bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,637.32 1.39%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,086.80 0.02%
bnb
BNB (BNB) $ 559.10 0.98%
solana
Solana (SOL) $ 144.08 3.58%
xrp
XRP (XRP) $ 0.498568 0.63%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471808 3.42%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.15188 0.29%

Rapor: Nvidia’nın ETH Madenciliği için Aldığı Karar Anlamsız

rapor nvidianin eth madenciligi icin aldigi karar anlamsiz

Kripto madenciliği denilince en önemli ekipmanların başında ekran kartları yer alıyor. Bu pazarın önemli oyuncularından biri olan Nvidia, bir süre önce kripto madencilerinin aleyhine bir karar almıştı. Şirket, oyun topluluğu ile kripto madencileri arasındaki tercihini oyuncuların tarafından kullandı. Ancak Nvidia tarafından alınan karar ETH madenciliği için engel teşkil etmedi gibi duruyor.

rapor nvidianin eth madenciligi icin aldigi karar anlamsiz 2

Nvidia’nın ETH Madenciliği Kararı Boşa mı Çıktı?

Nvidia, Mayıs 2021’de RTX 3000 grafik kartı serisinin hash gücünü azaltacağını açıkladı. Şirkete göre, Lite Hash Rate (LHR) olarak isimlendirilen güncelleme, Ethereum madenciliğini yüzde 50 daha verimli hale getirdi. Şimdi ise bu hamlenin sonuçları konuşuluyor.

Pc Gamer‘daki yeni bir rapora göre, şirketin çabaları boşa gitmiş olabilir. Madencilik havuzu sağlayıcısı NiceHash, LHR’nin tanıtılmasının “madencilerin cesaretini kırmadığını” söyledi. 

Ethereum madenciliği yapmak için LHR ve LHR olmayan GPU’ların karışımını kullanan bir başka madenci, LHR’nin anlamsız olduğunu ve yazılım güncellemesinin “madenciler için bir anlaşma bozucu olmadığını” söyledi. İsmi verilmeyen madenci, bu karışık GPU ile her ay 4.500 dolar kazandığını belirtti.

Başarısızlığın birkaç tane sebebi bulunuyor.

Bunlardan biri, kısılmış GPU’ların kilidinin açılabilir. Bu da onları LHR olmayan GPU’lar kadar verimli hale getirebilir.

Bir diğeri ise madencilerin hala Ethereum‘un yanında az bilinen kripto para birimlerini de kullanabiliyor olması.

Ethereum ağı ilerleyen dönemde iş katını (PoW) madencilik algoritmasından hisse kanıtı (PoS) algoritmasına geçecek. Bu da grafik kartları üzerindeki savaşta önemli bir rol oynayacak.

Bitcoin tarafında da kullanılan PoW algoritması, madencilerin ağdaki işlemleri doğrulamak için 7/24 güçlü bilgisayarları çalıştırması gerektiği anlamına geliyor. Bunun sonucunda madenciler ödüllendiriliyor. Bu da ne kadar çok madencilik makinesi varsa o kadar çok ödül anlamına geliyor.

Bunun yerine gelecek olan PoS algoritması ise ekonomik teşviklere dayanıyor. Stake edilen para birimi ne kadar fazlaysa ağın ödülünü kazanma olasılığı o kadar artıyor. Ağı doğrulamak için iyi bir iş çıkarmamak da stake edilen tokenlardan bazılarının kaybedilebileceği anlamına geliyor. Bu yüzden Ethereum‘daki geçiş tamamlandığında güçlü bilgisayar çipleri yarışın sonunu getirebilir. Ancak, GPU üreticileri, rakip iki müşteri tabanının taleplerini nasıl karşılayacağına karar vermek zorunda.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Hazal Orta

Hazal, 1990 yılında, ailenin tek çocuğu olarak, İstanbul’un Fatih ilçesinde doğdu. Hayatının ilk 18 yılını İstanbul’da geçirdikten sonra üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği okumak için Isparta’nın yolunu tuttu. Eğitim hayatı boyunca yalnızca stajlarda turizm sektörüyle ilgilendi. Üniversite eğitiminin ilk yıllarında Work&Travel programıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde üç aylık bir turizm deneyimi elde etti ve bu kariyerini, burada noktaladı. Eğitimi boyunca hiçbir gün bile turizmde bir kariyer hedeflemediği için okul biter bitmez kendine yeni bir çıkış aradı. Yazmaya ve yazılı basını takip etmeye olan ilgisiyle birlikte de kendini bilgisayar başında haber yazmaya çalışırken buldu. Editörlük kariyerine 2012 yılında, otomobil haberleri yazmaya çabalayarak başlayan Hazal, kariyerinin ilk yıllarında hem haberciliğin hem de dijital yayıncılığın dinamiklerini öğrenmeye başladı. SEO kelimesiyle tanışması da bu yıllara dayanıyor. Yaklaşık 6 yıl boyunca yerli ve yabancı basını yakından takip ederek en doğru bilgiyi, hızlı ve sade bir şekilde okurlarla buluşturmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendi. 6 yıllık bu otomotiv haberleri geçmişinin ardından ise soluğu teknoloji basınında aldı. Teknoloji basınındaki kariyerine Yazı İşleri Müdürü olarak başlayan Hazal, içerik üretiminin yanında yönetimi konusunda da önemli deneyimler elde etti. Bu süreçte hem teknoloji hem de otomotiv basınındaki bazı dergilerde de Yazı İşleri Müdürü ve Editör olarak görev alarak, basılı yayınlara dair de tecrübeler edindi. Farklı ekiplerle ve farklı sektörlerde çalışmanın çok yönlülüğe önemli katkılar sağladığını düşünen Hazal, yeni dönemde ise uzun suredir heyecan duyduğu blockchain teknolojisine daha fazla ilgi göstermeye başladı ve kariyerine de, teknolojiyle olan dirsek temasını kesmeden, bu doğrultuda devam etmeye karar verdi. Teknolojinin kanatları altındaki blockchain, NFT ve kripto para terimlerine aşina olan Hazal’ın yolu da böylelikle Kriptomeda ile kesişmiş oldu. BTCHaber.com'da Yönetici Editör görevini üstlenen Hazal, yazmaya bu çatı altında devam ediyor. Boş zamanlarında farklı alanlarda okumalar yapan Hazal, iyi yazmanın çok okumaktan geçtiğine inanıyor. Bilgisayar başından kalktığında ise soluğu dijital içerik platformlarında alıyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala