bitcoinBTC/TRY
1.093.939,06 TL 0,14%
ethereumETH/TRY
59.253,92 TL 0,71%
tetherUSDT/TRY
28,95 TL 0,03%
bnbBNB/TRY
6.596,35 TL 0,17%
xrpXRP/TRY
17,56 TL 0,40%
solanaSOL/TRY
1.726,16 TL 0,52%
usd-coinUSDC/TRY
28,94 TL 0,10%
staked-etherSTETH/TRY
59.178,66 TL 0,63%
cardanoADA/TRY
10,90 TL 1,72%
dogecoinDOGE/TRY
2,41 TL 3,05%

Paylaş

Raydium Hacker’ı Harekete Geçti: 2.7 Milyon Doları Tornado’ya Aktardı

raydium hackeri harekete gecti 2 7 milyon dolari tornadoya aktardi1

Son günlerde siber saldırılar ile ele geçirilen varlıklar hareket geçmeye başladı. Birkaç gün önce Harmony Bridge saldırısı sonrası belirlenen cüzdanlar aktif hale gelmişti. Bugün de Raydium saldırısından sonra etiketlenen bir cüzdan harekete geçti. Raydium’a yapılan siber saldırı sonrası çalınan 2.7 milyon dolarlık Ethereum’un (ETH) Tornado Cash aracılığıyla aklandığı tespit edildi.

Raydium’dan Çalınan Varlıklar Tornado’ya Aktarıldı

Güvenlik şirketi CertiK, 19 Ocak’ta Raydium saldırısıyla bağlantısı bir Etherum adresinin 2.7 milyon doları Tornado Cash ile akladığı bildirildi. Solana blockchain merkezli bir borsa olan Raydium, aralık ayında siber saldırıya uğramış ve 4 milyon doların üzerinde varlık çalınmıştı. Hacker, Raydium‘un akıllı sözleşmeleri anahtarlarına yaptığı saldırı sonrası likidite havuzu token’larını hesabına aktarmıştı. Hacker daha sonra çaldığı token’ları Ethereum’a çevirmişti. Olayın üzerinden yaklaşık bir ay geçtikten sonra Etherscan tarafından Raydium siber saldırısının faili olarak etiketlenen adresteki varlıklar harekete geçti ve 2.7 milyon dolar Tornado Cash‘e aktarıldı.

raydium hackeri harekete gecti 2 7 milyon dolari tornadoya aktardi2

ABD Hazine Bakanlığı, 8 Ağustos’ta Tornado Cash‘i yaptırım listesine eklemişti. Bakanlık, Tornado Cash aracılığıyla siber suçlardan elde edilen gelirlerin aklandığını iddia etmişti. Buna göre 2019 yılında kurulan Tornado Cash’ten 7 milyarı aşkın kripto para aklanmıştı.

Blockchain analitik şirketi Chainalysis, yaptırımlar rağmen Tornado Cash’e işlemlerin tamamen durmadığını açıklamıştı. Chainalysis’e göre yaptırımların yürürlüğe girmesini takip eden 30 günde Tornado Cash’e girişler yüzde 68 oranında düştü. Şirketin açıklamasında yaptırımların hizmetileri aksattığı ancak kullanımını tamamen ortadan kaldırmadığını belirtti.

Diğer yandan Kuzey Koreli hacker grubu Lazarus’un hafta başında Harmony Bridge’den çaldığı 41.000 Ethereum Railgun aracılığıyla taşınmıştı. Binance CEO’su CZ, hacker fon hareketini tespit ettiklerini ve Huobi ile birlikte 124 Bitcoin’i kurtardıklarını bildirmişti.

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç

Göker Bilgiç, Kasım 1992'de İstanbul'da doğdu. İlkokul ve lise öğrenimini İstanbul'da gördü. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında bilimsel araştırmalarda görev aldı. 2015 yılında Dünya gazetesinde haber editörü olarak mesleğe ilk adımını attı. Dünya'da farklı dönemlerde 5 yıla yakın çalıştı. Bu sürenin son 3 aylık kısmı Dünya kadrolarınca yayın hayatına başlayan Ekonomi gazetesinde geçti. Bazı dergi ve haber platformları ile reklam ajanslarında yine editör veya metin yazarı olarak mesai harcadı. 2018 yılında blockchain ve kripto paralar ile tanıştı. 2023 yılı Ocak ayından bu yana Btchaber.com'da editör olarak görev yapıyor. Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema programında lisansüstü eğitimine devam ediyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
No coins selected
Bağlantıyı kopyala