bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,911.86 3.53%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,068.54 2.62%
bnb
BNB (BNB) $ 543.29 4.37%
solana
Solana (SOL) $ 134.24 9.59%
xrp
XRP (XRP) $ 0.488117 2.13%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.455564 1.79%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.155132 1.75%

Solana Blockchain Ağında Zaman Kayması: 30 Dakika Geri

Solana Blockchain Ağinda Zaman Kaymasi 30 Dakika Geri

Blockchain ağları her ne kadar güvenlik konusunda son derece güçlü olsalarda yapısı gereği oldukça katı kuralları olduğu için sık sık hatalar yaşanabiliyor. Solana Blockchain ağında ise bu sorun, ağın slot sürelerindeki yaşanan yavaşlama ile ortaya çıktı. Yavaşlayan slot süreleri, ağın gerçek dünya saatinin 30 dakika gerisine düşmesine neden oldu.

Solana Blockchain Ağında Zaman Kayması: 30 Dakika Geri

Solana Blockchain Ağı Zaman Kayması Yaşadı

Kısa bir süre önce Solana ağının durum sayfasında önemli bir bilgilendirme yayımlandı. Yayımlanan bilgilere göre Solana’nın Blockchain saati, ağdaki ideal slot sürelerinden daha uzun olması nedeniyle gerçek dünya saatinden yaklaşık 30 dakika sapmış durumda.

Her ne kadar sorunun ağ performansı üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı bildirilse de bu süre farkı stake ödüllerinden elde edilen kazançların az da olsa azalmasına neden oluyor.

Solana Blockchain ağında ideal slot süresi 400 milisaniye (ms) olarak belirlenmiş durumda ancak ağın veri panelindeki verilere göre bu değer neredeyse iki katına çıkarak yaklaşık 746 ms’ye ulaşmış durumda.

Bunun arkasındaki en büyük sebep ise Solana ağının arkasındaki mimariden kaynaklanıyor.

Solana Blockchain Ağinda Zaman Kaymasi 30 Dakika Geri

Solana Blockchain Saati Neden Geriledi?

Solana Blockchain ağı konsensüs mekanizması olarak Proof of Stake‘i kullanıyor. Ancak ağa özel bir şekilde konsensüs mekanizması Proof of History (PoH) yapısını da içerisinde barındırıyor. PoH, ağdaki her Node’un doğru bir zaman kaydı tutmasını sağlayarak Solana’nın zaman işleyişini düzenliyor.

Ağda çalışan slor süreleri 400 ms’den uzaklaşmaya başladıkça, slotların saati de kaymaya başlıyor ve gerçek dünya saati ile eşzamanlılığını kaybediyor. Slot süreleri daha yavaş olduğunda ise her epoch‘da 432.000 slot olması gerektiğinden, epoch’un gerçekleşmesi gereken süre uzar. İdeal 400 ms slot zamanında, her biri iki ila üç gün süren yıllık 182 epoch standartı vardır. Bu nedenle, daha yavaş slot süreleri, daha az epoch anlamına gelir. Bu da ağın zaman skalasında kopmaya neden olur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala