bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,149.72 1.18%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,250.25 0.44%
bnb
BNB (BNB) $ 606.58 0.50%
solana
Solana (SOL) $ 157.04 0.18%
xrp
XRP (XRP) $ 0.537556 1.91%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.489308 4.40%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.159504 1.07%

Polygon zkThon Düzenliyor

polygon iStock 1199144987

Son zamanların en önemli konularından zero-knowledge konusunda ismine ZkThon denilen bir mini hackhaton da Polygon tarafından düzenleniyor.

Geçtiğimiz yıl blokzincir ekosisteminde “Hackhaton Yılı” oldu desek yeridir. Dünya genelinde birçok hackathon düzenlendi ve bu hackathonlar, blokzincir ekosistemine büyük bir değer kattı. Türkiye’de de önemli hackathonlar gerçekleştirildi ve bu etkinlikler, yerel geliştiricilerin blokzincir teknolojilerine olan ilgisini artırdı. Hackhatonlar önemli, çünkü sadece bir yarışma değil. Bu etkinlikler sayesinde, blokzincir teknolojileri daha hızlı bir şekilde gelişiyor ve daha geniş bir kitleye ulaşıyor. Ayrıca, hackathonlara katılan geliştiricilerin blokzincir teknolojilerine olan ilgisi artıyor ve bu da blokzincir ekosisteminin büyümesine katkı sağlıyor. Bu yıl biraz daha hackhatonlarda da dikeyleşme göreceğiz gibi duruyor. Son zamanların en önemli konularından zero-knowledge konusunda ismine ZkThon denilen bir mini hackhaton da Polygon tarafından düzenleniyor. Bu Polygon’un ileride yapacağı zk odaklı çalışmalardan sadece biri, ekip bu konuya çok önem veriyor.

Bu konuda bilgi vermeden önce Polygon teknolojisini takip edenler için bir kaç noktadan bahsetmek istiyorum. Polygon bilindiği üzere ilk başta plasma ve PoS köprüleri ile popüler oldu fakat gün geçtikçe farklı teknolojik yaklaşımlar geliştiriyor. Özellikle Polygon Supernets ve Polygon zkEVM ekibin en önemsediği konular arasında. Bu hackhatonun da kapsamı olan zkEVM’e kısaca bakalım:

zkEVM, Polygon ağındaki Ethereum Virtual Machine (EVM) uygulamalarını ölçeklendirme ve geliştirme için tasarlanmış bir katman-2 çözümü. İsmini, zero-knowledge (sıfır bilgi) protokollerini kullanarak ölçeklendirme çözümü sağladığından dolayı almış.

Polygon’da, zkEVM şu işe yarıyor.  Özellikle Ethereum ağındaki uygulamaların Polygon’a taşınmasını kolaylaştırmak ve bu uygulamaların ölçeklenebilirliğini artırmak için geliştiriciler tarafından kullanılıyor. Peki “Taşınınca ne olacak?” derseniz, bir çok Ethereum alternatifi gibi  Polygon ağı da düşük işlem ücretleri, hızlı işlem süreleri ve ölçeklenebilirlik vaad ediyor. Bir yandan da Ethereum ağının güvenliği ve işlevselliğini sağlayacağını söylüyor.

Meraklısı için zkEVM kullanılan bir akıllı sözleşme örneğini paylaşayım.

Bu kod özetlenen mesajlar üzerinde çalışan basit bir mesajlaşma uygulaması. zk-SNARK’lar, mesajların özetlerinin kimlik doğrulamasını sağlamak için kullanılıyor.

Ekran Resmi 2023 03 27 09.08.21
Ekran Resmi 2023 03 27 09.08.30

Zero knowledge teknolojisi son derece önemli. Zaten bir çok blokzincirin de artık buradaki çözümleriyle yarıştığını görebiliyoruz.

Polygon’un zkThon ismini verdiği etkinlik ise 24-31 Mart haftası arasında gerçekleşiyor. 3 görev var. İlkinde Polygon zkEVM dokümanını iyice anlayıp bir tweet serisi atmanız isteniyor.

İkinci görevde zkEVM ağı üzerinde bir kontrat yayınlamanızı, üçüncü görevde ise bir kontrat ile etkileşime geçmenizi istiyor.

Görevler ve tüm diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz: https://polygontechnology.notion.site/polygontechnology/zkThon-A-Week-Long-event-for-the-Polygon-Community-54cc518ee7ec428b813b02998f84c5df

Eğer zero knowledge teknoloji ile ilgileniyor ve Polygon’un bu yeni teknolojisini incelemek istiyorsanız etkinliğe mutlaka göz atmanızı öneririm.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Ayan

Buğra Ayan 1989 yılında Erzurum’da doğmuştur. Lisans eğitimini Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünde, yüksek lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Bilişim Ensitütüsü’nde tamamlamış ve doktora çalışmasına Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü’nde devam etmektedir. Evli olan Ayan’ın Bilge ve Gökalp isimli iki çocuğu bulunmaktadır.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala