bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 70,363.85 0.30%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,574.05 0.20%
bnb
BNB (BNB) $ 586.75 1.42%
solana
Solana (SOL) $ 186.19 0.24%
xrp
XRP (XRP) $ 0.620545 0.16%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.649362 0.31%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.20519 11.43%

Paylaş

Paribu Sponsorluğundaki #KriptoVeteran Buluşmalarının On Birincisi Gerçekleşti

paribu sponsorlugundaki kriptoveteran bulusmalarinin on birincisi gerceklesti

Blokzincir ve kripto para dünyasının önemli isimlerinden Cemil Şinasi Türün, Erkan Öz, İsmail Hakkı Polat ve bölüm konuğu Ebru Güven, Paribu sponsorluğundaki BTCHaber canlı yayını KriptoVeteran’da buluştu.

KriptoVeteran buluşmalarının on birincisi dün gerçekleştirildi. Kripto para dünyasının tanınmış dört ismi canlı yayında bir araya gelerek, geçtiğimiz günlerin önemli gelişmelerini değerlendirdi. Bu bölümün ana gündem maddeleri şu şekildeydi:

  • Kriptopara ve kadınlar
  • İstanbul BlockchainWoman ve Paribu iş birliğiyle hazırlanan Türkiye Blockchain Raporu
  • Tüketici şikayetleri, vergi, dijital dönüşüm; “Devlet kriptopara ekosistemine nasıl bakıyor?”

Neler Konuşuldu?

İsmail Hakkı Polat öncelikle, Ebru Güven’e, kurucu ortağı olduğu İstanbul Blockchain Women’ın çalışmaları hakkında sorular yöneltti. İsmail Hakkı Polat’ın “İstanbul Blockhain Women’ın çalışmaları nelerdir?” sorusu üzerine Ebru Güven, derneğin çalışmaları hakkında şunları kaydetti:

“Paribu’nun da sponsorluğunda bir çalışma gerçekleştirdik. Hem Fortune 100 hem de blokzinciri startuplarının yer aldığı firmalarla görüşmeler gerçekleştirdik. Bütün firmalara dokunuldu. Birçoğu deneysel olarak çalışmalar yapıyor. Gidilecek çok yol var. Bu firmalar içinde her dört kişiden birinin kadın olduğu ortaya çıktı. Çok daha düşük bir oran bekliyordum ancak bu oranın da daha iyi seviyelere gelmesi gerektiği çok açık. Kadınlar karar alma süreçlerinde çok etkin görünüyor. Bazı projelerde, kadınların fikir olarak üst yönetimi ikna ettiğini ve projenin gerçekleştirildiğini görüyoruz. Rapor bize, kadınlara imkan tanındığında sonuç alındığı ve ilerleme kaydedilebildiğini gösterdi.

Araştırma ayrıca kendi işimi kurarım cesaretini sahip kadınların %12 oranında olduğunu ortaya koyuyor. Bu oranında artması için ortam oluşturulması gerekiyor.

Bununla birlikte neden bu projelerde çalışmayı sevdikleri sorulduğunda esnek çalışmanın öne çıktığını gördük.”

Daha sonra sözü Erkan Öz devraldı ve araştırmada yer alan ve ilgi çekici bulduğu bir bulguya değindi. Öz, katılımcıların blokzinciri ile ilgilenmesine rağmen kripto para ile işlem yapmadığına dikkat çekti. Araştırmada hiç işlem yapmayan katılımcı sayısı %56 iken, hiç trade işlemi yapmamış kullanıcı sayısı ise neredeyse %70’lere ulaşıyor. Öz, Ebru Güven’e bu bulguyu nasıl değerlendirdiğini sordu. Ebru Güven bunu, kadınların muhafazakar bir tutum sergileyerek tasarrufa önem atfediyor olabilecekleri şeklinde yorumladı.

Polat ise raporda yer alan esnek çalışma vurgusuna dikkat çekti ve şunlar dile getirdi:

“Özellikle altını çizmek istedim çünkü kadına öyle bir rol yüklüyor ki toplum… Hala toplum içindeki rolü nedeniyle esnek çalışmayı talep ediyor aslında. Bu nedenle geriye dönüp, toplumsal rollerin kökünden değiştirilmesi gerektiğinin altını çizmek istedim.”

Güven de Polat’ın bu vurgusuna katıldı ve esnek çalışma ile kendini geliştirebilme olacağı bulduğunu aktardı.

Cemil Şinasi Türün, alanın gelecek vadettiğini düşünen katılımcıların oldukça yüksek olduğuna dikkat çekti. Buna göre, blokzinciri teknolojisinin gelecek vadeden bir alan olduğunu düşünenlerin oranı %76.

Öz ise, “bu önemli devrimi tohum aşamasında keşfetmiş olmaları ve kuvvetli bir şekilde içine girmiş olmaları beni sevindirdi” şeklinde konuştu. Ebru Güven sözlerine şöyle devam etti:

“Esinlendiğimiz yapı blokzinciri teknolojisinin yapısı. Çünkü gerçekten kolektif bir teknoloji, topluluk katkısıyla büyüyen… Meltem Demirörs, kendisiyle yaptığımız röportajda bir ifade kullanmıştı. Bitcoin’in sosyal bir hareket olduğunu söylemişti. Bu, sisteme yapılabilecek en güzel başkaldırı ve kodlarla, teknoloji ile yapılan bir başkaldırı… “Code Is Law” diyoruz, kod ayrımcı değil, onu ayrımcı yapan biziz. Burada herkes eşit.”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Açıklaması Ne Anlama Geliyor?

Polat daha sonra geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı hatırlattı. Açıklamanın kripto para topluluğunda büyük bir kaygıyla karşılandığından bahsetti ve konuklara bu açıklama hakkında ne düşündüklerini sordu:

Güven şunları kaydetti:

“Tanım yapılmalı… Nedir, para mı dijital varlık mı? İlk düzenleme borsalara yönelik olacaktır. İşleyişi değiştirmeyecektir. Beyan üsülü mü yoksa kaynağında stopaj kesintisi mi yoksa döviz işlemi gibi alırken kambiyo gider vergisi mi tahsil edilecek göreceğiz. Bir de borsa tarafı, DEX’lerde, DeFi’da yapılan işlemler var. Bunlar çok mümkün değil.”

Erkan Öz’ün yorumu ise şu şekildeydi:

“Beni sevindirdi. Ekosistemde korku var. Devletin bunu yapmayacağını açıklama öncesinde de anlamıştım. İran ve Venezuela’nın yaptığı hatayı yapmayacağını anlamaya başlamıştım. Orada gelinen noktaları bildiğimiz için tahmin ediyordum. Yasaklanacak vs. herkes korkuyordu. Hükümete yakınlığıyla bilinen bir finans kanalının yaptığı bir haber vardı. Al sat yapanlardan vergi almayı düşünüyor ancak uzun vadeli yatırım yapıp bunu bir tasarruf olarak görenlerden vergi almamayı bile düşünüyor diye. Devlet bunu görmüş, bu bir tasarruf aracı olarak kullanılabilir. Bu açıdan bakıldığında son derece iyi. Makul vergi oranlarıyla hareket etmek gerek, yüksek oranlar bunu yurtdışına kaydırabilir.”

Cemil Şinasi Türün de tanımlama konusuna katıldı ve şunları ifade etti:

“Önce tanımlama yapılması, kategorize edilmesi gerek. Yakın zamanda devletin çeşitli kurumlarında bu tanımlamalar netleşecektir. Ama uzun vadeli yatırımcıyı koruyacak şekilde yapılmalı. Çok komplike şeyler de var. Çok değişik kaynaklardan DeFi’a girip çıkar. Bunların nasıl kaydedileceği vergileneceği ayrı bir muamma ancak adımlar atılmış durumda. Küçük yatırımcıyı koruma konusunu da ele almak zorundayız.”

