bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,357.85 1.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,550.35 1.41%
bnb
BNB (BNB) $ 618.74 5.25%
solana
Solana (SOL) $ 187.86 0.23%
xrp
XRP (XRP) $ 0.637794 2.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.66432 1.52%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.217585 1.15%

Proof-of-Burn (PoB) Nedir?

proof of burn pob nedir

Proof of burn, tüm katılımcı node’ların blockchain ağının durumu hakkında bir araya gelip anlaşmaya varmasına olanak sağlayan fikir birliği (konsensüs) algoritmalarından biri.

  • Proof-of-Burn, herhangi bir blockchain’de çifte harcama problemini çözmek için kullanılıyor.
  • Proof-of-Burn fikir birliği algoritmasıyla çalışan ağlarda kullanıcılar kripto paralarını yakarak madencilik yapma hakkı kazanır ve karşılığında ödül elde ederler.

Proof-of-Burn (PoB) nedir?

Proof-of-Burn (PoB), Proof-of-Work (PoW) ile karşılaştırıldığında minimum enerji tüketimine sahip bir blockchain fikir birliği algoritması.

Proof-of-Burn’ü kullanan merkezsiz protokoller, madencilerin coin’lerini yakmasıyla fikir birliğine varırlar.

Konuya hakim olmayanlar için coin yakma (coin burn) işleminin bir kripto paraların kalıcı olarak dolaşımdan çıkarılması işlemidir. Söz konusu kripto para biriminin toplam arzını azaltır. Çoğunlukla bir kripto para biriminin enflasyon oranını azaltmak için kullanılan coin yakma işlemi Proof-of-Burn fikir birliği algoritmasında fikir birliği algoritması olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak Bitcoin gibi PoW tabanlı kripto paralardan farklı olarak Proof-of-Burn işlemleri doğrulamak için fiziksel madencilik teçhizatları yerine sanal madencilik ekipmanları kullanıyor. Daha da basitçe anlatmak gerekirse, Proof-of-Burn ağına madenci olarak katılmak ve ödül kazanmak isteyenlerin coin yakma işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor.

Kullanıcılar ne kadar fazla coin yakarlarsa madencilik güçleri de o kadar artar. Bu durumun tam tersi de geçerli. Tıpkı Proof-of-Work fikir birliği algoritmasında olduğu gibi madencilik gücünün yüksek olması, blok bulma hızını da artırıyor. Bu nedenle daha fazla coin yakan madencilerin daha fazla ödül kazandığını belirtelim.

Proof-of-Burn kanıtı (PoB) ağlarında, coin yakma işlemi coin’lerin bir “yakım adresine” gönderilmesini içerir. Yiyen adres (eater address) veya yakan adres (burner address) olarak adlandırılan bu adresler herkes tarafından açık olarak doğrulanabilir ancak hiç kimse tarafından erişilemez. Yiyen adreslerinin rastgele belirlendiğini ve özel anahtarları olmadığını unutmayın.

PoB mekanizmasının yeni bir fikir birliği algoritması türü olduğunu unutmayın. Bu nedenle, henüz büyük ağlarda başarılı bir şekilde çalıp çalışmadığı test edilmemiştir. Proof-of-Burn mekanizmasının avantajları arasında sürdürülebilir olması ve madencilik sürecinin son derece merkezsiz olması yer alıyor.

Proof-of-Burn’ün avantajları ve dezavantajları

Proof-of-Burn’ün sunduğu en büyük avantajlardan biri düşük maliyet. Diğer fikir birliği algoritmalarıyla karşılaştırıldığında Proof-of-Burn çok daha ekonomiktir. Örneğin, PoW çok fazla enerji tüketen güçlü bilgisayar sistemleri gerektirirken, PoB’nin donanım gereksinimleri düşük kalır.

PoB, madencileri yeni bloklar oluşturmak için coin’lerinin bir kısmını yakmaya zorlar ve bu da güvenlik seviyelerini yüksek tutar.

Proof of Burn’ün bazı dezavantajları da var. Henüz yaygın olarak kullanılmayan Proof-of-Burn’ün geliştirilmesi gereken birçok özelliği bulunuyor. Bununla birlikte Proof-of-Burn manipüle edilebilir. Çünkü nispeten fazla fona sahip olan madenciler daha çok coin yakarak diğerlerinden daha fazla ödül kazanabilir. Bu da merkezsizlik konusundaki endişeleri artırıyor.

Hangi kripto para birimleri Proof-of-Burn kullanır?

POB kullanan önemli kripto para birimleri arasında Slimcoin (SLM), Counterparty (XCP) ve Factom (FCT) yer alıyor. Bazı coin’ler token ihracı ve bakımı için Proof-of-Stake ve Proof-of-Burn’ün bir kombinasyonunu kullanıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala