piyasanın bu hareketleriyle birlikte “Delist ne demek” sorusu da sıklıkla sorulur oldu. Hem bu sorunun yanıtını hem de stablecoin listesi ile ilgili detayları haberin devamında görebilirsiniz.

Stablecoin Ne Demek? Stablecoin Listesi

Turan Sert‘in BTCHaber’de yazdığı yazıdaki tanıma bakacak olursak, stablecoin, değeri belirli bir itibari paraya çıpalanmış para demek (İngilizce’de ‘peg’ çakılmış, çivilenmiş anlamında kullanılıyor). İtibari para dediğimiz, ingilizcede fiat para olarak geçen, merkez bankaları tarafından çıkarılmış paralar. Aslına bakarsanız stabil para pazarının neredeyse tamamı ABD Dolarından oluşuyor.

Stablecoin Listesi

Aslında piyasada birçok stablecoin var ve listesi epey uzun. Piyasa değerine göre ilk 10 stablecoin’de listenin başını USDT, USDC ve BUDC çekiyor. Listenin geri kalanını ise aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

stablecoin listesi 1

CoinGecko verilerine baktığımızda, piyasa değeri açısından Tether’in USDT‘si lider. ABD Dolarına sabit USDT, son 1 saat için yüzde 0.6 oranında değer kaybetti ve 0.99 dolardan işlem görüyor. İkinci sıradaki USDC ise yüzde 2.3 değer kazandı ve 1.05 dolara kadar çıktı. USDC’den sonra Binance’in stablecoin’i BUSD geliyor. O da yüzde 3.6 oranıyla değer kazananlar arasında. BUSD stablecoin’i 1.07 dolardan işlem görüyor.

Stablecoin’lere aslında kripto para birimlerinin lideri Bitcoin (BTC) paritesinde de bakmak gerekiyor.

BTC/BUSD paritesi 25.411’e kadar inmiş durumda.
BTC/USDT paritesi ise 27.078 seviyesinde.
BTC/USDC paritesindeki durum 24.872’de.

Tabii buradaki paritelerin sürekli olarak değiştiğini de hatırlatalım. Anlık takip etmek için aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz:


Delist Ne Demek?

Piyasa böylesine aşağı giderken, “Delist ne demek” sorusu da en çok sorulan sorular arasında yer aldı. Bir varlığın, bir borsada işlemden çıkarılmasına “Delist etmek” deniyor.

Peki borsalar neden delist yoluna başvurur?

Aslında platformlar, listeledikleri varlıkların maliyetlerine bakarlar. Buradaki maliyet, faydanın üzerine çıkarsa delist kararı alınabilir. Uzun süre belli bir fiyatın altında kalan varlıklar, hacmi istikrarlı şekilde düşen varlıklar ya da kendini kanıtlayamayan varlıklar delist edilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala