Flippening nedir?
Flippening sözcüğünü hatırlayan var mı?
Varsa herhalde en geç 2017 döneminde kripto ile ilgilenmeye başlamıştır.. Kavram özellikle 2017’nin ikinci yarısından 2018’in ilk çeyreğine kadar revaçtaydı. En yalın anlatımıyla Ethereum’un piyasa değerinin Bitcoin’in piyasa değerini geçeceği anı temsil ediyordu.
28 Kasım 2020 itibarıyla Bitcoin yaklaşık 315 milyar ABD$, Ethereum ise 58 milyar ABD$ piyasa değerinde. ETH / BTC piyasa değeri oranı yaklaşık 0.18 ile “flippening” oldukça uzak gözüküyor. Oysa 2017’deki çılgın yükselişteki genel kanaat bu şekilde değildi. 2018’deki düşüş derinleşene kadar da buna hala ihtimal veriliyordu.
Aşağıda bu konuyu güzel takip eden, benim de tesadüfen rastladığım bir site olan Blockhaincenter.net‘den Flippening Index grafiği var.
Veriler ve Grafikler
Bu endeks, sitenin sayfanın devamında takip ettiği bazı Ethereum ve Bitcoin kıyaslamalarından oluşturulmuş bileşik bir hesaplama. Takip edilen verileri sektörü genel olarak anlamak açısından ilginç bulduğum için paylaşmak istiyorum.
En basit ve temel gösterge Market Cap Flippening. Burada piyasa değerlerini oranlıyor. 2019’dan bugüne Ethereum %10 – %20 aralığında kalmış. Bant oldukça düzenli. Belki bir taraftan kripto paraların birlikte hareket ettiğini gösteriyor, belki de Bitcoin ile Ethereum arasında nispeten anlamlı bir korelasyon olduğunu.
İkinci grafik Ethereum blokzincirinde kullanılan adreslerle Bitcoin blokzincirindeki adresleri adetsel olarak kıyaslıyor. Burada son 2 yıl içinde hafif yukarı bir eğilim var ama sitenin dikkat çekici bir yorumu var paylaşmak istediğim. Grafiğin yanındaki açıklamada Bitcoin adreslerinin bir kere kullanılma özelliğinin daha çok olduğunu ve Ethereum adreslerinin cüzdan gibi daha kalıcı kullanıldığını söylüyorlar. Bu açıdan bakınca aslında son 12 ay içinde x adetten daha fazla kullanılan adresler gibi bir kıyaslama yapmak daha faydalı olurdu diye düşünüyorum. Mevcut haliyle adresle tekil kullanıcı arasında bağ kurulmak istenirse, ben de özellikle Bitcoin’de adres sayısının kullanıcı sayısından bir hayli fazla olduğunu düşünüyorum.
Oldukça önemli bir veri Transaction Volume kısmında var. Buradan sadece ETH transferlerin sadece BTC’ye oranına bakıyoruz. Veri, blokzincir üzerindeki işlemlerle ilgili yani blokzincir dışında veya token ve stablecoin işlemleri dahil değil. Mevcut haliyle ETH’de önemli bir artış var ve daha geniş kapsamlı bakıldığında Ethereum sistemi üzerinden ama ETH cinsinden olmayan işlemlerle ETH, BTC’yi burada flip etmiş denebilir.
Borsa işlem hacmi açısından ETH’nin Defi öncesine kadar oranı piyasa değerine paralel olarak %25’e kadar düşmüş. 2020’de Defi bir sıçramaya sebep olsa da borsalarda ana işlem hacmi Bitcoin üzerinden. Kendi haline bırakıldığında mevcut yatırımcı kitlesi de bu farkı kapatacak eğilimde gözükmüyor.
Yine pek sık bakılmayan ilginç verilerden biri de ulaşılabilir nod sayısının oranı. Burada son 3 yıldır bir değişim olmamış. Ethereum nod sayısının Bitcoin nod sayısına oranı %80 civarında dönemsel oyanaklıklarla gidip gelmiş.
Son olarak da Google Search verileri arama trendlerindeki dengenin de Bitcoin lehine piyasa değerine paralel bir değişim gösterdiğini belgeliyor.
Ve nihayet..
Sonuç olarak baştaki grafiğe bir kez daha bakmanızı rica ediyorum. İlk grafik bunlar ve bir kaç diğer verinin bileşkesinden hazırlanmış. Flippening’e pek de yakın olmadığımız gözükse de birçoğumuzun fark ettiği gibi Ethereum blokzincirinin kullanım değeri özellikle 2020’de defi, dijital sanat, oyun ve benzeri kullanım yoğun projelerle kendini göstermeye başladı. Şu an kripto para dünyası bir yatırım tezi üzerinden dönüyor ve Bitcoin buna sınırlı arz ile cevap verebiliyor. Eğer 2017’deki yatırım tezi hakim olsaydı, iki proje arasındaki fark bugün olduğu kadar açık olmak yerine ilk grafiğe daha fazla benzeyebilirdi. Ama unutmamak lazım – oransal yakınlık illa da fiyatlar çıkarken olmak zorunda değil, bazen de de düşerken daha az düşmekle olur. Bunun da en iyi örneği ETH lehine değil BTC lehine, hatta BTC’nin diğer tüm ürünlere karşı performansı lehine çalışan “ayı piyasalarında” görüldü ve hala görülüyor.