bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,964.14 4.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,135.05 3.73%
bnb
BNB (BNB) $ 606.77 0.35%
solana
Solana (SOL) $ 146.33 7.24%
xrp
XRP (XRP) $ 0.523184 5.14%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471124 6.16%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.149978 7.71%

Ripple (XRP) Nedir, Nasıl Alınır? 1 XRP Ne Kadar? Satın Alma Rehberi

ripple palau cumhuriyeti icin stablecoin olusturdugunu acikladidd

Bu soruya yanıt vermeden önce kripto para nedir sorusunu yanıtlayalım. Kripto para işlemlerin gizli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için kriptografi kullanan varlıklardır. Ripple (XRP), blockchain tabanlı ödeme altyapısı sağlayan firmadır. Ayrıca ödeme işlemleri için çıkardıkları XRP coin’iyle bilinir. Şu an birçok büyük firmayla anlaşan firma, ödeme altyapıları konusunda dünyanın en iyi firmalarından birisi olarak bilinir. Ancak piyasa manipülasyonu ve dolandırıcılıktan dolayı firma yöneticileri ABD Menkul Kıymetler Komisyonu (SEC) ile ciddi sıkıntılar yaşıyor.

XRP/TRY Grafiği

XRP/USD Grafiği

Ripple’ın Özellikleri

Ripple, SWIFT sisteminden ziyade açık kaynaklı platform olarak işlev görür. Bu sayede farklı itibari para birimleri herhangi bir sorun olmaksızın rahatlıkla yollanabilir. İkinci olarak, Ripple global bir ödeme ağı olduğu ve dünyanın önde gelen finansal kuruluşlara ödeme altyapısı alanında hizmet sunar. Kendi kripto parası XRP ise itibari paraların dönüşümünde hızlıca gerçekleşmesi için kullanılır. Böylece bankalar hedging maliyetlerini azaltmış olur.

Kripto Para Olarak XRP

unlu avukattan xrp yorum ve analizi xrp nedir 13932173 1973 amp

XRP, Ripple ağında itibari para birimleri arasında köprü işlevi görür ve hiçbir para birimini dışlamaz. Ayrıca para birimlerinin kendilerine ait köprüleri vardır. Bu sayede herhangi bir para birimi rahatlıkla Ripple ağından geçebilir. Son olarak, para birimleri arasında birden fazla köprü kullanılabilir, bu da Ripple’ın ödemeler konusunda geniş bir esneklik sunar ve kullanıcılar arasında güven sağlanmış olur.

Ripple köprülerinde nakit tutmak, para birimleri arasındaki dalgalanmalara karşı ciddi riskler oluşturur. Eğer köprüler kendi gerekliliklerini yerine getirmezse paralarının değerini kaybedebilirler. Kullanıcılar ise köprülere güvenmemeleri durumunda başka köprüleri işlemleri gerçekleştirmek için kullanıp güvenilmez köprüleri ağdan dışlayabilirler. Böylece gereklilikler güvenilir köprüler üzerinde yoğunlaşmış olur. Partiler arası risk de kripto paralar üzerinden geçmez çünkü kripto paralar başka kullanıcılar için yükümlülük değildir.

Ripple Nasıl Çalışır?

Ripple ağı, bilinen mutabakat algoritmaları ile çalışmaz. Aksine, işlemler mutabakat protokolüne dayanır ve protokol ise hesap miktarlarını ve işlemleri onaylamak için kullanılır. Mutabakat algoritması ise Ripple sisteminde çift harcama sorununun çözümü için hayati önem taşır. Ripple kullanıcıları birden fazla köprü kullanabilir ama sadece ilk işlemi geçerlilik kazanır. Ripple ağındaki node’lar ise çoğunluğa göre hareker ederler ve onaylama işlemi genelde 5 saniyedir. Ripple ağı merkezsiz olduğu için kararlar node’lar tarafından verilir.

Ripple, ağdaki tüm yükümlülükleri tutar. Yükümlülükler ise Ripple cüzdanları üzerinden gerçekleşir. Finansal geçmiş tamamen herkese açık olsa da, verileri tek bir kişiye bağlayan hiçbir şeye rastlanmaz. Böylece kullanıcıların isimleri gizli kalır. Ama yine de kullanıcıların işlem ve yükümlülük bilgileri ağda çalışan herkes tarafından görülebilir.

Ripple’ın Avantajları

Ripple, SWIFT protokolünün güvenliğini, hızını ve verimliliğini artıran uygulama olmuştur. Özellikle Ripple’ın ödeme sistemi olarak başarısı, finansal kuruluşların SWIFT sistemini adım adım terk etmeleri için önemli bir temel oluşturdu. Ayrıca kur dalgalanmalarına karşı daha iyi önlem alınabilmesi sayesinde birçok finansal kuruluş için ana ödeme kanalı olduğunu söyleyebiliriz. İkinci olarak, Ripple ağında işlem gerçekleştirme maliyetinin bedavaya çok yakın olması ise bankaların sınır ötesi ödemeleri için önemli bir maliyet kaleminden kurtarıyor. Son olarak, kullanıcılar Ripple’ın düşük maliyetli ve hızlı fon transfer sistemi ile birlikte fonlarının çok daha fazlasını ellerine geçirebilirler.

Ripple Nasıl Satın Alınır?

Ripple (XRP) satın almak için, ilk olarak Ripple alım satımına olanak sağlayan borsalardan birinde hesap açmanız gerekir. Ardından gereken tüm onaylama işlemlerini yaptıktan sonra hesabınıza para transferleri yaparak Ripple alım satım işlemlerine başlayabilirsiniz

Türk Lirası ile Ripple (XRP) Satın Alma

Ripple’ı TL ile satın almak için, ilk olarak borsada XRP/TRY çiftinin olup olmadığını kontrol etmek lazım. Ardından satın alma işlemi için ya TL odaklı bir cüzdan kullanmanız ya da borsadaki TL bakiyeniz üzerinden işlem yapmanız, eğer ikisi de yoksa kredi kartı üzerinden işlem yapmanız gerekir. Ama borsalar, zaman içinde üçünü parti ödeme uygulamaları ve banka hesapları üzerinden transfer olanakları sağladılar.

Kredi Kartıyla Ripple Satın Alma

Kredi kartıyla Ripple saton almak için öncelikle bir kripto para alım satım platformuna kayıt olmanız gerekiyor. XRP/TRY paritesini seçtikten sonra satın almak istediğinizi belirleyerek alım satım işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. İkinci adımda kredi kartı bilgilerinizi ve faturalandırma adresinizi doldurduktan sonra kredi kartınızla XRP satın alabilirsiniz. İşleminizin başarılı bir şekilde onaylanması sonrasında satın aldığınız XRP’ler doğrudan borsadaki cüzdanınıza aktarılacak.

Üçüncü Parti Uygulamalar ile Ripple Alma

Üçüncü parti uygulamaları, Merkez Bankası tarafından 30 nisanda yasaklansa da, üçüncü parti uygulamalar farklı ülkelerin borsalarında işlem gerçekleştirmek için etkin bir yöntem olabilir. Bunun için ilk olarak bankanızdan fon transferi gerçekleştirmeniz gerekir. Ardından, üçüncü parti uygulaması üzerinden aktarılan fonu kripto para borsasına aktararak alım işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

EFT/Havale İşlemleri ile XRP Satın Alma

EFT/Havale işlemleri aracılığıyla XRP satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra borsalar üzerinden alım gerçekleştirebilirsiniz.

Binance Üzerinden Ripple Satın Alma

Binance üzerinden Ripple satın almak için ilk olarak Binance hesabınıza bağlanmanız gerekir. Ama eğer Binance hesabınız yoksa ilk olarak Binance hesabı açmanız gerekir. Hesabı açmak için, ilk olarak isim, soyismi, mail adresinizi ve şifrenizi yazmanız gerekir. Ardından istenen bilgileri yazdıktan sonra borsa hesabınıza giriş yapabilirsiniz. Ama borsada alım satım işlemlerini gerçekleştirmek için kimlik doğrulama kısmını geçmeniz gerekir. Burada sizden belli başlı dokümanları yüklemenizi ister ve doğrulama aşamasının ilk kısmını geçtikten sonra kamera ile yüzünüz doğrulandıktan sonra Ripple alım satımına başlayabilirsiniz. Ayrıca, borsa hesabınız üzerinden güvenlik ayarlarını gerçekleştirmenizi öneririz Böylece fonlarınızın istenmeyen kişilerin eline geçmesinin önüne geçilmesi kolaylaşır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala