bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,574.84 0.55%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,206.27 0.28%
bnb
BNB (BNB) $ 608.13 2.07%
solana
Solana (SOL) $ 155.46 0.52%
xrp
XRP (XRP) $ 0.545608 1.93%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.508373 1.19%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.160302 0.14%

Soğuk Cüzdan ve Sıcak Cüzdan Arasındaki Farklar

Çiğdem Ceylan‘ın sunumuyla Kripto Bülten’in yeni bölümü yayında. Bu hafta Kripto Bülten’de, sıcak ve soğuk cüzdanın ne olduğu ve arasındaki farkların neler olduğu ele alındı.

Kripto Para Cüzdan Çeşitleri

Kripto paraları saklamak ve bunlara erişmek için kripto cüzdanları gerekli. Cüzdan, yatırımcının sahip olduğu gerçek kripto para miktarını saklamaz, ancak özel anahtarları tutar ve bu nedenle kullanıcıların varlıklarına daha rahat erişmesini sağlar. Fakat bu, fiziksel bir cüzdan değildir. 

Aslında kripto paralara yatırım yapanlar için dijital bir banka hesabı olarak da bilinen kripto cüzdanlar, daha spesifik olarak, dijital paraları yönetmeyi ve Blockchain ağlarıyla etkileşime girmeyi sağlayan yazılımlardır.

Kripto cüzdanları sıcak cüzdan ve soğuk cüzdan olmak üzere ikiye ayrılır. Bu cüzdan türleri de ağ düğümü cüzdanı, depolama cüzdanı, kağıt cüzdan, ağa özel cüzdan, masaüstü cüzdan, mobil cüzdan ve yazılım cüzdanı gibi birçok alt türe ayrılır.

Kripto paralara sağladığı güvenlik imkanları olarak farklılık gösteren bu cüzdanlar, kripto paraların sadece tek kişinin erişimine açık olmasını sağlar. Kripto paralar özel anahtarlar ile Blockchain ağı üzerinde saklanır. Özel anahtar kaybedildiği takdirde, cüzdana erişim de kaybedilir. 

“Sıcak cüzdanlar”, internete bağlıdır. Bu cüzdanlar bir tarayıcı uzantısı, mobil uygulama veya masaüstü uygulaması olabilir. Hızlı işlemler için oldukça uygun olan sıcak cüzdanlar,  internete bağlı olduğu için güvenlik riski oluşturur. Genellikle bilgisayar korsanlarının birinci hedefi olan bu cüzdanların, kullanımı kolay ve hızlı olması itibariyle anlık işlemler için elverişlidir.

Bir borsada hesap oluşturduğunuzda ya da mobil cüzdan indirdiğinizde veya dizüstü bilgisayarınıza bir masaüstü cüzdanı indirdiğinizde, yeni bir sıcak cüzdan oluşturmuş olursunuz. 

Soğuk cüzdan, internete bağlı olmayan, çevrimdışı cüzdanlardır. Yani soğuk cüzdanda, yalnızca işlem yapmak istediğinizde internete bağlanırsınız. 

Soğuk cüzdanların çoğu bir USB belleğe benzer. Bunun dışında telefon yada bir kredi kartına kadar benzeyen soğuk cüzdanlar da mevcuttur.

Soğuk cüzdan, kullanıcının kişisel adresini ve özel anahtarını saklar ve bilgisayardaki uyumlu yazılımla birlikte çalışır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Esra Bayram

Esra Bayram, 26 Ocak 1999 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Zonguldaklı olan Esra Bayram, İlkokul ve Ortaokul’u İstanbul’da 75. Yıl Okulu’nda okuduktan sonra Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar verdi. Liseyi Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde bitirdi. Bu dönemde şiir yazan Esra Bayram bu konuda çeşitli şiir yarışmalarında derece elde etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala