bitcoinBTC/TRY
1.092.491,67 TL 1,20%
ethereumETH/TRY
58.806,10 TL 1,63%
tetherUSDT/TRY
28,95 TL 0,06%
bnbBNB/TRY
6.587,66 TL 1,19%
xrpXRP/TRY
17,47 TL 1,75%
solanaSOL/TRY
1.727,32 TL 2,60%
usd-coinUSDC/TRY
28,95 TL 0,23%
staked-etherSTETH/TRY
58.798,28 TL 1,61%
cardanoADA/TRY
10,84 TL 3,24%
dogecoinDOGE/TRY
2,38 TL 2,03%

Paylaş

Proof-of-Burn (PoB) Nedir?

proof of burn pob nedir

Proof of burn, tüm katılımcı node’ların blockchain ağının durumu hakkında bir araya gelip anlaşmaya varmasına olanak sağlayan fikir birliği (konsensüs) algoritmalarından biri.

  • Proof-of-Burn, herhangi bir blockchain’de çifte harcama problemini çözmek için kullanılıyor.
  • Proof-of-Burn fikir birliği algoritmasıyla çalışan ağlarda kullanıcılar kripto paralarını yakarak madencilik yapma hakkı kazanır ve karşılığında ödül elde ederler.

Proof-of-Burn (PoB) nedir?

Proof-of-Burn (PoB), Proof-of-Work (PoW) ile karşılaştırıldığında minimum enerji tüketimine sahip bir blockchain fikir birliği algoritması.

Proof-of-Burn’ü kullanan merkezsiz protokoller, madencilerin coin’lerini yakmasıyla fikir birliğine varırlar.

Konuya hakim olmayanlar için coin yakma (coin burn) işleminin bir kripto paraların kalıcı olarak dolaşımdan çıkarılması işlemidir. Söz konusu kripto para biriminin toplam arzını azaltır. Çoğunlukla bir kripto para biriminin enflasyon oranını azaltmak için kullanılan coin yakma işlemi Proof-of-Burn fikir birliği algoritmasında fikir birliği algoritması olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak Bitcoin gibi PoW tabanlı kripto paralardan farklı olarak Proof-of-Burn işlemleri doğrulamak için fiziksel madencilik teçhizatları yerine sanal madencilik ekipmanları kullanıyor. Daha da basitçe anlatmak gerekirse, Proof-of-Burn ağına madenci olarak katılmak ve ödül kazanmak isteyenlerin coin yakma işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor.

Kullanıcılar ne kadar fazla coin yakarlarsa madencilik güçleri de o kadar artar. Bu durumun tam tersi de geçerli. Tıpkı Proof-of-Work fikir birliği algoritmasında olduğu gibi madencilik gücünün yüksek olması, blok bulma hızını da artırıyor. Bu nedenle daha fazla coin yakan madencilerin daha fazla ödül kazandığını belirtelim.

Proof-of-Burn kanıtı (PoB) ağlarında, coin yakma işlemi coin’lerin bir “yakım adresine” gönderilmesini içerir. Yiyen adres (eater address) veya yakan adres (burner address) olarak adlandırılan bu adresler herkes tarafından açık olarak doğrulanabilir ancak hiç kimse tarafından erişilemez. Yiyen adreslerinin rastgele belirlendiğini ve özel anahtarları olmadığını unutmayın.

PoB mekanizmasının yeni bir fikir birliği algoritması türü olduğunu unutmayın. Bu nedenle, henüz büyük ağlarda başarılı bir şekilde çalıp çalışmadığı test edilmemiştir. Proof-of-Burn mekanizmasının avantajları arasında sürdürülebilir olması ve madencilik sürecinin son derece merkezsiz olması yer alıyor.

Proof-of-Burn’ün avantajları ve dezavantajları

Proof-of-Burn’ün sunduğu en büyük avantajlardan biri düşük maliyet. Diğer fikir birliği algoritmalarıyla karşılaştırıldığında Proof-of-Burn çok daha ekonomiktir. Örneğin, PoW çok fazla enerji tüketen güçlü bilgisayar sistemleri gerektirirken, PoB’nin donanım gereksinimleri düşük kalır.

PoB, madencileri yeni bloklar oluşturmak için coin’lerinin bir kısmını yakmaya zorlar ve bu da güvenlik seviyelerini yüksek tutar.

Proof of Burn’ün bazı dezavantajları da var. Henüz yaygın olarak kullanılmayan Proof-of-Burn’ün geliştirilmesi gereken birçok özelliği bulunuyor. Bununla birlikte Proof-of-Burn manipüle edilebilir. Çünkü nispeten fazla fona sahip olan madenciler daha çok coin yakarak diğerlerinden daha fazla ödül kazanabilir. Bu da merkezsizlik konusundaki endişeleri artırıyor.

Hangi kripto para birimleri Proof-of-Burn kullanır?

POB kullanan önemli kripto para birimleri arasında Slimcoin (SLM), Counterparty (XCP) ve Factom (FCT) yer alıyor. Bazı coin’ler token ihracı ve bakımı için Proof-of-Stake ve Proof-of-Burn’ün bir kombinasyonunu kullanıyor.

Tuncay Aydıner

Tuncay Aydıner

1997 yılında Rize’de doğan Tuncay İlkokul ve Ortaokul eğitimini 9 Mart İlköğretim Okulu’nda aldı. Lise eğitimini Çayeli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde tamamladı. Tuncay, tarihe dış politikaya ve hukuka duyduğu ilgi nedeniyle üniversite eğitimine Erzurum Atatürk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde devam etti. 2016 yılında yaptığı araştırmalar neticesinde kripto paralarla ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenmeye başlayan Tuncay, 1 yıllık bir çalışmanın ardından bu alanda içerikler üretmeye başladı. Tuncay, üniversite yıllarında yerli ve yabancı birçok kripto para projesinde rol alarak kripto para sektörüyle bağlarını iyice güçlendirdi. Henüz lise yıllarında gazeteciliğe ilgi duyan Tuncay, üniversite yıllarında internet dünyasına adım attı ve 2018 yılında sırasıyla Coinografi.com ve CoinBilgi.net sitelerini kurdu ve yönetti. Tuncay, üniversite yıllarından bu yana gününün tamamını kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle ilgilenerek, bu konuda araştırmalar yaparak geçiriyor. Tuncay’ın kripto para alanında ilgilendiği başlıca konular arasında ödeme sistemleri, NFT ve merkezsiz finans protokolleri yer alıyor. Tuncay Blockchain teknolojisine, kripto paralara, teknolojik dönüşüme, ekonomiye duyduğu ilgi nedeniyle bu alanda yüksek lisans eğitimi için yönünü dijital dönüşüm konusunda Avrupa’ya liderlik eden Baltık ülkelerine çevirdi ve 2021 yılının Ocak ayında Letonya Riga Teknik Üniversitesi Business Informatics bölümünden kabul aldı. 2021 yılının Ocak ayında Kriptomeda bünyesine katılan Tuncay, Coinkolik.com, BTCHaber.com ve CoinBilgi.net platformlarının Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütüyor. Üniversite yıllarında girişimcilik ve doğa Sporları kulüplerinde aktif rol alan Tuncay başta futbol ve hentbol olmak üzere spora, bilgisayar ve konsol oyunlarına, fotoğrafçılığa, araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye büyük ilgi duyuyor. Kripto para ekosisteminde spesifik olarak NFT’lerle ilgilenen Tuncay, bununla birlikte Solana, Polkadot ve Avalanche gibi akıllı sözleşmeleri ve merkezsiz finans protokollerini destekleyen projeleri yakından takip ediyor. Tuncay, Mahatma Gandhi’in “Dünyada görmek istediğin değişimin bir parçası ol.” sözünden ilham alıyor. Bu bağlamda geleneksel finansal sistemin temellerinden çatırdadığını ve dijital paraların insanlığın geleceği olduğunu düşünmesi nedeniyle kripto para ekosisteminin geniş kitlelerce benimsenmesi için çalışmalar yürütüyor. Tuncay, kripto varlıkların paranın çehresini temelden değiştirebileceğine inanıyor.

Yanıt verin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
No coins selected
Bağlantıyı kopyala