bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,438.80 0.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,272.31 2.82%
bnb
BNB (BNB) $ 611.02 1.21%
solana
Solana (SOL) $ 159.09 3.24%
xrp
XRP (XRP) $ 0.543304 0.02%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.497822 2.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.161891 2.67%

Peer to Peer (P2P) Nedir?

peer to peer

Eşler arası (P2P), görevleri veya iş yüklerini birkaç bilgisayar sistemine bölen dağıtılmış bir ağ veya bilgi işlem mimarisidir.

P2P ağları, kripto para birimleri de dahil olmak üzere her türlü dijital veriyi paylaşmak için kullanılabilir. Peer eş, denk demektir. İki veya daha fazla istemci arasında veri paylaşmak için kullanılan bir ağ protokolüdür.

Para birimleri bağlamında P2P, merkezi bir bankacılık otoritesi tarafından oluşturulmayan para birimlerinin değişimini ifade etmektedir. Yaygın bir kullanım alanı Bitcoin gibi kripto paralar sayesinde gerçekleşmektedir. Sanal para birimleri taraflar arasında elektronik olarak aktarılmaktadır.

Peer to Peer Nasıl Çalışır?

Peer to Peer, bir verinin doğrudan iki kullanıcı arasında paylaşımı, transferidir. Bir kullanıcı bir dosyayı indirdiğinde, kullanıcı bir web tarayıcısı açar, uygun web sitesini ziyaret eder ve dosyayı indirir. Bu durumda, web sitesi bir sunucu görevi görür ve kullanıcının bilgisayarı, verileri alan bir istemci görevi görür.

peer to peer 1

Ancak, kullanıcı aynı dosyayı eşler arası bir ağ üzerinden indirirse, indirme farklı şekilde işlenir. Bu durumda, kullanıcının bilgisayarına eşler arası uygulama kullanıcılarının sanal bir ağını oluşturan eşler arası yazılım yüklemesi gerekir. Ardından, kullanıcı bir dosyayı indirdiğinde, ağdaki bu dosyaya zaten sahip olan çeşitli bilgisayarlardan gelen bitler halinde alınır.

Eşzamanlı olarak veriler, kullanıcının bilgisayarından onu isteyen bilgisayarlara da gönderilir. Aslında, dosya aktarım yükü eş bilgisayarlar arasında dağıtılmış olur.

Peer to Peer (P2P) Avantajları ve Dezavantajları

Peer to Peer’ın avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Pahalı bir sunucu satın alınmasına gerek kalmaz.
  • Her kullanıcı kendi bilgisayarını yönetir, yani bir ağ yöneticisine gerek yoktur.
  • Kurulum yazılım içerisinde sihirbazlar aracılığıyla yapıldığından, kullanıcıların herhangi bir teknik bilgi sahibi olmalarına gerek yoktur.
  • Evlerde ve küçük işletmelerde bir P2P ağı kurulabilir. Ancak, her bilgisayarın ayrı ayrı bakımı yapılmalıdır.
  • Bir istemci/sunucu ağından daha az ağ trafiği olmaktadır.

Peer to Peer’ın avantajı olduğu kadar dezavantajları da mevcuttur. Bunlar da şu şekildedir:

  • Kullanıcılar dosyaları ve klasörleri merkezi olarak yedekleyemez.
  • Her bilgisayara diğer bilgisayarlar tarafından erişilebilir, bu da kullanıcının performansını yavaşlatabilir.
  • Dosyalar merkezi olarak belirli bir paylaşılan alanda düzenlenmemiştir. Tam tersi, bireysel bilgisayarlarda depolanırlar. Sonuç olarak, bilgisayarın sahibi olan kişinin uygun bir dosyalama sistemi yoksa dosyaları bulmak zor olabilir.
  • Her bir kullanıcı, virüslerin  ağa bulaşmamasını sağlamaktan sorumludur.
  • İzinler dışında çok az güvenlik vardır veya hiç yoktur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.






Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala