bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,298.23 1.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,095.44 1.05%
bnb
BNB (BNB) $ 560.43 2.06%
solana
Solana (SOL) $ 143.80 2.54%
xrp
XRP (XRP) $ 0.506149 0.99%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.471852 3.60%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.153348 1.18%

Paribu’nun Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması Yayımlandı

Paribunun Kripto Para Bilinirlik ve Algi Araştirmasi Yayimlandi 1

Kripto para sektöründe son yıllarda yaşanan büyüme, birçok kripto kullanıcısının davranış ve düşüncelerinde de değişikliğe sebep oldu. Bu noktada aktif olarak araştırma yürüten Paribu da düzenlediği “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması” basın toplantısında kripto kullanıcılarının davranış ve düşüncelerine yönelik bilgiler paylaşıldı.

Basın toplantısında kripto para kullanıcılarının kripto alışkanlıklarının son dönemde hızla artışa geçtiğini ve bu artışın kripto kullanıcılarının sayısında hızla büyüme yarattığı belirtildi. Basın toplantısında yer verilen araştırma raporunda, 22 sonuç, 6 farklı kategoride değerlendirildi. Bu kategoriler sırasıyla sektör deneyimi, teknoloji, deneyim, güven, memnuniyet, demografi olarak ele alındı.

Paribu'nun Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması Yayımlandı

Paylaşılan verilerin detaylarına baktığımızda ise kripto parayı duyanlarında işlem yapanların oranı yüzde 74 arttığını görüyoruz. Bu veri hakkında konuşan Paribu CEO’su Yasin Oral, günümüzde kripto paraları bilen kişilerin NFT’leri bilme oranının düşük olduğunu ve günümüzün kriptoları neyse gelecekte NFT’lerin de aynı olacağını belirtti.

Bununla birlikte araştırmada kripto paralara bakış açısı kapsamında kârlılık ve güvene de değinildi. Araştırmaya göre kripto paralara yatırım yapan her 10 kişiden 4’ü kripto piyasalarını kârlı buluyor. Bununla birlikte kripto parayı duyanların işlem yapmaya istekli olanlarının oranı ise 10’da 9 seviyesinde. Bu oranında geçtiğimiz yıla nazaran 4.5 kat arttığını da belirtelim.

Bir diğer konu ise kripto para ve Blockchain’i şeffaflığı. Öyle ki kripto paraların şeffaf bir sistemi olduğunu düşünenlerin oranı geçtiğimiz yıla göre yüzde 44.6 arttı. Diğer taraftan dezavantaj olarak görülen güvenilir bulunmaması, yeterince bilinmemesi ve yaygın olmaması gibi konular aynı kaldı.

Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması‘nda değinilen diğer veriler ise şu şekilde:

  • Kripto sektörüne girip yatırım yapmak isteyenlerin yatırmak istediği tutar yüzde 214 artarak ortalama 9.861 TL oldu.
  • En çok tercih edilen tasarruf/birikim aracı yüzde 41 oranlara TL vadeli hesap oldu.
  • İşlem yapılacak platformun yerli ya da yabancı olup olmaması sorusuna verilen cevapların yüzde 55.2’si “önemli” oldu.
  • Kripto paraları duyanların yüzde 91.9’u ücretli çalışanlar, yüzde 4.1’i çalışmayanlar ve yüzde 4’ü ise kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor.
  • Kripto para işlemi yapan her 10 kişiden 7’si C1 grubunda yer alıyor. Oran yüzde 70.3 ile ezici bir üstünlüğe sahip.
  • Kripto para işlemi yapan her 10 kişiden 7’si Y kuşağından.
  • X kuşağından kripto işlemi yapanların sayısı ise geçtiğimiz yıla nazaran 7.8 puan arttı.
  • Kripto parayla işlem yapan kadınların oranı yüzde 55 azaldı.
  • Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 2’si kadın, duyanlarda ise bu 10 kişiden 3’ü olarak kaydedildi.
  • 2021’de kripto parayı duyanların oranı erkeklerde yüzde 47, kadınlarda yüzde 53 idi. 2022’de ise yüzde 67,2 erkek, yüzde 32,8 kadın.
  • 2021’de kripto parayla işlem yapanların oranı erkeklerde yüzde 58, kadınlarda yüzde 42. 2022’de ise yüzde 81,3 erkek, yüzde 16,7 kadın.
  • En çok lise mezunları kripto para işlemi yapıyor.
  • Kullanıcıların kripto paralar ile işlem yapmaktan mutluluk duymasının en büyük sebebi olarak ise alım satım kolaylığı yer aldı.
  • Kullanıcıların kripto yatırımı yaparken memnun olduğu ikinci konu ise kriptoların yüksek kazanç sağlaması oldu.

Son olarak Paribu CEO’su Yasin Oral, Türkiye’de kripto ekosisteminin ayrı bir yeri olduğunu ancak Türkiye’de kripto paranın ödeme aracı olarak kullanılması şu an için mümkün olmadığını belirtti.

Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın tamamına erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala