Ripple’ın (XRP) Bitstamp borsasından gelen verilerine göre dolar bazındaki haftalık grafiği aşağıdaki gibidir.
Tam olarak teyit edilmemiş olsa bile, orta çizgisinin çok iyi bir şekilde defalarca test edilmiş olması nedeniyle, uzun vadeli yükselen “olası” bir kanalın alt çizgisi seviyelerinde. 20 sent seviyesinden geçen bu çizgiden destek almış gibi görünüyor.
Uzun bir süredir devam eden düşen trend, 31.5 sent seviyesindeki bir önceki zirvenin aşılmasıyla birlikte, Dow Teorisine göre, yerini yükselen trende bırakacaktır.
Ripple’da Yükselişin Sinyalini Veren Formasyonlar
1. Uzun vadeli düşen trend sonundaki “Alçalan Takoz” formasyonu
Aşağıdaki haftalık grafikte gösterilen taranmış alan, alçalan takoz formasyonu görünümündedir. Bu formasyonlar düşen trendlerin sonunda ortaya çıkıyorsa trend dönüş formasyonu olarak değerlendirilir ve yakında trendin yön değiştireceğinin göstergesidir. Tabi ki formasyonların gerçekleşene kadar bir ihtimal olduğu unutulmamalı.
2. Uzun vadeli düşen trend sonundaki “Ters Omuz Baş Omuz” formasyonu
Aşağıdaki günlük grafikte TOBO gösterilmiştir. Bu formasyonların teyidini almak için işlem hacmini kontrol etmekte büyük fayda var. İşlem hacmi sol ters omuzdan sağ ters omuza doğru gidildikçe artıyor olması, formasyonun sonuçlanma olasılığını artırmaktadır.
Ters Omuz Baş Omuz (TOBO) formasyonları da trend dönüş formasyonlarının en önemlilerinden birisidir. Genelde orta ve uzun vadeli düşen trendlerin sonunda görülen bu formasyon trendin yakında yön değiştireceğinin sinyalini verir. Boyun çizgisinin geçtiği 25-26 sent seviyesinin üzerinde kapanışların gelmesi durumunda 33 sent seviyesindeki TOBO hedefi minimum hedeftir. TOBO gerçekleşmesi durumunda, uzun vadede çok daha yüksek fiyatları hedefleyebileceği düşünülür.
Alçalan takoz ve ters omuz baş omuz formasyonlarının, çok uzun zamandır devam eden uzun vadeli düşen trend sonunda ortaya çıkmış olmaları, ripple’da orta ve uzun vadede yükseliş trendinin yakında başlama ihtimalini güçlendirmektedir.
İndikatörler Ne Söylüyor?
Haftalık grafikte MACD, RSI ve STOCH RSI aşağıdaki grafikte gösterilmiştir. MACD’nin alış sinyali ürettiği açıktır.
Diğer taraftan RSI kendisi için geçerli bir düşen trend çizgisini aşmış durumda. Dolayısıyla fiyatlardaki aynı dönemde yaşanan düşen trendin kırılmasından önce RSI, yükselişin öncül sinyalini üretmiş olabilir. Bu durum, piyasalarda sık karşılaşılan bir durumdur.
STOCH RSI’ın aşırı alış bölgesine henüz geçmemiş olması, önümüzdeki haftalarda bunun gerçekleşmesi durumunda haftalık grafikteki RSI’ın da hızlı bir şekilde yönünü yukarı çevirmesini sağlayabilir. Bu durum, XRPUSD değerinin artması sonucu ortaya çıkacaktır.
Göstergeler genel olarak olumlu görünüyor.
Özetle;
XRPUSD için özellikle günlük grafikte yukarıda gösterilen Ters Omuz Baş Omuz formasyonundaki boyun çizgisinin aşılıp aşılmayacağı takip edilmelidir. 25-26 sent seviyelerindeki bu direnç aşılırsa, TOBO’nun gerçekleştiği kabul edilir ve orta ve uzun vadeli düşen trend yerini yükselen trende bırakmış olur. Böyle olası bir yükseliş trendine geçildiğinin teyidi ise 31.50 sent seviyesindeki bir önceki zirvenin aşılması durumudur.
Diğer taraftan 20 sent seviyesinin altında kapanışların gelmesi durumunda orta ve uzun vadeli görünüm bozulabilir.
Her Pazartesi ve Çarşamba teknik analiz paylaşımlarımda görüşmek üzere. Bol kazançlar dilerim.
Elinize sağlık