İsmail Hakkı Polat, Türkiye’nin bu konuda öne çıkan bir ülke olmasının öneminden bahsetti:

“Amerika’daki Tether davası önemli. Ülkeler ne yapacağını şaşırdı. Ülkeler hep beraber düzenlemeli bunu. Bu açıklama yapılmadan önce de Bitcoin üzerinden atılan manşetler tüketici şikayetlerinin kontrol altına almakla ilgiliydi. Devlet özellikle şunu yapmayı düşünüyor: yerel borsalara lisans vererek bankacılık sistemi ile yerel borsalar arasındaki ilişkinin iyi kurulması. Bu yapılarak paranın sistemde kalması hedeflenebilir. Düşük vergilendirme, tüm dünyada Türkiye’nin kripto paralara yatırım yapılabilen ve kripto paraları bulundurabilen bir ülke olarak öne çıkması, şu anda en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri olan sıcak para girişini sağlayabilir.”

Öz ise, devletin teknik standartların üzerine eğilmesi gerektiğine dikkat çekti:

“Satoshi’nin olumlu cümlelerle tanıtılması, çok güzel bir cevap oldu. Devletin öz aklı çok güzel çalışıyor. Borsaların mali tarafında çok fazla bir düzenleme olmaz diye düşünüyorum. Ancak teknik kapasite anlamında borsalarda problem var. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada. Teknik aksaklıklarda insanlar panik oldu dolandırıldık diye düşündü. Devletin teknik standartları oturtması beklenir, lisansın en önemli kısmı burası olmalı. Ekosistem de çok rahat eder. Hem güzel bir vizyon çizen hem de küçük yatırımcıyı koruyan güzel bir tablo ile karşı karşıyayız. Bunu 2017’de hayal dahi edemezdik. 2021’de bu noktaya gelmiş olmamız çok güzel. NFT’de, DeFi’da neler yapılabilir, Türkiye blokzinciri ekonomisi haline nasıl dönüştülebilir, üniversiteler bu noktada nasıl devreye girebilir… Genç nüfus var, iş istiyor. Hepimizin görevi bu, Türkiye’yi bir blokzinciri, bir bilgi toplumu haline nasıl getiririz? Önemli olan bu. Burada hep beraber güzel çalışmalar yürütürüz diye ümit ediyorum.”

Türün de Öz’ün borsalar konusunda söylediklerine katıldı:

“Çalışmamız gereken konu bu. Borsalarda yaşanan çökmeler anormal geliyor ancak insanlar şunun farkında değil: Son bir ayda çok yeni üye kaydı oldu. Milyonlarca yeni üye var. Bu yoğunlukta bir üye kaydı var. Böylesine bir talebi karşılayabilecek sistemler Türkiye Cumhuriyeti’nde hiç yapılmadı. Hiçbir kurum bu yoğunlukta bir taleple karşılaşmadı.”

Ebru Güven, programı şu sözlerle kapattı:

“Devletin terminoloji ile başlaması çok iyi bunun bir adım sonrası bir vatandaş değil kullanıcı olmamız… Kimlikler dijitalleşecek, belki kendi sistememizi yaratacağız. Toplum olarak her anlamda eğitimi desteklememiz gerekiyor. Sorumluluk bizde, biz de bunu anlatmaya insanlara öğretmeye dilimiz vardığında göstermeye çalışıyoruz.”

9 Mart Salı günü gerçekleşen yayının tekrarını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

BTCHaber

2016’da kurulan BTCHaber, kendi yazar kadrosu ile özgün yazılar ve içerikler üretmekte, yerli ve yabancı kaynakları takip ederek doğruluğu teyit edilmiş sadece önemli ve öne çıkan haberleri sunmaktadır. BTCHaber, kripto para piyasasının her geçen gün büyüdüğü bu dijital çağda yeni yatırım yollarının keşfetmek, gelişmeleri anbean takip etmek ve kullanıcıları doğru bilgiye ulaştırmak için kurulmuş güncel Bitcoin ve diğer kripto paraların konu alındığı haber platformudur.
https://www.btchaber.com/





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala