bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,332.24 4.04%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,155.10 3.58%
bnb
BNB (BNB) $ 606.60 0.18%
solana
Solana (SOL) $ 147.30 7.50%
xrp
XRP (XRP) $ 0.527207 4.31%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.475237 6.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.150896 7.39%

Paribu Sponsorluğundaki #KriptoVeteran Buluşmalarının Yedincisi Gerçekleşti

Blokzinciri ve kripto para dünyasının önemli isimlerinden Cemil Şinasi Türün, Erkan Öz ve İsmail Hakkı Polat, Paribu sponsorluğundaki BTCHaber canlı yayını KriptoVeteran’da buluştu.

KriptoVeteran buluşmalarının yedincisi dün gerçekleştirildi. Kripto para dünyasının tanınmış üç ismi canlı yayında bir araya gelerek gündemde öne çıkan konuları ele aldı.

Bu KriptoVeteran bölümünün ana başlıkları ise şu şekildeydi:

  • Kriptoparalar yasal mı, değil mi? Dünyada hangi ülkelerde yasal, hangilerinde değil? Kriptoparaların ülkelerin parasal sisteminde yasal bir zemine oturma şansı var mı?
  • 2020’de Tether ile başlayıp Ripple ile süren kriptopara dava silsilesi 2021’de de sürecek mi?
  • ABD’de Trump yönetimi Hazine Bakanlığı’nın giderayak duyurduğu düzenleme taslağı ne anlama geliyor? Biden yönetimi bunu ne kadar destekleyebilir veya ilerletebilir?
  • ABD Borsa ve Menkul Kıymetler Komisyonu (SEC) Başkanı’nın değişmesi, kurumun kriptoparalara olumsuz bakışını değiştirebilir mi?
  • ABD’de başta Bitcoin olmak üzere kriptopara almaya başlayan şirketler, bankacılık sistemini nasıl etkileyecek ve düzenleme ihtiyacını hızlandıracak mı?
  • Tüm bu gelişmeler, Bitcoin ve kriptopara piyasalarını nasıl etkileyebilir? ABD’den başlaması muhtemel yasal düzenlemelerin dünyaya ve Türkiye’ye yansımaları nasıl olur?

Neler Konuşuldu?

Yayında öncelikle, Türkiye’de bir kripto para düzenlemesi olmaması ele alındı. İsmail Hakkı Polat, kripto paraların hukuk sisteminde yer almamasının onun yasa dışı olduğunu anlamına gelmediğini söyledi. Polat ayrıca, vatandaşlarının yaptığı işlemlerin Sermaye Piyasası Kurulu kapsamında olmadığına da dikkat çekti.

Erkan Öz de Polat’ın bu vurgusunu yineledi. Öz şunları söyledi:

“Bir şeyin hukukta tanımlanmamış olması haklarınızı talep edemeyeceğiniz anlamına gelmez. Bir şeyler ters giderse, borçlar kanunu çerçevesinde talepte bulunma şansınız var.”

Yayında, Tether ile başlayan ve Ripple ile devam eden dava silsilesinden bahsedildi. Tether’in Bitcoin işlem çiftlerinin %60’ını, tüm işlem çiftlerinin ise %40’ını oluşturduğuna dikkat çeken Öz, Tether ile ilgili olası bir sorunun Ripple’a benzemeyeceğini vurguladı.

Öz SEC’in Ripple davası ile ilgili şunları aktardı:

“Ripple’da bir yanlış anlaşılma var. Daha merkezi bir yapıda, bu yüzden işlemler hızlı. Bankalar işlemlerde Ripple’ın kendi para birimini değil blokzinciri ağını kullanıyor. Bu yüzden Amerika’nın SPK’sı olan SEC Ripple’ı menkul kıymet satışı ile suçladı.”

Öz ayrıca, eğer Ripple davası olmasaydı, Bitcoin’in daha yüksek seviyelerde olabileceğini söyledi:

“Ripple, anlaşma yolunu seçmedi… Eğer Ripple davası olmasaydı, Bitcoin daha yüksek seviyelerde olabilirdi.”

Öz, Salı günü ABD’nin bankalara stablecoin izni vermesini de yorumladı. Bu kararın her bankanın kendi stablecoinini çıkarabileceği anlamına geldiğini söyleyen Öz, bu noktada Tether’in gündeme geldiğini belirtti. Ona göre bu karar, orta ve uzun vadede son derece olumlu. Yeni yasa ile de birleşince, kripto para camiası için son derece önemli görünüyor.

Tether’in 850 milyon dolarlık Bitfinex suçlamasında kritik tarih olan 15 Ocak’ı hatırlatan Öz, şunları söyledi:

“Tatlıya bağlanırsa Bitcoin ve Tether’in yöneticileri rahatlayacak, eğer sıkıntı olursa da bütün kripto para camiasını aşağı doğru çekebilir ve beklenen düzeltme gelebilir. Kripto para camiasında bu davanın kötü sonuçlanacağına dair bir beklenti var.”

Öz, Tether’in suçlandığı olayın, geleneksel finansal sistemin bir rutini olduğuna dikkat çekerek, kripto para camiasının uyanık olması gerektiğini söylüyor:

“Tether’in %74 karşılığı var ama ABD bankaların batmaması için karşılığı olmayan birçok para bastı. Tether’in yaptığı olumludur demiyorum, ancak on katı bin katı hali hazırda finansal sistem tarafından yapılıyor.”

