Blockchain teknolojisi birçok sektörün gelecek planları arasında yer alıyor. Bankacılık, gayrimenkul, hukuk gibi pek çok alan önümüzdeki yıllar için blockchain’e yönelik hazırlıklarını sürdürüyor. Havacılık da blockchain ile dirsek teması kuran sektörler arasında yer alıyor. Koronavirüs salgını ile birlikte durgunlaşan havacılık sektörü, normalleşme döneminin ardından yeniden yükselişe geçti. Çin’in sınırlarını açması da havacılık sektöründeki olumlu gelişmelerden biri oldu.
Diğer yandan sektör, hizmetlerini geliştirmek ve sorunsuz seyahat deneyimi sunabilmek için blockchain teknolojinden faydalanmaya başladı. 2025 yılında hava yolu şirketlerinin blockchain teknolojisi kullanımının 1.4 milyon dolara yaklaşacağı tahmin ediliyor. Peki havacılık sektörünün blockchain ile ilişkisi neler kapsıyor? Dev sektörün blockchainden beklentileri nedir? Pegasus Hava Yolları Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Barış Fındık yanıtladı.
Cointelegraph Türkiye’den Hazal Orta‘ya açıklamalarda bulunan Pegasus Hava Yolları Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Barış Fındık, blockchain’in havaalanları ve hava yolları arasındaki bilgi paylaşımının kolaylaştırdığına vurgu yaptı.

Pegasus Yöneticisi Fındık: Her Türlü Blockchain Projesine Açığız
Blockchain halkasına eklenen her hava yolunun, havaalanı işletmecisiyle verilerini birbiriyle karşılıklı olarak kolayca paylaşabildiğinin altını çizen Fındık, “Şirket hava yolu tarifesini, anlık olarak seferlerine ait değişen bilgileri; havayolu işletmecisi ise kapı, park pozisyonu, inen uçağın bagajının hangi karoselden alınacağı gibi bilgileri paylaşıyor. Bu bilgiler daha sonra iç sistemlerle ve gerekirse yolcularla da paylaşılıyor. Sonuçta hem operasyonel verimlilik hem de müşteri memnuniyeti artıyor” ifadelerini kullandı.
Fayda/maliyet kıyaslamasında fayda kısmı ağır basan her teknolojiye yatırım yapmayı değerli bulduklarını söyleyen Fındık, mevcut projenin ISG tarafından başlatılan Uçuş Bilgi Paylaşım blokzincirine katılım şeklinde olduğunu belirtti. Fındık, aynı zamanda ilerleyen dönemler için fayda getirecek her türlü blockchain projesine de açık olduklarının altını çizdi. Fındık, ileride hava yollarının sefer ve satılan biletlere ait bilgileri de blockchain teknolojisiyle tutulup paylaşılabileceğini sözlerine ekledi.
Pegasus Hava Yolları, blockchain teknolojsini operasyonel alanda, uçuşla ilgili verilerin paylaşımı amacıyla kullanıyor. Şirket, 2017 yılında, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda kullandığı sistemlerini blockchain teknolojisine göre yapılandırmıştı.
Dünyadan Havacılıkta Blockchain Örnekleri
Günümüzde birçok havayolu şirketi, blockchain teknollojisini nasıl kullanabileceğine yönelik araştırmalar yürütüyor ve farklı kullanım alanları bulunuyor. Air France blockchain destekli bir sağlık pasaportu olan ICC AOKpass desteği sunarken, British Airway blockchain teknolojisi ile yüz tanıma özelliğini kullanan Zamna’ya yatırım yaptı. Delta Airlines, uçuş deneyimini geliştirmek için çeşitli teknolojileri araştıran blockchain araştırma enstitüsünün üyelerinden biri. Etihah Havayolları’nın Winding Tree’nin blockchain seyahat platformuyla bir ortaklığı var. Luftansa’nın Blockchain for Aviation (BC4A) isimli bir girişimi var. Singapur Havayolları ise müşterileri için sunduğu bir sadakat programının parçası olan blockchain güç alıyor.