bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,890.85 2.05%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,043.20 0.42%
bnb
BNB (BNB) $ 548.80 2.47%
solana
Solana (SOL) $ 137.16 1.97%
xrp
XRP (XRP) $ 0.497958 1.04%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.448099 0.31%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.148108 1.32%

Paribu Bitcoin Alış Satış Kuru BTC Fiyatı, Paribu BTCTRY Analizleri

Paribu

Bitcoin Nedir?

Bitcoin (BTC), eşler arası ödeme sistemidir. 2008 Finansal Krizi’nin patlak verdiği yıl duyurulan Bitcoin Satoshi Nakamoto tarafından 2009 yılında kullanıma sunuldu. Satoshi Nakamoto, Bitcoin’i geleneksel finansal sisteme alternatif olarak geliştirdi. Merkezsiz bir para birimi olarak gerçekleştirilen Bitcoin, üçüncü tarafların müdahalesine karşı dayanıklılığıyla kısa sürede büyük bir benimsenmeye ulaştı. Bitcoin, Blockchain mimarisini kullanıyor. Bitcoin hem ilk başarılı kripto para hem de 1. nesil Blockchain olarak adlandırılıyor.

Bitcoin’in Özellikleri

Merkezsiz Olması

Bitcoin’in en önemli özelliği, blockchainin en bilinir özelliği merkezsiz olmasında yatar. Bitcoin ağında merkezi otoritelerin olmayışı, kontrolün kullanıcılar ve geliştiricilerin elinde odaklanmasını sağlar. Ayrıca, merkezsiz olması sayesinde tek bir nokta üzerinde başarısızlık senaryosundan etkilenmez ve vergi, müsadere ve hırsızlığa karşı direnciniz artar. 

Şeffaflık

Bir cüzdanda ne kadar BTC bulunduğu veya bir cüzdana ait işlem detaylarının tümüne kolayca erişilebilir ancak kimse tarafından bilinemez. Eğer detaylı analiz gerçekleştirilirse cüzdanın kime ait olduğu kolaylıkla bulunabilir. Ama kullanıcılar belli başlı önlem almaları durumunda kimse onları bulamaz.

Opak Olması

Bitcoin ağında birçok detayın herkese açık olmaması ve merkezi kuruluşların müdahele edememesi sayesinde kimse sizin hesabınızı ele geçiremez. İsterse devletler Bitcoin’lerinizi vergi kesmek istesin veya yasal dokümanlar ile hesabınıza el koyma işlemleri de mümkün değildir. Ama banka hesabı açmak istediğiniz zaman birçok yasal doküman doldurmanız istenir ve otoriteler tarafından hesaplarınız dondurulabilir. Ayrıca Bitcoin cüzdanı oluşturmak için kişisel bilgilerinizi vermeniz gerekmez. Sadece bilgisayar, internet bağlantısı ve güçlü şifreler ile oluşturup anahtarlarınızı ve seed phrase’i kaydetmeniz gerekir.

Hızlı Olması

Bitcoin ağındaki işlemler bankalara oranla daha hızlıdır. Özellikle dünyanın bir ucundan diğer bir ucuna işlem gerçekleştirmeniz gerektiği zaman işlem birkaç dakika sürerken bankalar arası işlemler ise en az bir hafta sürer ve maliyetlidir. 

İşlemlerin Geriye Alınamaması

Blockchain’in en önemli özelliklerinden biri olan işlemlerin geriye alınamaması ile birlikte Bitcoin ağında işlem gerçekleştikten sonra geri almak mümkün olmaz ve hiçbir parti işlemi gerçekleştirmediğini iddia edemez.

Dijital Formda Olması

Bitcoin’lerin fiziksel formu olmaması, taşınma gibi işlevler için ideal olmasını sağlar. Bu da, Bitcoin’lerin çalınma işlemini gittikçe zorlaştırır. 

Kurulumu Kolay Olması

Banka hesabı açmak için uzun süreçler ve çok fazla doküman gerekir. Ama Bitcoin adresi açmak en fazla birkaç dakika sürer ve herhangi bir dokümana ihtiyaç duymazsınız. Sadece güçlü bir şifre ve anahtarlara ihtiyacınız olur. Eğer şifreleri ve anahtarları kurtarırsanız kimse hesabınızı alamaz.

Değerinin Talebe Göre Belirlenmesi

Bitcoin’in değeri, piyasadaki arz ve talebe göre değerlenir ve herhangi bir sabitlik yoktur. Yani fiyat, Bitcoin arzı ve talebine bağlıdır.

Komisyonun Tercihe Bağlı Olması

Bitcoin ağında isterseniz komisyon ödeyebilirsiniz. İşlem ücretlerinden tek farkı, komisyonun kullanıcıyı yüksek maliyete boğmamasıdır. Yani bu işlem tamamen gönüllüdür. 

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin’in çalışması için ilk olarak işlemlerin gerçekleşmesi gerekir. İşlemlerin gerçekleşmesi için gönderici, alıcının adresini ve ne kadar BTC yollayacağına karar verir ve işlem detaylarını onaylar. İşlem detayları onaylandıktan sonra ise ağda çalışan bilgisayarlar, işlem detaylarını ağın tamamına iletir. İşlem ağa iletildikten sonra ise mutabakat algoritmaları aracılığıyla işlem doğrulanır ve madencilerin işlemi belli bir bloğa kronolojik bir şekilde sokmaları gerekir. Bu kısımda madenciler, blok çıkarmak için matematiksel bir problemi hesaplama gücü kullanarak çözmeye başlarlar ve hesaplama gücü en yüksek olan madencinin problemi çözme olasılığı en yüksektir. Sonrasında madenciler, işlemlerin kronolojik bir şekilde sıralandığı bloğun çözümünü bulduğuna inandığı zaman, ağdaki madencilere çözümü gösterir ve madencilerin en az %51’i çözümün doğru olduğunu söyledikleri zaman blok çıkarılmış olur ve çözümü doğru bulan madenci blok ödülünü alır. Sonrasında tüm süreç yeniden başlar. 

Bitcoin Nasıl Satın Alınır?

Türk Lirası üzerinden Bitcoin satın almak için Türkiye’nin ilk kripto para borsası Paribu’yu kullanabilirsiniz. Özellikle siber saldırıya uğramaması ve müşterilerin cevaplarına olabilecek en hızlı şekilde cevap vermeye çalışan Paribu, kullanıcıları daha iyi bilgilendirmek için başka bir site açtı. Eğer kripto para piyasalarına yeni girecekseniz, Paribu üzerinden kredi kartı ve EFT/Havale üzerinden Bitcoin alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Paribu Üzerinden EFT/Havale İşlemleri ile Bitcoin Satın Alma

Paribu üzerinden EFT/Havale üzerinden Bitcoin satın almak için ilk olarak cüzdan menüsünden TL yatır sekmesine girmeniz gerekir. Burada Halkbank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi veya Akbank üzerinden hesabınıza fon aktarmak için ilk olarak IBAN numarasını yazmanız gerekir. Ardından banka hesabınız üzerinden ekrana beliren IBAN numarasına havale gerçekleştirin ve açıklamaya Paribu Teknoloji A.Ş. yazmanız yeterlidir. Paribu‘nun anlaşmalı bankalarla havale gerçekleştirmek için herhangi bir zaman dilimine gerek yoktur ama EFT gerçekleştirmek için iş saatleri üzerinden gerçekleştirmeniz gerekir. Eğer Paribu‘ya fon aktarmak için EFT saatleri dışında fon aktarımı gerçekleştirmeniz durumunda fonlarınız sonraki güne aktarılabilir.

Paribu BTC/TRY Fiyat Analizi

Şu an 1 BTC 300.000 seviyelerinde olduğunu söyleyebiliriz. İlk gösterge olan hacme baktığımız zaman, Bitcoin’de satışların alışlardan daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bu trendi doğrulamak için RSI’a baktığımız zaman, Bitcoin’in aşırı satış bölgesine doğru gittiği konusunda bilgi edinebiliriz. RSI’ı doğrulamak için Stokastiği kullandığımız zaman ise Bitcoin’in aşırı alım noktasında olduğuna haber verebiliriz. 

Hacim analizi, RSI ve Stokastiğe baktığımız zaman şu an düşüş trendini görebiliyoruz. MACD 50/200’e baktığımız zaman MACD 50 çizgisinin 200’ü yukarı kesmeye başladığını görebiliriz. Üstel hareketli ortalamalara baktığımız zaman, şu anki Bitcoin fiyatının 20, 50 ve 100 günlük ortalamaların üstünde olması bize yükseliş konusunda az da olsa umut veriyor. Ayrıca Bitcoin’in 200 günlük ortalamanın üzerine çıkmaya çalışması ise fiyat konusunda bir nevi olumlu gelişme olarak yorumlanabilir. 

Sonraki adım olan Fibonacci geri çekilmede ise analizde fiyat olarak 267.768 TL seviyesine kadar çekilmeyi ön görüyor. Eğer fiyat yükselecekse, fiyatın en fazla 320.000 seviyelerine kadar ulaşmasını bekliyor. Bu durumu Bollinger bantları ile incelediğimiz zaman ise geri çekilmenin 283.000 TL seviyelerine geleceği ve yükselecekse 304.000 TL seviyelerine geleceğini bize gösteriyor. 

Destek direnç seviyelerine baktığımız zaman şu anki direnç 320.000 TL seviyelerinde olduğunu söyleyebiliriz. Ama Bitcoin’in en büyük desteği ise şu an 296.000 seviyelerinde ve desteğin kırılma olasılığı olduğu zamanki durumu ise 255.000 TL seviyelerine kadar destek oluşturabilir. Ama eğer Bitcoin yükselecek olursa, 360.000 TL ve ardından 490.000 seviyelerini geçmesi gerekir. 

 

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ata Tekeli

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünde okuyan Ata Tekeli, teknoloji hakkında yazmaya 2 sene önce başladı. İlk olarak teknoloji haberleri üzerinden çalışmalarını yürüterek kariyerine başlasa da zaman içerisinde blockchain ve kripto varlık alanlarına girdikten sonra ilk olarak blockchain haberleri sonrasında da rehber editörlüğü işlerini yürütüyor.





Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
btch x banner
btch youtube banner
Bağlantıyı kopyala