İsmail Hakkı Polat ise, bankalara verilen stablecoin iznini kripto varlıkları asimile edebilecek bir hamle olarak değerlendirdi:

“Bankaların kripto paraları toplayarak, diğer varlıklar içinde asimile olmasına yol açabilecek bir sisteme doğru gidiliyor. Sistemin akışkanlığını bozmamasına yönelik bir hamle… Bir hizaya getirme söz konusu. Circle üzerinden bir standart belirleyip Tether’e hizaya gel deme sinyali.”

Yayında Cemil Şinasi Türün’ün 2014 yılında yaptığı 40.000 dolarlık Bitcoin tahmini hatırlatıldı. Ona göre Bitcoin’in yükseliş senaryosu, Trump ile sekteye uğramasına rağmen yine de yolunu buldu. Türün, varsayımsal bir US Coin veya Fed Coin çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Türün, stablecoin iznini USDC’nin önünü açan enteresan bir olay olarak niteledi:

“Burada bir US Coin Fed Coin gibi bir hazırlık devam ediyor gibi. Bitcoin’i veya altcoin’leri negatif etkileyecek bir durumdan bahsetmiyorum.”

Öz, ABD’deki yeni dönemin kripto paralara olası etkilerinden de bahsetti:

“Seçim riski belasından kurtulsak bile, Biden kara kutu. Biden kalırsa ve bir dönemi bitirirse, daha olumlu bir bakış açısı olabilir. Çoğunluğu alamazlarsa kripto paralara daha ılımlı yaklaşabilirler. Ancak sıcak bakıyor gibi görünüp, tam tersi gibi de davranabilirler. Sonuç olarak Biden, Trump’tan daha fazla Bitcoin’i ortadan kaldırmak isteyecek. Çünkü sınırsız paraya inanıyorlar. Yapmak istedikleri Green New Deal projesi on yıl içerisinde 90 trilyon dolar gerektiriyor. Bunları Bitcoin ile finanse edemezsiniz. Finanse etmek için para basmak zorundalar. Bitcoin ile vatandaşın rahatlamasına izin verebilirler ancak enflasyona sokarsa şahin de kesilebilirler. Biden olumlu, ancak uzun vadede ne olacak o önemli.”

Polat, Öz ve Türün’e “Bitcoin’in gidişatı nasıl olacak?” sorusunu yöneltti.

Türün şunları söyledi:

“100.000 dolara çıkar derdim. Bunu dememi sıkıntıya sokan, talepten daha fazla arzın olmaması. Günde en fazla 900 Bitcoin üretiliyor. Ancak hepsi hodl ediyor. Fiyat yüksek ancak alınabilecek Bitcoin yoksa ne olacak?”

Öz ise şunları söyledi:

“Zirve 2021’in içinde de görülebilir ama 2021 veya en geç 2022’de büyük çöküş geleceğini düşünüyorum.”

İsmail Hakkı Polat, Öz ve Türün’e “2021’de birçok ülkede kripto paraların düzenlenmesi an meselesi. Türkiye’de gidişat nasıl olur?” sorusunu yöneltti. Türün şunları söyledi:

“SPK kendi başına hareket etmiyor. Daha çok global olarak alınmış kararların yansıması ve menkul kıymet olarak kabul edileceği sinyalleri gösteriyor. 2021’in ortasında böyle bir düzenleme bekliyorum. Türkiye’deki çalışmalardan gördüğümüz üzere global olarak bir düzenleme çalışması var. Bu yıl olacağını tahmin ediyorum. Bu düzenleme olduğunda insanlar gümbür gümbür almaya geleceklerdir. İnsanlar korktuğu için çekiniyorlar. Ancak böyle bir düzenlemenin haberi bile çıksa fiyatı çok olumlu etkiler.”

Öz’e doların hakkındaki düşüncesi de soruldu:

“Dolar yavaş yavaş zayıflamaya devam edecek. Biden yönetimi harcama yapacak. Faizler  düşüyor. Altın ve gümüş dolar bazında harekete geçti… Bitcoin’de ciddi bir olumlu seviye olacaktır. 2017’deki ralliden daha hızlı gidiyor… Bu yükseliş sezonunun ciddi potansiyeli var. Kurumsal yatırımcılar geldi ancak çok azı geldi. Çok daha fazlası gelecek. Davaların çözülmesi ve düzenlemeler daha fazla yatırımcı getirecek.”

Türün ise şunları aktardı:

“Arz sorunu var, çok yüksek talep olsa bile piyasa oluşmayabilir. Fiyat 2021 sonunda kadar 100.000 dolar veya üzeri olabilir.”

Öz, Bitcoin’in adil değerinin 400.000 dolar olduğunu söyledi:

“Bitcoin’in adil değeri 400.000 dolar. Almayı düşünüyorsanız ama bilmiyorsanız bi an önce araştırın. Manalı bir gelir elde etmek istiyorsanız, son fırsatlarınızı yaşıyorsunuz. 300.000 dolar, 400.000 dolar mı yoksa 1.000.000 dolar mı olur hep beraber tanıklık edeceğiz.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala