bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,118.79 0.89%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,535.37 0.88%
bnb
BNB (BNB) $ 616.71 5.79%
solana
Solana (SOL) $ 185.41 0.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.62793 1.29%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.654687 1.15%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.214862 0.44%

Rusya’dan Önemli Bitcoin Hamlesi

rusyadan onemli bitcoin hamlesi

Birçok önemli ekonominin ardından, sonunda Rusya da başta Bitcoin olmak üzere kriptoparaları yasal olarak tanıdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkede kriptopara birimlerine etkili bir şekilde hukuki statü sağlayan bir yasa tasarısını 2 Ağustos’ta imzaladı. Daha önce Rusya’nın yasama organı Devlet Duması’nda hazırlanan ve kabul edilen yasa, 1 Ocak 2021’den itibaren uygulanacak.

Yeni kanuna göre Rus vatandaşları artık yasal olarak kriptopara alıp satabilecek. Ancak kriptoparalar herhangi bir mal veya hizmet alım satımında ödeme aracı olarak kullanılamayacak.

Yeni yasa ile ticari firmaların yanı sıra ‘bankalar’ da kriptopara borsası kurabilecek. Yani Almanya ve ABD’nin ardından Rusya da kendi bankalarına müşterilerine Bitcoin vb. kriptopara hizmetleri sunma yetkisi tanıdı.

Dünyada ve ülkemizde bilimsel bakış açısından yoksun ve temelsiz bir şekilde kriptoparaların ve blokchain teknolojisinin devletleri ortadan kaldıracağını iddia edenler çok. Rusya’nın kriptopara yasası işte bu iddialara ağır bir darbe daha indirmiş oldu.

Sınırlı üretimi olan altın, sınırsız üretilen dolara alternatif bir para. 2020 Krizi’ni bastırmak için ABD’nin aşırı para basması ve faizlerin düşmesi ile altının nasıl son haftalarda tırmanışa geçtiğini görüyoruz. 2008 Krizi’nden sonra başlayan para basma çılgınlığına karşı bir çok devlet, Türkiye dahil kasasını altınla doldurmaya başlamıştı. Bugün bu tedbirlerinin karlı sonuçlarını alıyorlar.

Altın da herhangi bir devlet tarafından kontrol edilmiyor. Altını da ilk olarak kimin topraktan ayrıştırdığı ve kıymetli metal olarak kullandığı belli değil. Ama devletler açıkça altını dolara karşı kullanıyor, altın devletleri yıkmıyor. Öyleyse tıpkı altın gibi üretimi sınırlı olan ve herhangi bir kurum ya da devlete bağlı olmayan Bitcoin neden devletlere tehdit olsun.

İşte Başkan Putin söz konusu yasayı onaylayarak yukarıda anlattığım görüşlerin altına da imza atmış oldu.

Yasa imzalanmadan önce Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, işlettiği santrallerde Bitcoin madencileri için özel sahalar oluşturuyordu. Ülkenin soğuk iklimi ile meşhur Sibirya bölgesinde dünyanın en büyükleri arasında yer alan bir çok Bitcoin madenciliği tesisi var.

Bu gelişmeler olurken önemli bir haber de İran’dan geldi. Tahran yönetimi ülkedeki tüm elektrik santrallerine Bitcoin madenciliği yetkisi tanıdı.

Özellikle Amerika ve dolar ile problem yaşayan ülkeler, dış ticaretlerini devam ettirebilmek için tüm dünyada geçerli bir alternatif rezerv paraya ihtiyaç duyuyor. Bitcoin vb. kriptoparalar elektronik ortamda hiçbir engelle karşılaşmadan hızlı işlem olanağı sağladıkları için bu durumda tercih nedeni oluyor. İran uluslararası işlemlerde kullanabilmek için kendi başına dolar basamıyor. Ancak Bitcoin madenciliği gerekli ekipmana sahip olan herkese açık olduğu için enerji zengini ülke gayet kolay bir şekilde Bitcoin üretebiliyor.

Türkiye olarak suni gündemlerle meşgul olacağımıza bir an önce benzer adımları atmalıyız. Bugüne kadar takip edilen bekle gör politikası orta ve uzun vadede bize zarar verecek.

Merkez Bankası’nın dijital para çalışmaları ya da Takasbankın bankalarla birlikte oluşturduğu dijital altın veya resmi adı ile Biga Projesi çok faydalı faaliyetler. Ancak münferit ve proje bazlı çalışma yerine bu alanda bir ekosistem inşa etmemiz şart.

Özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı Bitcoin madenciliği Türkiye’de de teşvik edilmeli.

Bir an önce Türkiye de blokchain girişimleri ve kriptoparalar için yasal bir çerçeve oluşturmalı. Sadece yasa yapmak da yetmez. Sağlanacak başta vergi olmak üzere çeşitli avantajlarla İstanbul Finans Merkezini bir blockchain ve kriptopara cenneti haline getirmeliyiz. Bunları yaptığımız zaman hiç abartısız milyarlarca dolar sermayeyi Türkiye’ye çekmemiz işten bile değil. Çünkü yatırımcılardan milyarlarca dolar toplayan bir çok blockchain girişimi hala dünyada güvenilir yasal statü alabileceği, avantajlardan faydalanabileceği yeni yatırım üsleri arıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Erkan Öz

Erkan Öz, Siyaset Bilimi ve Gazetecilik eğitimi almasının ardından İHA’da habercilik hayatına başladı. Daha sonra aralarında the Wall Street Journal, Dow Jones Newswires, Al Jazeera ve DHA’nın da bulunduğu ulusal ve uluslararası yayın organlarında teknolojinin dünya ekonomisi üzerinde yaptığı etkileri inceleyen çalışmaları ile tanındı.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala