bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,357.85 1.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,550.35 1.41%
bnb
BNB (BNB) $ 618.74 5.25%
solana
Solana (SOL) $ 187.86 0.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.637794 2.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.66432 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217585 1.15%

SEC, Baskıyı Artırıyor: Kripto Borsalarında Tansiyon Yüksek!

Kripto Sirketlerinde SEC Tansiyonu

Kripto para dünyasının 2023 yılındaki en önemli gündem maddeleri arasında düzenleme çalışmaları yer alıyor. Kriptoyu düzenleme çalışmalarında ABD ve Avrupa iki farklı perspektif izliyor. ABD’de düzenleyici kuruluşlar üzerinden şahin bir tavır dikkat çekerken, Avrupa’nın dostane yaklaşımı takdir görüyor.

ABD’nin kripto şirketlerine yönelik baskısının öznesi konumunda ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) bulunuyor. SEC, 2023 yılı itibarıyla sektör devleri Coinbase, Binance, Kraken başta olmak üzere birçok şirkete karşı harekete geçti. Kurumun başındaki isim Gary Gensler, sert adımlardan tavız vermeyeceklerini defalarca dile getirdi. Gensler, Bitcoin dışındaki bütün kripto paraların menkul kıymet olduğunu her fırsatta söylemeye başladı.

Halbuki Gensler, 2021 Nisan ayında SEC başkanı olmadan önce kripto dostu olarak tanınıyordu. MIT’de blockchain profesörü olan Gensler, Obama döneminde CFTC başkanı olarak görev yapıyordu. Gensler, daha önce yaptığı bir açıklama Bitcoin’i saf bir varlık olarak nitelendirmişti.

SEC, son olarak geçen hafta halka açık kripto şirketi Coinbase‘e dava uyarısı gönderdi. Bu uyarı Coinbase’in staking ürünleri nedeniyle yapıldı. Daha önce staking ürünleri nedeniyle Kraken’e 30 milyon dolar ceza kesilmişti. Peki SEC’in geçmiş yıllarda kripto borsalarına olan tutumu nasıldı?

Kripto Borsalarinda Tansiyon Yuksek SEC Baskisi Artiyor

SEC’in Kripto Takıntısı 2014’e Uzanıyor

ABD’nin menkul kıymet düzenleyicisi, kripto borsaları ile ilgili ilk soruşturmasını 2014 yılında gerçekleştirdi. Mt. Gox‘un hacklenmesi ile 850 BTC çalınmış ve ardından borsa iflas etmişti. Bitcoin işlemlerinin yüzde 70’inden fazlasını oluşturan Mt. Gox, dönemin en büyük kripto para borsasıydı. Borsanın iflası SEC’i harekete geçirdi. Kurum, borsanın yatırımcılara yeterli bilgi sağlamadığı gerekçesiyle soruşturma başlattı. Böylece SEC, kripto borsalarını ilk kez muhatap kabul etmiş oldu.

2017 yılına gelindiğinde kripto dünyasında Initial Coin Offering (ICO) rüzgarı başladı. Bitcoin’in 3 bin dolardan 20 bin dolara gittiği dönemde birçok dolandırıcılık olayı patladı. Kurum, 2017 yılında The DAO isimli bir şirket hakkında soruşturma başlattı. Merkeziyetsiz otonom organizasyon olarak ortaya çıkan The DAO, yatırımcılardan 150 milyon dolar topladı. SEC, DAO token’larının menkul kıymet olarak görülebileceğini belirterek soruşturma başlattı.

FTX’in İflası Çalışmaları Hızlandırdı

Kripto paralar, 2020 yılında bambaşka bir dönem yaşadı. Küresel salgın ile birlikte yaşanan karantina süreci nedeniyle merkez bankaları para musluğunu sonuna kadar açtı. Bitcoin, bu dönemde 69 bin dolara kadar taşınırken, altcoinlerde olağanüstü yükselişler yaşandı. Nitekim para bolluğu ve tüketim çılgınlığı yüksek enflasyonu beraberinde getirdi.

2022 yılı ile birlikte yükselen enflasyonu engellemek için merkez bankaları musluğu yeniden kısmaya başladı. Bu dönem kripto şirketlerine çok yaramadı. Terraform, 3AC, Voyager gibi iflas zincirinin son halkası FTX oldu. FTX iflas ettiğinde ikinci büyük borsa konumundaydı. FTX ile bağlantılı birçok şirket iflas ederken, SEC’in düzenleme adımları sertleşti. SEC, iflas eden FTX hakkında soruşturma başlattı. FTX fonlarının yönetimi ve Sam Bankman Fried’ın diğer şirketlerle ilişkisi araştırma kapsamında yer aldı. FTX’in kardeş şirketi Alameda Research’ün de inceleme altına alındığı belirtilmişti.

Kripto Şirketleri Üzerindeki Baskı Artıyor

Dünyanın en yüksek hacimli borsası Binance‘e Mayıs 2021’de soruşturma başlatıldığı iddia edildi. Soruşturmanın kara para ve vergi suçu iddiasıyla açıldığı belirtilmişti. Çıkan haberlerde Binance’in ABD vatandaşlarına yönelik kayıtsız menkul kıymet ticaretine izin verdiği belirtilmişti. İddialara göre soruşturmasının arkasında SEC vardı. Binance’e dünyanın farklı bölgelerinde kullanıcı bilgileri, piyasa manipülasyonu, fon yönetimi gibi konularla ilgili soruşturmalar başlatıldı.

SEC, bu yıl Binance‘e Paxos üzerinden kılıç çekti. Kurum, şubat ayında BUSD’nin arkasındaki şirkete Wells bildirimi gönderdi. New York Mali Hizmetler Departmanı ise Paxos’a 16 milyar dolarlık BUSD stablecoin’i ihracını durdurma emri vermişti. Bunun üzerine Paxos, BUSD basımını durdurmuştu. Binance ise yeni stablecoin arayışına çıkmıştı.

Kurum, ülkede büyük borsalardan bir diğeri Kraken‘e cezayı kesti. Kraken, staking hizmetleri nedeniyle 30 milyon dolar ceza ödemeye mahkum edilirken, borsa hizmetini durdurma kararı aldı. SEC, staking hizmetinin kayıt dışı menkul kıymet olduğunu savunuyor. Bu çerçevede geçen gün Coinbase’e de bir dava açma tehdidinde bulundu. Paxos’a gönderilen Wells bildiriminin hedefinde bu kez Coinbase vardı. Borsanın yetkilileri peş peşe sert açıklamalar yaparken, politik hamlelerini artıracağı mesajlarını kamuoyuyla paylaştı.

Kripto dünyasının fenomen isimlerinden Justin Sun da SEC’in radarına takıldı. Kurum, Justin Sun’a dolandırıcılık suçlaması yöneltti. Sun ile sahibi olduğu Tron Foundation, BitTorrent Foundation ve Rainberry şirketleri Tronix ve BitTorrent’in kayıt dışı arzı ve satışıyla suçlandı. Lindsay Lohan, Jake Paul, Soulja Boy, Ne-Yo ve Akon’un aralarında bulunduğu 8 ünlü isim de kripto paraların yasa dışı tanıtımını yapmakla suçlandı.

SEC’ten nasibini alan bir diğer şirket ise Nexo oldu. Earn programı nedeniyle hedef olan Nexo, SEC ile anlaşma yoluna gitti ve 45 milyon dolar cezaya çarptırıldı. Bu soruşturmanın da ana konusunu kayıtsız menkul kıymet satışı oluşturuyordu. Hisse senedi platformu Robinhood hakkında da kripto faaliyetleri için soruştuma daveti gönderildi. Robinhood, kullanıcılarına aralarında Bitcoin, Ethereum, Dogecoin ve Shiba Inu’nun olduğu pek çok token’da alım-satım yapma imkanı veriyor.

Söz konusu dönemde SEC haricinde bazı kurumlar da kripto para borsalarını hedef aldı. New York Başsavcılığı, kripto para borsası KuCoin’e dava açtı. Borsanın kayıt dışı olarak faaliyet yürüttüğü ve izinsiz olarak hizmet verdiği iddia edildi. Ayrıca başsavcılık, Ethereum için menkul kıymet nitelemesi yaptı ve KuCoin’i kayıt dışı menkul kıymet ticareti ile suçladı. Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu, 2020 yılında BitMEX hakkında şikayetçi olmuştu. BitMEX’e kayıt dışı alım-satım ile kara para suçlaması yöneltilmişti.

ABD’de Düzenleyici Kurumlar Arasında Kripto Gerilimi

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala