Paribu.com verilerine göre Ripple’ın TL bazındaki günlük lineer ölçekteki grafiği aşağıda gösterilmiştir. Grafikte daire içine alınmış olan dip ve zirveler birleştirilerek elde edilen kanal çalışması gösterilmiştir. Ripple’ın fiyatı 1,45-1,50 TL civarlarındayken yaptığım paylaşımlarda, Ters Omuz Baş Omuz formasyonuna dikkat çekmiştim. Formasyon sonuç vererek fiyatlar 2,07 TL seviyelerindeki grafikte gösterilen kanalların en üstteki 6’ncı kanalın üst çizgi seviyesine son derece yaklaştıktan sonra düşüşe geçti. Gelinen noktada, grafikte gri alanla gösterilmiş olan temel kanalın orta çizgisi seviyesi tam olarak test edilmiş durumda. 1,48 seviyesindeki bu desteğin kırılması söz konusu olursa gri alanın alt çizgisi seviyesi olan 1,42 TL seviyeleri test edilebilir. Bu seviye aynı zamanda orta vadeli yükselen trend çizgisinin sağlayacağı destek olması açısından önemlidir. 1,40-1,42 aralığı altında kapanışlar gelmediği sürece orta vadeli yükselen trendin devam ettiği düşünülür.
Ripple’da Düşüş Nereye Kadar Devam Edebilir?
Aşağıdaki grafikte ise Ripple’da yaşanan son düşüşün teknik açıklaması ve olası hedefi gösterilmektedir. Grafikte gösterildiği gibi XRPTRY oluşturduğu bir Omuz-Baş-Omuz formasyonunun boyun çizgisini kırarak düşüşe devam etmektedir. Formasyon hedefi 1,20 seviyeleri olarak görülüyor ancak, OBO formasyonları trend dönüş formasyonlarıdır ve formasyon hedefleri minimum hedef olabilir. Aşağıdaki grafikte formasyonun hedefinin 1,20 TL civarlarında olduğu görülmektedir. Bu hedefe ulaşılırsa, yukarıdaki kanal analizine göre belirlemiş olduğumuz 1,40-1,42 aralığı da kırılmış olacak. Tabi böyle bir durumda Ripple’daki fiyatların belli bir süre için yatay ya da hafif eğimli düşen bir kanal içinde hareketi söz konusu olabilecektir. Bununla birlikte, Ripple’ın 2019 yıl sonunda görmüş olduğu en düşük seviye olan yaklaşık 1 TL seviyesinin üzerinde kalması, uzun vadeli yükselen trendde olduğu sonucunu değiştirmeyecektir.
Kısa vadede ise aşağıdaki grafikte siyah renkte gösterilmiş olan düşen trend çizgileri yukarı kırılmadıkça düşüşün devamı beklenir. Bu açıdan değerlendirildiğinde en dik düşen trend çizgisi 1,51 seviyesinde, sonraki düşen trend çizgisi ise 1,55-1,58 aralığında direnç gösterebilir.
Omuz Baş Omuz formasyonlarında fiyatlar boyun çizgisini kırdıktan sonra o boyun çizgisine doğru bir yükseliş yaşayabilirler. Böyle bir geri çekilmeden sonra genelde formasyon hedefine doğru düşüşe devam ederler. Ripple’da şu ana kadar böyle bir pull-back hareketi görülmüş değil. Olası böyle bir yükseliş durumu için boyun çizgisinin direnç göstereceği seviye yaklaşık 1,65 seviyeleridir.

Fibonacci Geri Çekilme Seviyelerine Göre Hedefler Neler?
Aşağıdaki grafikte ise XRP/TRY için fibonacci geri çekilme seviyeleri gösterilmiştir. 1 TL’den başlayan ve 2,07 seviyesinde son bulan yükselişin tamamının %50’sinden fazlası geri alınmış durumda. Dolayısıyla fiyatların bir sonraki desteğinin 1,42 seviyesindeki 0.618 katsayılı geri çekilme seviyesinde olduğu görülüyor. Bu katsayılı geri çekilme seviyesi sık rastlanılan bir seviyedir. Bu açıdan 1,42 desteği önemlidir. Bu seviye aynı zamanda, yukarıdaki grafikte gösterilmiş olan yükselen kanalın da alt çizgisi seviyesi olması açısından önemli. Dolayısıyla 1,42 seviyelerinin test edilmesi durumunda, buradan bir tepki yükselişinin olma ihtimali vardır. Yukarıda açıklanan Omuz Baş Omuz formasyon hedefinin de yaklaşık 1,20 TL seviyelerinde olması, 1,42 sevilerinin test edilmesi durumunda yaşanabilecek bir yükselişin tepki olarak sınırlı kalma ihtimalini artırmaktadır.

İndikatörler Ne Söylüyor?
Aşağıdaki günlük grafikte MACD, RSI ve STOCH RSI indikatörleri, fiyat alanındaki fibonacci geri çekilme seviyeleriyle birlikte gösterilmiştir. MACD ve RSI olumsuz görüntüsünü devam ettiriyor. Özellikle STOCH RSI’ın günlerdir aşırı satış bölgelerinde alabileceği minimum değerlere son derece yakın bir şekilde dalgalanarak devam etmesi, RSI’ın önümüzdeki günlerde kısa vadeli bir tepki yükselişi için bile olsa yönünü yukarı çevirme ihtimalini güçlendiriyor. Bu noktada, yukarıda açıklanan 1,42 TL seviyesini hatırlamakta fayda var. Özellikle STOCH RSI’ın bu bölgeden tekrar alış sinyali üretmesi durumunda belki de fiyatlar 1,42 civarlarını test etmiş olabilir. Bu ise kısa vadeli bir tepki yükselişi için fırsat verebilir.

ÖZETLE:
Destekler: 1,48 ve 1,42 (Önemli), 1,20-1,25 aralığı
Dirençler: 1,51 ve 1,55-1,58 ve 1,65
Bol kazançlar dilerim.