bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,545.83 0.39%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,252.13 2.49%
bnb
BNB (BNB) $ 607.16 0.40%
solana
Solana (SOL) $ 157.31 1.74%
xrp
XRP (XRP) $ 0.547643 0.04%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.499699 3.57%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.162027 2.17%

Rusya, CBDC İşlemleri için Komisyon Almayı Planlıyor

rusya cbdc islemleri icin komisyon almayi planliyor

Rusya Merkez Bankası yaklaşmakta olan dijital para birimi hakkında daha fazla ayrıntı açıklamaya devam ediyor. Son olarak Rusya Merkez Bankası, dijital ruble işlemleri için komisyon almayı planladığını bildirdi.

Rusya Merkez Bankası Finansal Teknolojiler Departmanı Direktörü Kirill Pronin, dijital ruble ile yapılan işlem komisyonlarının bankalardaki elektronik transfer komisyonlarından daha düşük olacağını ve kesinlikle Hızlı Ödeme Sisteminden daha yüksek olmayacağını açıkladı.

rusya cbdc islemleri icin komisyon almayi planliyor 2

Rusya Merkez Bankası CBDC’lerden Komisyon Alacak

Son dönemde birçok ülkenin odağında olan CBDC‘ler Rusya’nın da odağına yerleşmiş durumda. Daha önce de sizlere aktardığımız üzere Rusya Merkez Bankası, Ocak ayında dijital ruble platformunun bir prototipini test etmeye başlamayı planladığını açıklamıştı.

Ancak Dijital rublenin nasıl başlatılacağı ve formatı şu anda tartışma konusu. Son olarak “CBDC transfer komisyonlarının banka komisyonlarından düşük olacağı” açıklaması dikkat çekmiş durumda.

Rusya Ocak 2019 tarihinde hızlı ödeme sistemini (FPS) başlattı. FPS ile vatandaşlar telefon numarası ile birbirlerine para aktarabiliyor ve QR kodu kullanarak mal ve hizmetler için ödeme yapabiliyorlar. Bu sistemde aylık 100 bin rubleye kadar olan transferler ücretsiz olarak yapılıyor. Bu limitin aşılması dahilinde, transfer tutarının yüzde 0,5’i kadar bir komisyon alınıyor, ancak transfer başına 1.500 ruble’den fazlası alınmıyor.

Ancak yapılan açıklamalara göre belli bir limit sonrası Rusya Merkez Bankası, işlem komisyon ücreti almayı planlıyor.

Son olarak geçtiğimiz ay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Bitcoin gibi özel kripto para birimlerinin “hesap birimi olarak hareket edebileceğini” ancak “çok kararsız” olduklarını söylediğini hatırlatalım..

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala